Türkiye ile Rusya arasındaki uçak krizinin olumsuz etkilerini yakından hisseden turizm sektörü destek bekliyor. Alternatif Turizm Etkinlikleri ve İşletmeleri Birliği (ATİB) yöneticileri, zorlu geçen 2015’in ardından Rus uçağının düşürülmesiyle yaşanan kriz nedeniyle 2016’nın çok daha zor bir yıl olacağını belirterek, “Birçok otel, işletme batacak, çok ağır darbeler alacağız” uyarısında bulundular.
Alternatif Turizm Etkinlikleri ve İşletmeleri Birliği
Antalya’da deniz-kum-güneş turizmine alternatif olarak kültür, sanat, spor, eğlence etkinlikleri düzenleyen kuruluşlar, Alternatif Turizm Etkinlikleri ve İşletmeleri Birliği’ni (ATİB) kurdu. Anadolu Ateşi, Antalya Aqualand, Aktur Park, Dinopark, Düden Rafting, Kadir’in Ağaç Evleri, Kelebek Park, Olympos Teleferik, Peloid Antalya, Sandland, Sealanya, Saklıkent Gobi Turizm gibi işletmeleri bünyesinde bulunduran ATİB’in başkanlığını, Tarım eski Bakanı ve Antalya Binicilik ve Atlı Spor Kulübü Başkanı İlker Tuncay üstlendi.
İlker Tuncay: Tüm işletmelere açığız
ATİB’in tanıtımı için Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen toplantıda konuşan İlker Tuncay, alternatif turizm alanında faaliyet gösteren işletmeler olarak tanıtımda işbirliği yaparak, hedef kitlelere en etkin biçimde ulaşımı sağlamak, mesleki dayanışma ve güç birliği oluşturmak, kaynak sağlamayı amaçladıklarını söyledi. İlker Tuncay, Antalya merkezli birliğin Türkiye genelinde bu alanda faaliyet gösteren tüm işletmelere açılacağını da kaydetti.
Rusya krizinin de gündeme geldiği toplantıda konuşan ATİB Başkan Yardımcısı Cem Karaca ise turizmin çok sıkıntılı bir dönemece girdiğini, 2016’nın zor bir yıl olacağını söylemenin sürpriz olmayacağını kaydetti. Rusya ile gerilimden sektörün olumsuz etkileneceğini belirten Cem Karaca, şöyle konuştu:
“3.5 milyonluk bir pazarı kaybetmiş durumdayız. 1, 2 veya 3 sezonda bunu geri kazanacağımızı düşünmüyorum. İsrail ile Mavi Marmara krizi sonrası turizm bıçak gibi kesilmişti ve aradan 4- 5 sene geçti. Rusya bunu hakikaten ciddi şekilde önemsiyor. İş şirazesinden çıkıyor. Rusya misli derece aldığı önlemlerle Türkiye’yi zora sokmaya çalışıyor. Rusya’nın charter seferlerini yasaklaması, 1 Ocak’tan itibaren vize uygulaması getirmesi gibi büyük darbe vuracak çalışmalara imza atılıyor.”
“2015’i mumla arayacağız”
Bu yılın çok renkli geçmediğini ve birçok otelin bazı bölümlerini açmadığını vurgulayan Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Turizmciler olarak aramızda ‘2015’i pek sevemedik’ diye espriler yapıyorken, uçak krizi sonrasında pek de sevmediğimiz 2015’i mumla arar durumdayız. 11 milyonluk turistin geldiği şehirde 3.5 milyonluk bir eksi, üç kişiden bir kişi gelmeyecek durumda. Konaklama sektörünün bu açıdan durumu içler açısı. Kemer bölgesi başta olmak üzere birçok otel sezonu açamayacak. İstihdamda düşme meydana gelecek. 60 sektörün beslendiği bir sektör ve bu domino etkisi yaratacaktır. Turizmle beraber 60’a yakın sektörde sıkıntılar yaşanacak. Seyahat acenteleri açısından da çok zor bir yıl olacak. Pek parlak değil.”
Çok fazla ağlamaya, sızlanmaya gerek olmadığını ve açığın nasıl kapatılması gerektiği konusunda başta bakanlık olmak üzere sektörün çalışmalar yapması gerektiğini dile getiren Cem Karaca, yaklaşık 500 bin Rus’un tarifeli uçaklarla Türkiye’ye geleceğini tahmin ettiklerini söyledi, “Birçok otel, işletme batacak, çok ağır darbeler alacağız” dedi.