Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Antarktika’ya ikinci kez bilimsel sefere çıkacak ekibi kabul etti.
Bakanlıkta gerçekleşen kabulde konuşan bakan Özlü, 2. Antarktika Bilim Seferinde yer alacak bilim heyetini uğurlamak için bir araya geldiklerini belirterek, “2017 yılında, 26 Şubat – 4 Nisan tarihleri arasında, toplam 9 bilim insanımızdan oluşan bir heyet, birinci ulusal Antarktika seferimizi başarıyla tamamlamıştı.
Birinci seferde yer alan bilim insanlarımız, bizim için nihai hedef olan Antarktika Türk Üssü’nün kurulması için gerekli çalışmaları yerine getirmişlerdi. 10 gün kadar sonra başlayacak 2. seferimiz ile bilim üssümüzün fizibilite çalışmalarını tamamlayacağız. Ulusal Kutup Programımız çerçevesinde, çeşitli bilimsel çalışmalara imza atacağız. 2. Antarktika seferimizin liderliğini, kadın bilim insanımız Doç Dr. Burcu Özsoy yapacak” dedi.
Antarktika Kıtası’nın 1 Aralık 1959 tarihinde imzalanan Antarktika Andlaşması ile yönetildiğini hatırlatan Bakan Özlü şunları söyledi:
“Antarktika Andlaşması’na bugün itibari ile 53 ülke taraf olup, bunların 29’u danışman, 24’ü danışman olmayan, gözlemci ülke statüsündedir. Türkiye, şimdilik gözlemci ülkedir. Şimdilik diyorum, çünkü bilimsel seferlerimizden ve bilimsel çalışmalarımızın ardından, biz de danışman ülke statüsü elde edeceğiz.
Antarktika’da yapılacak bilimsel çalışmaların sürdürülebilir olması ve ulusal çıkarlara hizmet etmesi için, uluslararası bilim camiasında kabul görecek, ulusal kutup bilim programını oluşturmuş bulunuyoruz.
Yaklaşık 40 farklı kurumdan, 100 civarında katılımcının katkılarıyla hazırlanan Ulusal Kutup Bilim Programı’mız yürürlüğe girmiştir.
Ulusal Kutup Bilim Programımız; dünyaca kabul gören yer bilimleri, fiziki bilimler, canlı bilimleri ve sosyal ve beşeri bilimler başlıklarından oluşmakta olup, 2018 – 2022 yıllarını içeren 5 yıllık dönemi kapsamaktadır.”
2018 yılında TÜBİTAK’ın, Ulusal Kutup Programı araştırmalarını desteklemek için, yeni bir çağrı açacağını vurgulayan Bakan Özlü şunları kaydetti:
“Açılacak çağrının toplam tutarı, 1 milyon Avro, Türk lirası karşılığı olacaktır. Böylece, kutup alanındaki araştırma çalışmaları, sadece sefer projeleriyle sınırlı olmayacaktır. Projeler, ülke geneline yayılacak ve Danışman ülke olma sürecimiz hızlanacaktır. “
“Antarktika seferi vizyon projelerimizden biri”
Bakan Özlü şöyle devam etti:
“Bu proje ve program; Tük bilim dünyasının, bilim insanlarımızın ve bilimsel tecrübemizin kat ettiği büyük mesafeyi göstermektedir. Bilimin ve bilimsel gelişmelerin sınırı yoktur. Bilim; ülke sınırlarını ve kıta sınırlarını aşan bir karaktere sahiptir. Türkiye, her alanda olduğu gibi, bilim ve teknolojide de, kendini aşan, dünya ile yarışan bir ülke olmaya kararlıdır.
Bilim insanlarımız; Türk’ün bilim bayrağını, dünyanın her yerinde gururla dalgalandırmaya devam edeceklerdir. 2. Antarktika seferimizi, sadece bilimsel bir sefer olarak değerlendirmek, eksik bir bakış açısı olacaktır. Antarktika seferimiz, bizim vizyonumuzu, gücümüzü, bilimsel tecrübemizi, bilim insanlarımıza olan güvenimizi ve kararlılığımızı ortaya koyan, büyük bir adımdır. Bugün, aynı zamanda Türk Bilim Tarihi açısından da, çok özel bir gündür.”
15 bin kilometre uzağa gidip, zor coğrafi şartlar altında, uzun haftalar boyunca sevdiklerinden uzak kalarak, bilimsel çalışmalar yapmak ve üs kurmak kolay bir iş olmadığına dikkat çeken Bakan Özlü, “Eminim ki, bilim insanlarımız zoru başaracaklardır. Türkiye’nin gücü, bilim heyetimizin arkasında olacaktır. 2. Antarktika Seferine çıkan, Türk Bilim Heyetimize başarılar diliyorum. Antarktika projemizi, en başından beri himaye eden, destekleyen ve bizlere güç veren Sayın Cumhurbaşkanımıza, teşekkürlerimi ve şükranlarımı arz ediyorum.”
Ulusal Kutup Bilim Programı
Antarktika’da yapılacak bilimsel çalışmaların sürdürülebilir olması ve ulusal hedeflere hizmet etmesi için dünyada kutup bilimleri konusunda yaptığı özgün bilimsel çalışmalar ile öncü ülkeler arasında yer alma vizyonu ile Ulusal Kutup Bilim Programı hazırlandı. 29 Aralık 2017 tarihinde Sayın Bakanımız tarafından imzalanmış ve uygulama süreci başladı.
Program kapsamında fiziki bilimler, yer bilimleri, canlı bilimleri ile sosyal ve beşeri bilimler alanlarında bilimsel çalışmalar gerçekleştirilecek.
İkinci Ulusal Antarktika Bilim Seferi
İkinci Ulusal Antarktik Bilim Seferi’nin Şubat-Nisan 2018 döneminde gerçekleştirilmesi planlanıyor. İkinci Sefer kapsamında, kurulması planlanan Antarktik Bilim Üssü ile ilgili fizibilite çalışmalarının tamamlanarak kıtada özgün bilimsel araştırmaların gerçekleştirilmesi hedefleniyor.
Sefer kapsamında bilim insanlarımız ve uzmanlardan oluşan 28 kişilik ekip kıtaya seyir yapacak. Sefer kapsamında bilimsel araştırmalara ve fizibilite çalışmalarına katkı sağlamak üzere 32 üniversitenin ve 83 araştırmacının paydaş olduğu 18 proje yürütülecek. Bahsi geçen tarihlerde gerçekleştirilmesi planlanan ikinci sefer kamp ve gemi seferinden oluşuyor. Ekibin bir kısmı fizibilite çalışmalarını ve bilimsel araştırma projelerini gerçekleştirmek üzere gemi ile seyir ederken, 9 kişilik sefer ekibi de Robert Adası’nda bilimsel kamp kurarak araştırmalarını gerçekleştirecek.
İHA