Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM İçişleri Komisyonu’ndan geçti. Teklife tepkisini Cumhurbaşkanlığı Politika Kurullarına atanan isimler üzerinden dile getiren CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, “Yeni trafik cezaları, Saray’ın yeni İsraf Kurulu için” dedi.
Karayolları Trafik kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM İçişleri Komisyonu’nda görüşülerek kabul edildi.
Kanun neler getiriyor?
Emniyet Teşkilat Kanunu, Sahil Güvenlik Komutanlığı Kanunu ile Karayolları Trafik Kanunu’nda değişiklik öngören teklifteki bazı düzenlemeler şöyle:
45 yaşından gün almamış lisans mezunu baş polis memurları ve kıdemli baş polis memurları arasında yapılacak sözlü/yazılı sınavlarda başarılı olanlardan, Polis Akademisi Başkanlığınca düzenlenecek ilk derece amirlik eğitimi tamamlayanlar Komiser Yardımcılığı rütbesine atanacaklar.
Akademide istihdam edilen jandarma hizmetleri sınıf ve sahil güvenlik hizmetleri dışında olan öğretim elemanlarına almakta olduğu üniversite ödeneğinin yüzde 30’u oranında ayrıca ödeme yapılacak.
Trafik cezaları artacak
Tescil belgesi olmayan araçlara bin 2 lira idari para cezası ile cezalandırılacak.
Hurdaya çıkartılan araçların trafiğe çıktığının tespiti halinde 2 bin 18 lira para cezası verilecek ve araçlar trafikten men edilecek.
Işıklı ve/ sesli uyarı veren cihazları mevzuatta uymayan araçlara takanlara bin 2 TL idari para cezası ile cezalandırılacak.
Araç üzerinde mevzuata uygun şekilde yapılan her türlü değişiklikler 30 gün içindeki araç tescil belgesine işlenecek. Bu hükme uymayan işletenlere 108 TL idari para cezası verilecek. Mevzuata uygun olarak yapıldığı belgelenmeyen teknik değişikliğin çevredekileri rahatsız edecek derecede gürültü çıkaracak özellikte olması durumunda bin 2 TL idari para cezası uygulanacak.
Muayenesi yapılmamış araçla trafiğe çıkanlara 235 TL, muayene sonucu emniyetsiz raporu verilen araçlarca trafiğe çıkılması halinde araç sahibine 488 TL ceza verilecek.
Emniyet şeridi ihlallerine 488 TL ceza
Emniyet şeridini ihlal edenlere 488, trafiği aksatacak şekilde araç sürenlere ve şerit değiştirenlere bin 2 TL idari para cezası verilecek.
Hız sınırlarını yüzde 10 ila 30 arası ihlal edenlere 235 TL, yüzde 30-50 arası aşanlara 488 TL, yüzde 50’den fazla aşanlara bin 2 TL idari para cezası verilecek.
Sürücülerin el freni çekilmesi suretiyle veya başka yöntemlerle aracın yönünün değiştirilmesine yönelik 5 bin 10 TL idari para cezası verilecek.
Araç hareket halinde cep telefonu kullananlara 235 TL idari para cezası uygulanacak.
Sürücüler yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermek zorunda olacaklar.
Araçların maksadı dışında kullananlara ile sürülmesine izin veren araç sahiplerine bin 2 TL idari para cezası uygulanacak.
Terörle mücadele kapsamına giren suçlarda, suçun ortaya çıkarılmasına veya delillerin ele geçirilmesinde suç faillerinin yakalanabilmesine yardımcı olanlara veya yerlerini yahut kimliklerini bildirenlere para ödülü verebilecek.
Uzman Jandarma Kanunu değişikliği ile uzman jandarmaların astsubaylığa geçiş yaşı 35 olacak.
Yabancılara kimlik numarası vermeye, yabancılar kütüğüne kaydetmeye ve herhangi bir işlem sebebiyle Türkiye’de bir kamu kurumuna veya dış temsilciliklere müracaat eden yabancılara, talep etmeleri halinde yabancı kimlik numarası vermeye İçişleri Bakanlığı yetkili olacak.
“Yeni trafik cezaları, Saray’ın Yeni İsraf Kurulu için”
Bu arada, CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, Kanun teklifine, “Yeni trafik cezaları, Saray’ın Yeni İsraf Kurulu için” sözleriyle tepki gösterdi. Arslan, şunları söyledi:
“Saray rejiminin yeni kurulları hem bürokrasiyi arttıracak, hem de israfı çoğaltacak.
Enflasyonla Mücadele Planı açıklandı, ama çok sabredilemedi ve 76 üyeli yeni “Padişahım Çok Yaşa” ekibi, bütçeye en az 11 milyon TL ek yük getirdi.
Bu kararname maddesiyle Saray’ın günlük harcaması en az 30 bin TL arttırıldı. Kurul üyesi olarak atanan Orhan Gencebay, şu çarpık düzene bakıp da kime “Batsın bu dünya” diyecek?
AKP komisyonda görüşülmeye başlanan ve trafik cezalarını katlayan kanun teklifi ile Saray’ın yeni israf faturasını mı dikkate aldı?
2-3 km hız farkıyla radara yakalanan vatandaş, 2019’da trafik canavarından önce Saray’ın israf canavarlığına teslim ediliyor. Saray, radar zammıyla Orhan Gencebay’ın, muayenesiz araç cezasıyla Hülya Koçyiğit’in, hurdalık araçla trafiğe çıkana kesilecek cezayla Burhan Kuzu’nun, sol şerit ihlaliyle Mehmet Uçum ve Ayşe Nur Bahçekapılı’nın, emniyet şeridi ihlaliyle Murat Bardakçı’nın maaşını, el freni çekip etrafinda dönen arabaya kesilecek cezayla Nihat Zeybekci’nin masrafını, sahte çakar lamba cezasıyla çakma iktisatçı Yiğit Bulut’un faturasını, cep telefonu cezasıyla ise, ay sonunu zor getiren şifacı İbrahim Saracoğlu’nun parasını karşılayacak gibi gözüküyor.

“Temsilde tasarruf olmaz’ demişler”
Yeni Ekonomi Planı açıklandıktan sonra Saray’da tek bir tasarruflu ampul göremedik, şimdi de Enflasyonla Mücadele Programı’ndan sonra bütçeye ek bir israf deliği açılmıştır.
Krizdeki esnaf, çalışan ve emekli, 76 üyenin her biri için yılda en az 141 bin 528 TL ödeyecek.
Daha bitmedi… Bu heyetler “Temsilde tasarruf olmaz” deyip gezecekler, yiyecek içecekler, misafir ağırlayacaklar. Sarayın yükü millete daha da artacak.
Türkiye’yi ekonomik krizin eşiğine getirip koltuğunu teslim etmiş eski Ekonomi Bakanından tutun da jöleli ve saz ekibine kadar her şey eski tas eski hamam…
Ülkeyi krize sokanlar şimdi de batağı derinleştirmeye çalışıyorlar. Eski vekillerin gönlü kırılmasın, sanatçı yandaşlar bağlılıktan kopmasın diye israftan geri adım atılmıyor.
Anlaşılıyor ki kriz Saray’dan hissedilmiyor.
Ekonominin temel kurallarına boş boş meydan okuyan, konuştukça doları fırlatan kadrolar terfi aldı.
Saray rejiminin kredi reel faizini yüzde 40’lara fırlattığı, sıcak paraya yüksek faiz için can attığı devirde, “faizsiz bankacılık ve İslami usul ekonomi” diyen birisi, politika kurulunda ne iş yapacak? Ayıptır, haramdır, utanç vericidir!
Krizi başlatan kadro, kriz derinleşirken seyre devam edip adeta ödüllendiriliyor. Hatasını katlayan bu Saray rejimi, ülkeyi batıran bu kadro vatandaşa “daha çok vergi verin, biz Cumhurbaşkanıyla daha çok gezelim ve daha rahat yaşayalım” diyor.
Bu kadro, zaten danışmanlıktan, eski vekillikten, bakanlıktan, başka yerlerin yönetim kurulu üyeliklerinden dolan ceplerinin üzerine bir de ayda 11 bin 794 TL parayı indirecekler.
“Halkın vergisi çarçur ediliyor”
Halkın vergisi yeni bir “akiller heyeti” kurularak çarçur ediliyor. Türkiye’den Pay Pal’ı kovan da bu kadroda, ekonomiyi batıranlar da burada… Akil insan heyetinde olup teröre geçit verilirken seyre dalanlar da burada, sokaklarda paramiliter silahlanma artarken bunun altyapısını teşvik edenler de burada. Kadın kuşağı programlarında şifalı bitki tarifi verip Saray’ın Lokman Hekimi olmaya kalkışan da burada.
Bize yanlışa alkış tutan kadrolar değil, ülkeyi krizden kurtaracak kadrolar lazım. Ülkeyi batırmanın hesabını vermesi gerekenlerin birçoğu bugün yeni akil heyetine seçilmiş, maaşını ve koltuğunu koruyor. Saray, içine düştüğü bataklıktan kurtulmak yerine israfı katlıyor, artırdıkça arttırıyor.
Toplumdan “tasarruf” isteyenler Saray’da israfı kadrolaştırıyor, daha çok vergiyle daha fazla krizin kapısını aralıyor. Liyakatın yerini körü körüne sadakat alıyor. Öğlen kadın kuşağı programlarına çıkan “uzmanlar”ın, magazin programlarına dahi konu olan isimlerin birçoğu bugün Saray’ın politika kuruluna isim yazdırabiliyor.
Yazıktır… Günahtır…
Güya “Enflasyonla Topyekun Mücadele” dediler, daha aradan birkaç saat geçmeden “Topyekun Nemalanma, Faydalanma ve İnadına Kadrolaşma” Kararı çıkardılar.
Bu yaklaşımı şiddetle reddediyoruz, Cumhurbaşkanını da samimi olarak tasarrufa davet ediyoruz.”