• Hakkımızda
  • Site İçi Arama
  • Bize Yazın!
Gıda Hattı
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Gıda Hattı
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Ekonomi

Ticaret Bakanlığı, haksız fiyat artışı denetim sonuçlarını açıkladı

Haksız fiyat artışlarına yönelik 81 ticaret il müdürlüğü tarafından 4 bine yakın firmada, yaklaşık 70 bin ürün denetlenirken, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü'nün resen incelemeleri sonrasında ise 114 firmadan yazılı savunma alındı.

8 Ekim 2018
Süre:2 mins read
Cumhurbaşkanı uyardı, Kahramankazan Belediyesi harekete geçti!
FacebookTwitterLinkedinPinterestWhatsappEposta

Ticaret Bakanlığı, haksız fiyat artışlarına yönelik 81 ticaret il müdürlüğü kanalıyla 4 bine yakın firmada, yaklaşık 70 bin ürünün denetlendiğini bildirdi. Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’nün resen incelemeleri sonrasında ise 114 firmadan yazılı savunma alındı.

Ticaret Bakanlığı, haksız fiyat artışları yoluyla haksız kazanç elde edilmesine yönelik denetimlerde son durumu açıkladı.

“Haksız kazanç ve haksız rekabete” karşı yönetmelik değişti

Bakanlığın yazılı açıklamasında, döviz kurlarındaki yükselişler bazı mal ve hizmet maliyetlerini etkilemediği halde döviz kaynaklı maliyet artışı iddiasıyla fiyatlarını artıran işletmelere karşı 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında tüketicilerin korunması ve aynı zamanda haksız rekabet karşısında işletmelerin zarar görmemesi için gerekli önlemlerin alınmasının zorunlu hale geldiğine dikkat çekildi.

market-denetim-gidahatti

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Ülkemizde uygulanan liberal ekonomik sistemde bir mal veya hizmetin fiyatının arz ve talep dengesine bağlı olarak oluşması esas olmakla birlikte piyasalarda tam rekabetin sağlanamaması durumunda, kamunun piyasa aksaklıklarını gidermek için gerekli tedbirleri alması özellikle tüketicilerin zarar görmemeleri bakımından önem arz etmektedir.

Bu itibarla 31/8/2018 tarihli ve 30521 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile anılan Yönetmeliğe ‘Haksız Ticari Uygulama Olarak Kabul Edilen Örnek Uygulamalar’ başlıklı Ek’inin ‘A – Aldatıcı Ticari Uygulamalar’ bölümüne; ‘Girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket ederek tüketiciye sunulan mal veya hizmetin satış fiyatında haklı bir gerekçe olmaksızın artış yapmak.’ şeklinde bir bent eklenmiştir.

“Hedef, hem tüketicilerin hem de işletmelerin korunması”

Bu düzenlemenin hedefi, hiçbir şekilde serbest piyasa sisteminin işleyişine müdahale etmek değildir. Bilakis düzenlemenin asıl amacı, hem haksız fiyat artışları ile mağdur edilen tüketicilerin, hem de haksız rekabet karşısında dürüst ticaret prensiplerine bağlı olarak faaliyet gösteren işletmelerin korunmasıdır.”

Haksız fiyat artışlarına yönelik denetimler 

Ticaret Bakanlığı, bu kapsamda 08.10.2018 tarihi itibariyle 81 Ticaret İl Müdürlüğü kanalıyla, 3 bin 974 firmada toplam 69 bin 200 ürünün denetlendiğini bildirdi. Açıklamada, “Diğer taraftan, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Genel Müdürlüğünce, üreticiler nezdinde yürütülen re’sen incelemeler çerçevesinde 114 firmadan savunma yazıları talep edilmiş olup, denetim süreci devam etmektedir ve ilgili mevzuat kapsamında gerekli yaptırımlar uygulanmaktadır” bilgisine de yer verildi.

DHA

Etiketler: denetim
PaylaşTweetPaylaşPinGönderGönder

İlgiliYazılar

Dünyada bir ilk: Yaklaşık 8 dakikada Covid-19’u tespit edebiliyor!
Güncel

İçişleri Bakanlığı’nda “Dinamik Denetim Modeli Faaliyetleri” genelgesi!

16 Mart 2021
İnfiale yol açan görüntülerdeki dönerlere el konuldu!
Güncel

Kontrollü normalleşme ile dinamik denetimler başlayacak!

3 Mart 2021
İnfiale yol açan görüntülerdeki dönerlere el konuldu!
Gıda Haberleri

İnfiale yol açan görüntülerdeki dönerlere el konuldu!

22 Ocak 2021

Bağlantıda Kalalım

Sıcak Haberler

Mutasyonlar oyunun kuralını nasıl değiştirdi?

AB’den mutant virüslerle mücadeleye Ar-Ge desteği!

14 Nisan 2021
Hayvancılar dertli: “Üreticinin dayanacak gücü kalmadı”

Hayvancılar dertli: “Üreticinin dayanacak gücü kalmadı”

14 Nisan 2021
Parkinson hastalığına ilişkin büyük buluş! Parkinson sindirimde başlıyor

Parkinson gençlerde de görülebilir mi?

14 Nisan 2021
Anadolu Mutfağımızın Lezzetli ve Sağlıklı Reçeteleri

Kanatlı sektöründen Şubat’ta kötü haber!

14 Nisan 2021
Gidahatti Logo

Gıdahattı.com, başta gıda olmak üzere hayatın her alanına ilişkin okuyucuların merak edebilecekleri, istedikleri konularda mümkün olduğunca yalın ve net bilgi alabilecekleri yeni nesil dijital medya platformudur.

Gıdahattı.com‘un insana ve hayata dair her konuda söyleyecek bir sözü, araştıracağı bir konu mutlaka vardır. Ayrıca sitemiz, eli kalem tutan ve hayata dair söyleyecek sözü olan herkese açık bir yayın platformdur.

Bizi Takip Edin

  • Hakkımızda
  • Site İçi Arama
  • Bize Yazın!

Copyright © 2019 - Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK

Copyright © 2019 - Tüm hakları saklıdır.