Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 21. Tüketici Ödülleri için başvurular 26 Ocak’ta sona erecek.
Tüketicinin korunması ve bilinçlendirilmesi ile yasal haklarını kullanması konusunda özendirilmesi, tüketici talep ve tercihlerini dikkate alan firmaların ve tüketici hukuku veya tüketicinin korunması ile ilgili bilimsel çalışmaların teşvik edilmesi amacıyla her yıl altı ayrı dalda Tüketici Ödülleri veriliyor.
21. Tüketici Ödülleri
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından, bilinçli tüketiciler, tüketici memnuniyetini ilke edinen firmalar, tüketicileri koruyan kuruluşlar ve bilimsel çalışma sahiplerine 2017 yılı faaliyetleri dikkate alınarak verilecek olan 21. Tüketici Ödülleri başvuruları, 26 Ocak 2018 tarihine kadar alınacak. Başvurular Ankara’daki genel müdürlüğe bizzat veya posta yoluyla yapılabileceği gibi, Ticaret İl Müdürlükleri kanalıyla da son başvuru tarihine kadar Bakanlığa ulaşacak şekilde yapılabilecek.
Tüketici Ödüllerine doğrudan aday olunabildiği gibi, diğer kişi veya kuruluşlar tarafından da aday gösterilebiliyor. Adaylar ya da aday gösterilenler, ödül kategorilerinden en fazla bir ödül dalında başvuruda bulunabilecekler.
Ödül dalları
21. Tüketici Ödülleri verilecek dallar ve aranacak kriterler şöyle:
Bilinçli Tüketici Ödülü: Ödül verilecek tüketicinin; mağduriyetine neden olan bir konuda, yasal haklarını sonuna kadar kullanmada duyarlılık göstermesi, bu yönüyle diğer tüketicilere örnek olması, başvurusu hakkında verilen kararın kesinleşmiş olması, yargıya intikal etmiş konularda yargı sürecinin tamamlanmış olması, başarısına esas teşkil eden Tüketici Hakem Heyeti, Tüketici Mahkemesi ve Yargıtay Kararı vb. belgelerin de başvuru ekinde yer alması gerekecek.
Yazılı Basın Tüketici Ödülü: Ödül verilecek yazıların; yayın organında tüketici sayfası, bağımsız bir tüketici köşesi ya da belli bir bölümde tüketicinin korunmasına ilişkin konularda bilgilendirici makale, röportaj veya haber şeklinde yayınlanmış olması, tüketici sorunlarını ve bunların çözüm yollarını ele alması ve tüketicileri bilinçlendirici nitelikte olması ve belirli aralıklarla yayınlanmış olması şartı aranacak.
Radyo-Televizyon Programı Ödülü: Ödül verilecek programın; belli bir bölümünün tüketicinin korunması ile ilgili olması veya özel olarak tüketici sorunlarını konu edinmesi; tüketicileri eğitici ve bilgilendirici nitelikte olması, 2017 yılında 08:00-22:00 saatleri arasında yayınlanmış olması gerekecek.
Tüketici Memnuniyetini ilke Edinen Firma Ödülü: Ödül verilecek firmanın; tüketici memnuniyetini firma politikası olarak benimsemesi ve buna uygun faaliyetlerde bulunması, mevzuatla tüketicilere tanınan haklardan daha ileri haklar tanıması, tüketicilere yönelik telefon ya da elektronik ortamda hizmet veren çağrı merkezi, tüketici danışma masası veya danışma hattı kurmuş ve bunları fiilen işletir olması, tüketicileri ve kendi çalışanlarını bilgilendirici çalışmalar yürütmüş olması şartları aranacak.
Bilimsel Çalışma Ödülü: Ödül verilecek kişinin, kişilerin veya kurum/kuruluşların; tüketicinin korunması alanında basılmış kitabının, kabul edilmiş yüksek lisans veya doktora tezinin, yayınlanmış bilimsel makale, tebliğ veya bildirisinin bulunması ile tüketicinin korunması alanında bilimsel kongre, çalıştay ve benzeri isimler altında çalışma yapması ve sonuçlarının yayınlanmış olması şartlarından en az birisini sağlaması gerekecek.
Tüketici Özel Ödülü: Ödül verilecek gerçek veya tüzel kişilerin tüketicinin korunması, ilgili mevzuatın uygulanması ve geliştirilmesi konusunda yoğun çaba göstermesi ve bu alanlarda hizmette bulunması koşulları aranacak.