Türk Lirası’nın Dolar ve Euro karşısındaki sert düşüşü devam ederken, Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, “Türkiye çarpıcı bir serbest düşüş içinde” değerlendirmesini yaptı. Krugman’ın “Bir başka küresel krizin başlangıcında mıyız? Muhtemelen hayır. Ufukta bir kriz olduğuna dair emare olmadığını söylemiştim ancak bunu artık söyleyemiyorum” ifadeleri dikkat çekti.
Nobelli ekonomist Paul Krugman, Türkiye başta olmak üzere gelişen ülkelerdeki kur hareketleri ve finansal kriz konusunda çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.
“Türkiye çarpıcı bir serbest düşüşte”
Twitter hesabından yaptığı açıklamada, gelişen ülkelerden ‘eski tarz kur/finansal kriz kokusu aldığını’ belirten Krugman, TL/Dolar kuru grafiği eşliğinde, “Türkiye çarpıcı bir serbest düşüşte” ifadesini kullandı.
Paul Krugman’ın twitter hesabından paylaştığı analizleri şöyle:
“Arjantin de sert faiz artırımlarına rağmen iyi gözükmüyor. Manşetlerin arkasında ise gelişen ülkelerde son 10 yılda büyüyen özel sektör borcu var. Bunların çoğu da yabancı para, özellikle dolar cinsinden.
Dolayısıyla en azından 1997-98 krizi göz önüne gelebiliyor: Gelişen ülke para birimleri düşer, özel sektör borçluluğu patlar, bu ekonomide stres yaratır, para birimlerinin daha da düşmesine yol açar.
Küresel kriz mi?
Bugün Türkiye büyük cari açıklarla devam etse de borç rakamları o zamanki kadar büyük gözükmüyor. Diğer taraftan dünya Avrupa’daki sıfır, ABD’deki düşük faiz politikasına kötü hazırlanarak cevap veriyor. Peki bir başka küresel krizin başlangıcında mıyız? Muhtemelen hayır. Ufukta bir kriz olduğuna dair emare olmadığını söylemiştim ancak bunu artık söyleyemiyorum.”