D&B Türkiye’nin her üç ayda bir fikir önderleri konumundaki iş adamlarının katılımıyla gerçekleştirdiği Ekonomik Beklentiler Endeksi’nin 2013 birinci çeyrek sonuçları; dördünce çeyrekte 39’a gerileyen Endeks’te iyimserlerin ortalamasının yılın ilk çeyreğinde bir önceki döneme göre 15 puanlık bir yükselişle 54,22’e çıktığını gösteriyor.
Tüm dünyada 200 milyondan fazla firmadan oluşan bir veritabanına sahip olan Dun & Bradstreet’in (D&B), ‘2013 yılı Birinci Çeyrek Türkiye Ekonomik Beklentiler Raporu’na göre iş adamları yeni yıla iyimser beklentilerle başladı. D&B Ekonomik Beklentiler Endeksi çalışmasına gönüllü katılan işadamlarının yüzde 54’ü Türkiye’deki gelişmelerden oldukça memnun. Aynı dönemde kötümserlerin oranı yüzde 10’a gerilerken değişiklik beklemeyenlerin oranı ise yüzde 36 olarak gerçekleşti. Türkiye ekonomisinde süren istikrar nedeniyle uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu yükseltmesi de iyimserlikteki artışta etkili oldu.
İlk çeyrekte pozitif tabloya dönüş
Çalışmaya katılan iş adamlarının yüzde 37’si 2013 yılının ilk çeyreğinde genel tabloda iyimserlik beklerken ekonomideki genel gidişatta bir değişiklik beklemeyenlerin oranı yüzde 44 olarak gerçekleşti. İş adamlarının yüzde 19’u ise olumsuz düşünmekle birlikte 2012’nin son çeyreğine göre kötümserlerin oranı yarı yarıya düşdüğü görülüyor. Çalışmaya katılan iş adamlarının yüzde 73’ü şirket cirolarında artış beklerken bu oran, 2012 yılının son çeyreğinde yüzde 59 olarak gerçekleşti. 2013’ün ilk çeyreğinde net kâr artışı bekleyenler, dördüncü ve üçüncü çeyrekte olduğu gibi, ciro artışı bekleyenlerden biraz daha az oldu. Net kârda düşüş bekleyenlerin oranı son bir yılda olduğu gibi yüzde 9 civarında gerçekleşti. İş adamlarının istihdama yönelik beklentisi de yükseliş yönünde. İşe alımların artacağını düşünen katılımcıların oranı yaklaşık yüzde 50 civarında oldu. Kredi kaynaklarına erişimdeki beklentiler ise yüzde 46 civarında.
‘Büyüme beklentilerin üzerinde gerçekleşir’
D&B Baş Ekonomisti Paul Ballew, Çin’in Avrupa’dan gelen talebin azalmasına maruz kalmasının, birçok gelişmekte olan piyasaların büyüme hızları üzerinde aşağı yönlü baskı yarattığını söyledi. Bunun iç ekonomik güçlüklerle birleşmesiyle birlikte bazı gelişmekte olan piyasaların beklentilerin altında performans gösterdiğini ifade eden Ballew, bunun bir çok emtia zengini ülkede dalgalanmaya neden olduğuna dikkat çekti. “Dünyanın her bölgesinde farklı türden sorunlar yaşanırken, 2012 yılı işletmelerin durgun ve uzun bir iyileşme sürecine adapte olmaya çalıştıkları bir dönem oldu” diyen Ballew, bu durumun işletmeleri 2013 ve sonrasında karşılaşmaları olası güçlükler ve riskler karşısında hazırlıklı olmalarına yardımcı olduğunu kaydetti. Rakamlara göre iş dünyasının halihazırdaki finansal durumunun kriz öncesi dönemlere göre çok daha sağlıklı olduğunu belirten Baş Ekonomist Ballew şöyle konuştu:
“Bu kazanımlar, Amerika’daki ve dünyadaki sosyal ve politik baskılar ile küresel ekonomik oyuncuların artık birbirlerinden bağımsız hareket edememeleri nedeniyle gölgeleniyor. Ancak bu tabloya rağmen Türkiye’deki iş adamlarının iyimser olması güzel bir gelişme. Yani ‘Türk iş dünyası ekonomiye ve kendine güveniyor’ mesajı ortaya çıkıyor.”
Endeks hakkında
Dun & Bradstreet 15 ülkeyi kapsayan Ekonomik Beklentiler Endeksi’ni 1947 yılından bu yana yayımlıyor. Endeks her üç ayda bir, fikir önderi konumundaki seçilmiş işadamlarının katılımıyla hesaplanıyor. Zaman içinde izlendiğinde endeksin gelişimi, o ülke ekonomisinin önemli dönüşüm noktalarını belirliyor. Bu ülkelerde D&B Ekonomik Beklentiler Endeksi, işadamlarına doğru karar almalarında yardımcı olmanın yanı sıra “Piyasanın Sesi” olma özelliğiyle de iş çevrelerinin izlediği önemli bir gösterge oluyor.
Gıdahattı.com/01.02.2013