20’inci Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknoloji Fuarı’nın açılışına katılan TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, Türkiye’nin dünya gıda ihracatında önemli bir yere sahip olduğunu kaydetti.
GIDA 2012 World Food İstanbul, Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı ve 27. Uluslararası Ambalaj, Paketleme ve Gıda İşleme Sistemleri Fuarı IPACK 2012, 6-9 Eylül 2012 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi, Cnr Expo’da gerçekleştirildi.
Fuarın açılışı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker ile Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz tarafından yapıldı. TGDF tarafından desteklenen fuarın açılışında konuşan Şemsi Kopuz; gıda ve içecek sanayimizin, ülkemizin tarımsal ürün çeşitliliği sebebiyle önemli ihracat fırsatlarına sahip olduğunu belirtti. “Sanayimiz 2011 yılında yaklaşık 8,9 milyar dolar düzeyinde gıda ürünleri ihracatı gerçekleştirerek önemli bir başarı elde etti” diyen Kopuz, bu rakamın 2012 yılında 10 milyar doları aşacağını öngördüklerini ifade etti. Kopuz, 2023 yılı gıda ve içecek ihracatı hedeflerini ise 40 milyar dolar olarak belirlediklerini açıkladı.
Türkiye’nin 2011 yılındaki gıda ihracatı ile dünyanın 15. büyük gıda ihracatçısı ülke olduğuna dikkat çeken TGDF Başkanı, sektörün dış ticaretinde göze çarpan en önemli unsurun, 4 milyar dolara yaklaşan dış ticaret fazlası olduğunu kaydetti.
Arz ile talep buluşuyor
Gıda fuarlarının, arz ile talebin buluştuğu, markalarımızın tanınmasında ve sektörümüzün yerel, bölgesel ve küresel pazarlara ulaşmasında her zaman etkin bir platform olduğunu ifade eden Kopuz konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Türk Gıda ve İçecek Sanayi, bu tür platformların da desteğiyle her geçen yıl dünya pazarında daha etkin bir oyuncu olma yolunda ilerlemektedir. Üretim gücümüzü tarımsal üretimimizden alıyoruz ve Türkiye, 62 milyar dolarlık tarımsal hasılası ile dünyanın 7. büyük tarım ülkesi konumunda. Gücümüzü etkileyen unsurlardan biri de genç ve artan nüfusumuz… Bunun yanında insanımızın ortalama gelir düzeyi son 10 yılda arttı. Dengeli ve bilinçli beslenme konusunda tüketici bilincinin yükselmesine bağlı olarak ambalajlı ürünlere yöneliş, halkımızın beslenme alışkanlarındaki değişiklikler ve kişisel beslenme tercihleri de gıda sanayimizin gelişmesine katkı sağlıyor.”
Bulaşı sorunu önemli
Şemsi Kopuz konuşmasında sektörün önemli sorunlarından biri olan “kaçınılmaz GDO bulaşısı” sorununa da dikkat çekti. GDO tartışmalarının sektörü yıprattığını kaydeden Kopuz; 2010 yılında Biyogüvenlik Kurulu’na AB mevzuatına uyum amacıyla 29 GDO’lu genin tanımlanması için yaptıkları başvuruyu geri çektiklerini anımsatarak; “Başvurumuzu geri çektik ancak “kaçınılmaz bulaşıdan kaynaklanan sorunları” çözecek adımların atılmasını da buradan talep ediyoruz. Kaçınılmaz bulaşı konusunda yasal altyapı bir an önce netleştirilmeli ve sektörümüzün GDO’suz hammadde sağlayabilmesinin önü açılmalıdır. Bu amaçla başta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere tüm sivil toplum kuruluşlarını birlikte hareket etmeye davet ediyoruz.”
AB ülkeleri içinde birinciyiz
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker ise Türkiye’nin bugün tarımsal üretim hasılası ile dünya ülkeleri içerisinde 7, AB ülkeleri içinde 1. sırada yer aldığını belirtti. Bakan Eker, “Bunun daha iyi bir noktaya taşınması, daha verimli sağlıklı bir üretim yapılması, toplumun dengeli ve sağlıklı beslenmesi açısından gıda ve gıda standardizasyonunun bizim için özel anlamı var” dedi.
ITE Group Türkiye Ofisi E Uluslararası Fuarcılık (EUF) tarafından 06-09 Eylül 2012 tarihleri arasında düzenlenen fuara 29 ülkeden 109’u yabancı olmak üzere yaklaşık 500 firma, 1000’e yakın markayla katıldı. Konuşmaların ardından Bakan Eker ve TGDF Başkanı Kopuz’a fuara katkılarından dolayı plaket takdim edildi. Ardından Eker ve Kopuz fuardaki standları gezerek katılımcı firmaların temsilcilerinden ürünleri hakkında bilgi aldı.