Kalbe protez kapaklar yerine kişinin kendi aort zarından yapılan kapak takılmasına dayalı Ozaki yöntemini bulan Japon Prof. Dr. Shigeyuki Ozaki, Prof. Dr. Cem Alhan’a eğitimci sertifikasını verdi. Abisini de aynı yöntemle ameliyat eden Alhan, Avrupa’da ilk ve tek “Ozaki Yöntemi Eğitmeni” oldu.
Protez kapaklar yerine kişinin kendi aort zarından yapılan kapak, kalp cerrahisi tarihine damgasını vurdu. 12 yıl önce kendi ismini verdiği yöntemi bulan Prof. Dr. Shigeyuki Ozaki; Japonya’ya giderek bu yöntemi öğrenen ve başarıyla uygulayan Prof. Dr. Cem Alhan’a eğitimci sertifikası vermek üzere Türkiye’ye geldi. Ozaki, ziyareti sırasında kalbindeki kapak sorunu nedeniyle kardeşi Prof. Dr. Cem Alhan tarafından ameliyat edilen Dr. Cumhur Alhan’la da tanıştı.
Abisini Ozaki yöntemiyle ameliyat etti
Londra’da yaşayan Türk kalp cerrahı Dr. Cumhur Alhan’a geçen yıl kanser teşhisi konuldu. Kanser tedavisine geçmeden önce yapılan tıbbi incelemede, kalp kapağında bir sorun saptandı. Tedavi için Türkiye’ye gelen Dr. Cumhur Alhan, kardeşi, Kalp-Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cem Alhan tarafından Ozaki yöntemiyle ameliyat edildi.
Dr. Cumhur Alhan’a uygulanan Ozaki yönteminin en önemli avantajı, hiçbir protez kapak kullanmadan kişinin aort zarından yani kendi dokusundan yapılması. Böylece vücuda yabancı bir nesne girmediği için enfeksiyon riski ya da kan sulandırıcı kullanma gibi istenmeyen sonuçlar yaşanmıyor.
2500’den fazla kalp, Ozaki yöntemi sayesinde atıyor
Aort kapakçığı, kalbimizdeki 4 kapakçıktan biri. Durmaksızın açılıp kapanan ve kanın, yani ‘hayatın’ tüm vücudumuza pompalanmasını sağlayan kapaklarda bazen uzun yıllar hiç belirti vermeden devam eden sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bunlar mekanik sorunlar olduğundan ilaçla değil kapağın onarılması ya da tamamen değiştirilmesiyle çözülebiliyor.
Geliştirdiği kendi adını taşıyan yöntemle son 12 yıl içinde yalnızca Japonya’da 2.500’den fazla hastanın tamamen kendi kalp zarından yepyeni bir aort kapakçığına sahip olmasını sağlayan Japon kalp cerrahı Dr. Shigeyuki Ozaki, bu ameliyatların bin 200’ünü kendisi yaptı.
Canlı cerrahi deneyimlerini aktarmak üzere Türkiye’ye gelen Dr. Ozaki, Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Alhan’a, yetişkinlerde uygulanan Ozaki yönteminin Avrupa’daki tek eğitmeni olduğunu gösteren eğitim sertifikasını da verdi. Prof. Dr. Alhan, Avrupa’da bu yöntemi öğrenmek isteyen kalp cerrahlarının eğitimini yapacak.
“Devrim niteliğinde bir yöntem”
Ozaki yöntemine ilişkin bilgiler veren Prof. Dr. Cem Alpan, “Tedavide protez kapak tercih edilmesi durumunda hem vücuda giren yabancı madde nedeniyle hastanın enfeksiyonlara karşı direnci önemli ölçüde düşüyor hem de hasta ömür boyu kan sulandırıcı ilaç kullanmak zorunda kalıyor. Protez yerine biyolojik kapaklar kullanılması durumunda bu defa dejenerasyon sonucu bir süre sonra tekrar ameliyat gereksinimi oluşabiliyor” dedi.
Dr. Ozaki’nin, hastanın kendi kalp zarından kapak oluşturulması yönteminin devrim niteliğinde olduğunu belirten Alhan, 12 yıllık sonuçların yöntemin avantajlarını net bir şekilde gösterdiğini söyledi.
Avrupa’daki tek Ozaki eğitmeni unvanını alan Kalp-Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Alhan, bu yöntemin özellikle çok ileri yaştaki hastalar, bebekler, çok küçük yaştaki çocuklar, hamile kalmak isteyenler ve ayrıca aort kapağı doğuştan küçük olanlar için hayati önem taşıdığına da dikkat çekti. Çok ileri yaştaki hastaların ya da küçük yaştaki hastaların tekrar ameliyat olma gereksinimini ortadan kaldıran Ozaki yöntemi, anne adaylarını da kan sulandırıcı ilaçların bebeklerine verebileceği ciddi anomali risklerinden kurtarıyor.