Tarım ve Orman Bakanlığı ile BM Gıda ve Tarım Örgütü, tıbbi ve aromatik bitkiler sektörünün güçlenmesi için birlikte çalışıyor. Proje ile küresel gül yağı ihtiyacının yüzde 65’ini karşılayan Türkiye’nin, rekabet gücünü artırarak kırsal kesimde refah artışı hedefleniyor.
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde düzenlenen “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler İçin Değer Zinciri Modeli Geliştirilmesi” Çalıştayı, 16-17 Aralık 2019 tarihlerinde Isparta’da gerçekleşti.
Çalıştaya; Bakanlık, yerel yöneticiler, özel sektör, çiftçi kooperatifleri, sivil toplum temsilcileri ve çiftçiler katıldı.
Türkiye, küresel gül yağı ihtiyacının yüzde 65’ini karşılıyor
Açılışta konuşan Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Türkiye’nin tıbbi ve aromatik bitki açısından küresel gül yağı ihtiyacının yüzde 65’ini karşılayarak, dünyanın en zengin ülkesi olduğunu, Isparta’nın da bu kapsamdaki en zengin il olduğunun altını çizdi.
Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu ise projenin kırsal kesimin refahına katkısına dikkat çekerek, “Kırsal kesimin refahı şehirlerin refahıdır. Kırsal kesimdeki nüfusu yerinde tutmak istiyorsak hayvancılık ve tarımın yanında ek gelirlere ve motivasyonlara ihtiyaç var. Bu ihtiyaç da ekolojiden ekonomiye yaklaşımıyla karşılanabilir” dedi.
“Proje, FAO’nun stratejik hedeflerine uygun”
FAO Tarım Uzmanı Fazıl Düşünceli Isparta`daki çalışmaların “gıda güvenilirliğinin sağlanması”, “kırsalda yoksulluğun sona erdirilmesi” ve “gıda sistemlerinin güçlendirilmesi” ni içeren FAO’nun stratejik hedefleri doğrultusunda gerçekleştirildiğinin altını çizerek, bu hedeflere ulaşma doğrultusunda yerel yönetimler ve tüm ilgili paydaşlarla iş birliğine açık olduklarını ifade etti.
Bölgedeki proje paydaşlarını ve sektör temsilcilerini katılımcı bir yaklaşımla bir araya getiren Çalıştay, proje kapsamında yürütülen çalışmalarla ilgili bir tartışma platformu oluşturdu. Çalıştayda tıbbi ve aromatik bitkiler sektörünün değer zincirinin durumu üzerine yapılan analiz bulguları değerlendirilerek, sektörün rekabet kapasitesini güçlendirmek amacıyla hazırlanan taslak stratejiler, ürün değer zinciri modeli ve bu model içerisinde sektör, paydaşlarının rolleri ve bölge refahının iyileştirilmesine katkısı konularına odaklanıldı.
Gül ve lavanta üretiminde sürdürülebilir uygulamalar desteklenecek
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretim ve Değerlendirme Zincirinin Güçlendirilmesi çalışması, özellikle gül ve lavanta alanında sürdürülebilir uygulamaları destekleyerek, sektörün uluslararası pazarlarda rekabet edebilirliğini güçlendirmeyi ve kırsal alanda, özellikle de kadın çiftçiler için, yaşam kalitesini ve ekonomik refahı iyileştirmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda, 2020’de de çiftçi ve orta ölçekli sanayiciler için eğitim çalışmaları düzenlenmesi, Kuyucak ve Güneykent ilçelerinde iki kadın çiftçi kooperatifinin çalışmalarının desteklenmesi planlanıyor.