• Künye
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Site İçi Arama
Gıda Hattı
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • KORONAVİRÜS
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • KORONAVİRÜS
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Gıda Hattı
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Güncel

TÜKÇEV ve TMO ekmek israfını masaya yatırdı

17 Ekim 2013
Süre:4 mins read
TÜKÇEV ve TMO ekmek israfını masaya yatırdı
FacebookTwitterLinkedinPinterestWhatsappEposta

 

En büyük israf ekmekte…

Buğdayın toprağında ekmek israfı tartışıldı. TÜKÇEV ve TMO işbirliğiyle düzenlenen ‘Ekmek İsrafının Önlenmesi ve Tam Buğday Ekmeği’ konulu panelde ekmek israfı geniş kapsamlı olarak ele alındı.

Bir süre önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası’na destek amacıyla Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı (TÜKÇEV) ile Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından düzenlenen panel, 19 Mart’ta Konya’da gerçekleştirildi.

Konya Hilton GardenInn Otel’de gercekleşen‘Ekmek İsrafının Önlen-mesi ve Tam Buğday Ekmeği’ konulu panele; Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Konya Belediye Başkan Vekili Memiş Kütükçü, TÜKÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Av. Beyhan Aslan, TMO Genel Müdürü Mesut Köse, Konya Ticaret Borsası Başkanı Muhammet Uğur Kaleli’nin yanı sıra çok sayıda akademisyen katıldı.

Kampanya sayesinde ekmek israfının ülkemiz ekonomisine verdiği zararın rakamlarla net bir şekilde ortaya konduğunu kaydeden Beyhan Aslan, panelin açılışında yaptığı konuşmada Hazreti Mevlana’nın “Ekmek olmazsa sofra bezenmez”sözünü hatırlattı. Çevre ve insan sağlığını önemseyen bir vakıf olarak ‘buğdayın ambarı’ Konya’da geniş kapsamlı bir paneli, TMO Genel Müdürlüğü’nün de büyük destekleriyle gerçekleştirdiklerini ifade eden Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Başbakanımızın başlattığı ve TMO’nun büyük bir kampanyaya dönüştürdüğü ekmek israfı konu-sunda hassasiyetin artırılması temel hedefimiz olmalıdır. Üzülerek söylü-yorum ki; bizim gibi ekmeği kutsayan bir milletin, bu derece ekmek israfına yönelmesini anlamak müm-kün değildir. Bu israfın en aza indirilmesi için her türlü kurum, kuruluş ve birey olarak çaba göstermeliyiz. Böyle bir panelin düzenlenmesi bu açıdan önemlidir. Katkı koyan başta Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, TMO Genel Müdürlüğü ve Güvenilir Gıdalar Vakfı olmak üzere herkese çok teşekkür ediyorum.”

460 bin öğrenciyeaylık 280 TL burs

TMO Genel Müdürü Mesut Köse ise konuşmasına, ekmek israfı ile ilgili istatistiki bilgiler vererek başladı ve şöyle devam etti:

“Ekmek israfı ile ilgili iki ayrı zamanda iki değişik araştırma yaptırdık. Sonuçlara baktığımızda, ekmek israfının önemli bir oranda arttığını görüyoruz. Yıllık 1,5 milyar lira ekmek israfı yüzünden kaybımız var. Bunu kıyasladığımız zaman 162 bin kişiye bir yılda asgari ücret oranında maaş verilebilir. 460 bin öğrenciye aylık 280 TL burs, 16 derslikli 500 okul ve 500 kilometre bölünmüş yol yapılması mümkündür. Bu kampanyanın çığ gibi büyüdüğünü görmek bizleri mutlu ediyor. Bu yolculukta bize desteklerini esirgemeyen, Tür-kiye’nin en büyük çevre vakıflarından biri olan TÜKÇEV Başkanı ve mütevelli heyet üyelerine çok teşekkür ederim.”

Kampanyaya her türlü desteği verdiklerini söyleyen Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Memiş Kütükçü ise “Aslında bizim gibi bir milletin hiç konuşmaması gereken bir konu nedeniyle birlikteyiz. Bizim gibi geleneğine ve kültürüne bağlı, inançlı bir toplum, şu anda nimet dediği ekmeğini çöpe atar duruma gelmiştir. Bu israf bizim için üzüntü kaynağıdır. Bir an önce bitirmemiz lazım. Bunu bitirmenin yolu da, birey olarak gerekli hassasiyeti göstermektir” şeklinde konuştu.

Son olarak Konya Valisi Aydın Nezih Doğan kürsüye geldi. Son yıllarda, eskisi kadar tasarrufa dikkat etmediğimizi ileri süren Vali Doğan; “Tasarruf etmemek demek, israfa davetiye çıkarmak demektir. En büyük israfı da ekmekte yaşatıyoruz. Batı toplumlarının, özellikle gençler üzerinde yarattığı olumsuz etki nedeniyle kontrolsüz bir tüketim girdabına sürükleniyoruz. Geç olmadan tedbirlerimizi almalıyız. Bu nedenle de, gerçekleşen bu paneli çok önemsiyor ve katkı koyan başta TÜKÇEV ve TMO olmak üzere herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Prof. Dr. AdemElgün’ün başkanlığında iki ayrı oturum halinde gerçekleşen panele, ülkemizin değişik üniversitelerinden alanında uzman öğretim üyeleri konuşmacı olarak katıldı.

“Ekmek İsrafının Boyutları” başlıklı oturumda, Prof. Dr. Selman Türker, Doç. Dr. Nazan Aktaş, Yrd. Doç. Dr. M. Kürşat Demir yer aldı.

“Ekmek İsrafı ve Tüketici Bilinci” başlıklı ikinci oturuma ise Prof. Dr. Hamil Nazik, Doç. Dr. Mehmet Fidan, Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ertaşkatıldı.

 

PaylaşTweetPaylaşPinGönderGönder

İlgiliYazılar

Covid-19 pozitif tanısının yol açtığı 10 negatif duygu!
Sağlık

DSÖ: Korona virüs gençlerde hızla artıyor!

19 Nisan 2021
Dünyadaki milyonerlerin serveti dudak uçuklatıyor!
Ekonomi

Mahfi Eğilmez yanıtladı: Rezervlere ne oldu?

19 Nisan 2021
Meteoroloji’den fırtına alarmı! İşte yurtta hava durumu
Hava Durumu

Fırtına geliyor! | 20 Nisan 2021 Salı (yarın) hava durumu

19 Nisan 2021

Bağlantıda Kalalım

Sıcak Haberler

Covid-19 pozitif tanısının yol açtığı 10 negatif duygu!

DSÖ: Korona virüs gençlerde hızla artıyor!

19 Nisan 2021
Dünyadaki milyonerlerin serveti dudak uçuklatıyor!

Mahfi Eğilmez yanıtladı: Rezervlere ne oldu?

19 Nisan 2021
Meteoroloji’den fırtına alarmı! İşte yurtta hava durumu

Fırtına geliyor! | 20 Nisan 2021 Salı (yarın) hava durumu

19 Nisan 2021
GAP’taki Süveyş Kanalı!

Hizmet pasaportu ile iltica soruşturması, 6 belediyeye daha genişletildi

19 Nisan 2021
Gidahatti Logo

Gıdahattı.com, başta gıda olmak üzere hayatın her alanına ilişkin okuyucuların merak edebilecekleri, istedikleri konularda mümkün olduğunca yalın ve net bilgi alabilecekleri yeni nesil dijital medya platformudur.

Gıdahattı.com‘un insana ve hayata dair her konuda söyleyecek bir sözü, araştıracağı bir konu mutlaka vardır. Ayrıca sitemiz, eli kalem tutan ve hayata dair söyleyecek sözü olan herkese açık bir yayın platformdur.

Bizi Takip Edin

  • Künye
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Site İçi Arama

Copyright © 2019 - Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • KORONAVİRÜS
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK

Copyright © 2019 - Tüm hakları saklıdır.