Tüketilmesi halinde ölüme neden olan balon balığının filetosunun Antalya’da tezgah ve sokak aralarında satıldığı ileri sürüldü. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, “Balon balığının halka mezgit olarak satılması son derece sakıncalı. Balığı vatandaşımıza görerek ve bütün olarak almalarını tavsiye ediyoruz.” dedi.
İstilacı ve zehirli bir tür olan balon balığının mezgit gibi etinin “fileto” şeklinde satıldığı iddiası panik yarattı.
Balon balığının 7 türü var
Akdeniz sahillerinde 2000’li yıllardan itibaren görülmeye başlayan ve 7 türü olan balon balığının balıkçılara verdiği zarar devam ediyor. Amatör ve profosyonel balıkçıların ağlarına, misinalarına zarar veren bu balık, yanlışlıkla tüketen kişilerin ise ölümüne neden olmuştu. Bu balığının ekonomiye kazandırılması için bir süre önce Tarım ve Orman Bakanlığı, Ege ve Akdeniz sahillerini istila eden zehirli balon balıkları için ‘Kuyruğunu getir 5 lira al’ projesi başlatmıştı.
“Son derece sakıncalı”
Kızıldeniz orjinli balon balığı popülasyonunun Antalya kıyılarında artmaya devam ettiğini bildiren Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, balon balığının hem amatör hem profesyonel balıkçıların başına bela olduğunu söyledi. Gökoğlu, “Balon balığının sokak aralarında satıldığına dair söylemler bizimde kulağımıza geldi. Son derece sakıncalı bu durum. Yaz sıcağında torbaların içinde balıkların taşınıp, satılması sakıncalı. Halka mezgit olarak satılması son derece sakıncalı. Balığı vatandaşımız görerek ve bütün olarak almalarını tavsiye ediyoruz. Poşetler içinde filetosu çıkarılan balıkların hangi canlıya ait olduğu belli olmadığı için alınmaması gerekir.” dedi.
“Balıkçınızdan balık alın”
Balon balığının filetosunun çıkarılıp satıldığı yönünde söylemleri duyduğunu ifade eden Gökoğlu, “Biz görmedik. Vatandaşımız bildiği balıkçısından alsın risk yaşamasın. Daha önce bu balığı tüketen vatandaşlarımızın hayatını kaybettiğini biliyoruz. Yaz döneminde bu balık daha zehirli. Gonatları ve karaciğer son derece tehlikeli. Bu balığın hiç tüketilmemesi gerekir.” diye konuştu.
“Kimse satma riskine giremez”
Balık satışı yapan Özcan Ay ise balon balığının denizde çok olduğunu, fakat asla tezgahlarda yer bulmadığının altını çizdi.
Hiçbir balıkçının balon balığını satma riskine giremeyeceğini ifade eden Ay, balıkların limandan güvenli gerekli denetimlerden geçerek satışa çıkarıldığını belirtti.
Sokak arasında da balon balığının satışının yapıldığı iddialarını doğru bulmadığını ifade eden Ay, kimsenin bu riske girmeyeceğini kaydetti.
İHA