Pandemi sürecinde yetiştirilen ürünün çevresel faktörlerden izole edildiği örtü altı (seracılık) sektörü, daha da stratejik bir konuma yükseldi. Türkiye, 790 bin dekar büyüklüğündeki sera varlığı ile örtü altı sektöründe Avrupa’da ikinci, dünyada dördüncü sırada bulunuyor.
Türkiye Seracılık Sektörü, daha önce modern seralar ve bunların donanımlarını yurt dışından çok yüksek maliyetlere ithal ederken, bugün milli üretimle son derece kaliteli, uygun fiyatlarla ve yeterli miktarda üretim yapabiliyor.
“Pandemi kaynaklı olumlu gelişmeler yaşanacak”
Pandemi sürecinde kapalı alanda yapılan tarıma olan ilginin oldukça arttığını belirten Sera Konstrüksiyon, Donanımı ve Ekipman Üreticileri ve İhracatçılar Derneği (SERKONDER) Başkanı Halil Kozan, “Modern sera, günümüz teknolojisi kullanılarak ve çevresel koşullara uygun parametreler baz alınarak inşa edilmiş, her anlamda kontrollü üretimin gerçekleştirildiği, yetiştirilen ürünün çevresel faktörlerden izole edildiği bir üretim tesisidir. Pandemi süreci, özellikle kontrollü ortamda yetiştiriciliği oldukça önemli hale getirmiştir. Kontrollü tarımın ön plana çıkmasıyla, pandemi sürecinden sera konstrüksiyon, donanım ve ekipman üretimi yapmakta olan sektörümüzün orta ve uzun vadede olumlu neticelerle çıkacağı görüşündeyiz.” dedi.
Sera sektörünü kurmak isteyen ülkeler, yeni pazar fırsatlarına dönüşecek
Bundan sonraki süreçte pek çok ülkenin üretimlerini kendi sınırları içerisinde yapma düşüncesine yöneleceklerini öngördüklerini ifade eden Kozan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tarımsal faaliyetlerde önemli alanlara sahip ülkelerin çoğu, kendi sera sektörünü kurup geliştirme kapasitesine sahipken, olmayan ülkeler normalden fazla bizi arayacaktır. Bu da sektörümüz için yeni pazarların oluşacağı anlamına gelmektedir. Ülkemiz son 20 yılda seracılık sektöründe teknolojik yatırımlara önem vermiş ve üstlendiği projeler ile yeni pazarların daha güçlü şekilde oluşmasında etkin bir misyon üstlenmiştir.”
Yurt dışında kurulan seralara, pandemi sürecinde de teknik destek verildi
Modern seracılıktaki teknolojik gelişmelere de dikkat çeken Kozan, “Uzaktan kontrol ve izleme seçeneklerinin de içinde bulunduğu otomasyonlu teknolojik sera tesisleri inşa eden üye firmalarımız, bu dönemde bile yurtdışı projelerinde acil durumlarda gerekli müdahaleleri ve iş birlikteliklerini sağlayabilmiştir. Evinden, ofisinden, Rusya’da, Özbekistan’da ya da dünyanın farklı noktalarında yer alan seralara uzaktan bağlanarak gerekli teknik destek hizmetlerini vermeye devam etmiştir. İnsanların evlerinden bile çıkamadığı bir süreçte, kıtalar arası mesafedeki bir sera tesisine uzaktan bağlantı ile müdahale edip tedarik zincirindeki akışı sürdürmek bizler açısından gurur verici bir durumdur.” dedi.