Uluslararası kuruluşlar ardı ardına yayınladıkları raporlar ve yaptıkları açıklamalarla, Türkiye’yi ekonomide zor bir yılın beklediğini ortaya koydular. Uluslararası Para Fonu IMF, Türkiye’de ekonomik büyümenin süreceğini, ancak enflasyonun da yükselmeye devam edeceğini öngörüyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Standard & Poor’s S&P ise petrol fiyatlarındaki düşüşün ekonomiye olumlu etkisinin yüksek olmayacağı yorumunda bulundu.
Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yayınlanan Türkiye’ye ilişkin 4. Madde Gözden Geçirme Raporu’nda, 2016 yılı için Türkiye ekonomisine ilişkin öngörülere yer verildi. Buna göre, bu yıl Türkiye ekonomisinde güçlü büyüme sürecek, ancak enflasyon yükselecek.
Merkez Bankası’nın da öngördüğü şekilde enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine yaklaştırmak için daha sıkı bir para politikası duruşu gerektiğinin altı çizilen raporda, para politikasının etkinliğinin artırılması için politika çerçevesinde sadeleştirmeye gitmenin gerektiği olduğu kaydedildi.
Rapora göre, Türkiye ekonomisinin önündeki ana zorluk, dış dengesizlikleri azaltmak ve potansiyel büyümeyi yukarı çekmek. Cari açığın daralması memnuniyet verici olsa da, dış dengesizlikler sürüyor. Daha sıkı maliye politikası, dış dengesizlikleri gidermeye ve enflasyonu düşürmeye yardımcı olacak.
Asgari ücret vurgusu
IMF Raporu’nda, 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle 1.300 TL’ye yükseltilen asgari ücrete de atıfta bulunuldu. Raporda, “Asgari ücretteki artış bazı faydalar sağlayabilir ancak riskler de yaratıyor. Yurtiçi talebin bu yıl da, yüksek asgari ücret, düşük petrol fiyatları ve destekleyici para, maliye politikalarının etkisiyle büyümeyi yönlendirmeye devam etmesi bekleniyor” ifadelerine yer verildi.
S&P petrol fiyatlarına dikkat çekti
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s S&P ise petrol fiyatlarındaki düşüşün Türk ekonomisine etkisine ilişkin bir değerlendirme yaptı. Kuruluştan yapılan açıklamada, “Petrol fiyatlarındaki sert düşüşün yıl içerisinde Türkiye’nin notuna fayda sağlaması olası değil” denildi ve şu ifadelere yer verildi:
“Türkiye’nin petrol üreticisi ülkelere ihracatı, toplam ihracatı içerisinde dolar cinsiden yaklaşık yüzde 20 seviyesinde. Geçen yılın Ocak-Kasım döneminde bu ülkelere olan ihracat 2014 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 15 oranında azaldı. Petrol üreticisi ülkelerden Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı yatırım ise yine geçtiğimiz yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 20’den fazla azaldı.”
Türkiye’nin düşük petrol fiyatlarının etkisiyle cari açığında kısmi bir azalma görüldüğüne dikkat çekilen S&P açıklamasında, “Bunun tek başına Türkiye’nin dış finansmanının dengelenmesine yardımcı olacağına inanmıyoruz. 2009’un sonundan beri, Türkiye’nin dış finansmanında özkaynaktan borç akışına doğru bir kayma var. İnşaat, tüketim ve turizm dışı hizmet alanlarında yatırım artışı var” değerlendirmesi yapıldı.