Türkiye’nin 106 bin tonluk bal üretimiyle dünyada Çin’den sonra ikinci sırada olduğunu vurgulayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, arıcılara destek sözü verdi.
Bu yıl ilk kez Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenen 45.’inci Apimondia Uluslararası Arıcılık Kongresi İstanbul Kongre Merkezi’nde başladı.
Kongrenin açılışına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, Apimondia-Dünya Arıcılar Birliği Başkanı Philip McCabe, Balparmak Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak ve sektörün önde isimleri, il birlikleri ve üreticiler katıldı.
“Bakan olarak arıcılığa çok destek vereceğim”
Açılışta konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, arıcılığın önemine vurgu yaptı, bakan olarak arıcılığa destek vereceğini söyledi. Fakıbaba, “Bir hekim olarak göreve başladım, sonra belediye başkanı oldum sonra milletvekili ve bir baktım ki Tarım Gıda ve Hayvancılık bakanı olmuşum. Gıda Tarım ve Hayvancılık olunca benim şu anda 80 milyon ailem var. Bilindiği üzere bal arıları doğadaki en büyük tozlayıcı böcek grubunu oluşturuyor. Bilim adamı Albert Einstein ‘Eğer arılar yeryüzünde kaybolursa insanlık sadece 4 yıl hayatını sürdürebilir’ diyerek arıların polinasyonundaki önemini vurgulamıştır. Onun için şimdi diyorum ki arıcılığa Tarım bakanı olarak çok destek vereceğim” dedi.
“Türkiye bal üretiminde Çin’den sonra ikinci sırada”
Üçte biri endemik olan yaklaşık 12 bin tür bitki çeşitliliğine ev sahipliği yapan Türkiye’nin, 106 bin tonluk bal üretimiyle dünyada Çin’den sonra ikinci sırada olduğunu belirten Fakıbaba, “Maalesef ancak bundan 7 bin tonunu ihraç edebiliyoruz. Bu 7 bin tonu nasıl arttırırız diye sizlerle beraber düşüneceğiz ve önlemlerini alacağız” diye konuştu.
Türkiye’nin dünyada çam balı üretiminde yüzde 90’a varan oranla en büyük paya sahip olduğunu vurgulayan Ahmet Eşref Fakıbaba, “Türkiye dünyada bilinen balı bitkiler florasının yüzde 75’ine sahip ve dünya çam balı üretiminde ise yüzde 90’a varan oranla en büyük paya sahiptir” bilgisini verdi.
Bal arısı gen çeşitliliği
Türkiye’nin sahip olduğu bal arısı gen çeşitliliğiyle dünyada önemli ve büyük bir gen merkezi konumunda olduğuna da işaret eden Bakan Fakıbaba, “Arı gen varlığımız Anadolu, Kafkas, Muğla, Trakya ve Güneydoğu Anadolu olmak üzere 5 değişik ırk ve ekotip bal arılarından oluşmaktadır. Bunlardan Kafkas arısı 2004 yılında tescil edilmiş ve koruma altına alınmıştır. Arı sağlığıyla ilgili ülkesel projeleri destekliyoruz. Bal ve arı ürünleri üretiminin artışına katkı sağlayacak sağlıklı ve kaliteli ana arı kullanımını bu seneden itibaren desteklemeye başladık” dedi.
Arıcılık ve bal üretimindeki gelişmelerin de sergilendiği 45’inci Apimondia Uluslararası Arıcılık Kongresi, 4 Ekim’e kadar İstanbul Kongre Merkezi’nde ziyaretçilere açık olacak.
Kongrede, ‘Kıtalar Konuşuyor’ panelinin yanı sıra ‘Arıcılık Ekonomisi’, ‘Arı Biyolojisi’, ‘Arı Sağlığı’, ‘Polinasyon’ ve ‘Arı Florası’, ‘Arıcılık Teknolojisi ve Kalite’, ‘Apiterapi’ ve ‘Kırsal Kalkınma İçin Arıcılık’ başlıkları altında da paneller düzenlenecek.
DHA