Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Bakanlık tarafından yürütülen Uygulamalı Çiftçi Eğitim Projesi kapsamında, ilk etapta 15 bin tohum yetiştiricisine 5 yıl süreyle eğitim verileceğini bildirdi.
Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği tarafından düzenlenen Milli ve Yerli Tohumculukta Sürdürülebilir Stratejiler Çalıştayı, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç’un katılımıyla 25-26 Aralık 2019 tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirildi.
“Tohum üretiminde dünyanın ilk 10 ülkesi arasındayız”
Çalıştayda konuşan Bakan Yardımcısı Tunç, son 17 yılda gerçekleştirilen girişim ve atılımlarla Türkiye’nin tohum karnesinin yıldızlı notlarla dolu olduğunu vurgulayarak, bu başarının Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ve tohumculuk sektörünün dinamik ve aktif yapısının sonucunda oluştuğunu söyledi.
Ülkemizin kendi tohumluğunu kendi üreten bir ülke olarak tohum ticaretinde dünyanın ilk 10 ülkesinden birisi olduğunu ifade eden Tunç, “Toplam tohum ihtiyacının %96’sı yurt içinde üretiliyor. Son 17 yılda tohumluk üretimimiz 7 kat, tohum ihracatımız ise 9 kat arttı. 2018 yılında 1 milyon 59 bin ton tohumluk üretildi. 2023 yılı hedefimiz ise 2 milyon ton üretim ve 500 milyon dolarlık ihracat” şeklinde konuştu.
Ülkemizin bölgemizde tohumculuk alanında söz sahibi olmaya çok daha güçlü bir şekilde devam ettiğinin altını çizen Tunç, “Buna paralel olarak uluslararası ve bölgesel işbirliğinin güçlendirilmesi kapsamında Ekonomik İş Birliği Teşkilatı Ülkeleri Tohumcular Birliği (ECOSA) ülkeleriyle de tohumculuk konusunda stratejik iş birliği yapılacak” dedi.
2020’de tarıma 22 milyar TL destek!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, bütçe imkânları zorlanarak, çiftçiye, üreticiye gerekli desteğin verilmesi konusunda talimat verdiğini belirten Mehmet Hadi Tunç, şöyle devam etti:
“Söz konusu talimata istinaden Bakanlığımız 2020 yılı bütçesinin %54,5’ini yani 22 milyar TL’yi tarımsal desteklemelere tahsis etti. Böylece tarımsal desteklemelerde bir önceki yıla göre %36’lık bir rekor artış sağlandı.
2019 yılı içerisinde toplam 71 yerli tohum sektörün kullanımına sunuldu. 10 adet yerli patates çeşidi geliştirildi ve tescile sunuldu. Çeltik tohumculuğunda ithalattan ihracata geçildi ve ilk yerli siyah çeltik çeşidi geliştirildi. Lif amaçlı endüstriyel tıbbi kenevir çeşidi geliştirilmesine yönelik çalışmalar ise sürüyor.”
15 bin tohum yetiştiricisi, 5 yıl eğitime tabi tutulacak
Dünyada tohumculuk sektöründe yaşanan gelişmelerin gerisinde kalmamak için Bakanlık olarak Uygulamalı Çiftçi Eğitim Projesi’nin hayata geçirildiğini dile getiren Tunç, “Proje kapsamında Bakanlığımız koordinatörlüğünde ve denetiminde Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği işbirliği ile ilk etapta 15 bin tohum yetiştiricisine 5 yıl süreyle Bakanlığımıza bağlı Ankara, Adana, Aydın, İzmir, Şanlıurfa ve Manisa olmak üzere 6 eğitim merkezinde; modern tarımsal teknolojilerin kullanıldığı kaliteli tohum üretimini hedefleyen yetiştiricilik metotları hakkında teorik ve uygulamalı eğitimler verilecek” açıklaması yaptı.