Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in, birleşmenin ardından Kıbrıs Cumhuriyeti’nin resmi dili olarak Türkçe’nin de, Avrupa Birliği (AB) resmi dilleri arasında yerini alması için çalışma başlattığı bildirildi.
Konuya ilişkin açıklama, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Sözcüsü Barış Burcu’dan geldi. Barış Burcu, Kıbrıs’ta bir anlaşmaya varılması durumunda, Birleşik Kıbrıs Federasyonu’nun resmi dillerden birinin Türkçe olacağını söyledi.
Nikos Anastasiadis jesti!
Rum lider Nikos Anastasiadis’in bu girişimini çok geç kalmış bir girişim olarak gördüğünü dile getiren Burcu, “Kıbrıs Cumhuriyeti AB üyesi yapılırken 1960’tan gelen statüde Türkçenin Resmi bir dil olduğu konusunda anlaşmalara geçmesi gerekiyordu. Bu yönde çok geç kalınmış bir adım. Netice itibarı ile güzel Türkçemiz AB’nin resmi dili haline dönüşecekse, bunun kullanılmasından herkes yararlanacaktır” ifadelerini kullandı.
Müzakereler olumlu yönde ilerliyor
Kıbrıs’ta devam eden müzakerelerde zorluklar olsa da ilerlemenin iyi yönde olduğunu vurgulayan KKTC Cumhurbaşkanı Sözcüsü Barış Burcu, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis’in iyi niyetle ve enerjik bir biçimde müzakere sürecini sürdürdüklerini kaydetti.
Kıbrıs sorununun çözümünde dünyanın katkısının ve ilgisinin gerekli olduğunu belirten Burcu, “Adada 53 yıldır çözülemeyen bir sorun var. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi her altı ayda bir karar alıp BM askerlerinin yeniden görevlendirilmesi için toplanıyorlar. Sırf bunun için 105 kez oturum yapılmış. Sorunun çözümünde dünyanın ilgisini ve desteğini hem teknik anlamda hem de finansal seviyede almamız gerekir” değerlendirmesini yaptı.
Kıbrıs’ta Mustafa Akıncı ile Nikos Anastasiadis tarafından yürütülen çözüme yönelik müzakereler, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in, 2015 yılı Temmuz ayında adaya yaptığı ziyarette, AB’nin müzakerelere güçlü desteği açıklamasıyla hız kazanmıştı. AB, birleşme öncesinde KKTC’nin ekonomik ve sosyal kalkınmasına destek için her yıl yaptığı mali yardımı da, 2016 yılında 2 milyon avro artışla 32 milyon avroya çıkarmıştı.
AB mali yardımının kullanılacağı alanlardan birisi de, Kıbrıs adasının bir ürünü olarak AB’de tescil edilmesi için sürecin devam ettiği hellim peyniri üretimi ile öne çıkan KKTC süt sektörünün desteklenmesi. KKTC tarafı, hellimin sadece Güney Kıbrıs’ın değil, Kıbrıs adasının ürünü olarak tescil edilmesi için girişimlerini sürdürüyor.