• Hakkımızda
  • Site İçi Arama
  • Bize Yazın!
Gıda Hattı
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Gıda Hattı
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Sağlık

Termik santrallere ek süre tanınmasına KOAH’lı tepki!

TÜSAD KOAH Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Arzu Mirici, “KOAH ülkemizde ciddi bir tehditken, kapatılması gereken termik santrallere ek süre verilmemeli” dedi.

19 Kasım 2019
Süre:4dk Okuma
İşte havamızı kirleten kömürlü termik santrallerin finansörleri!
FacebookTwitterLinkedinPinterestWhatsappEposta

20 Kasım Dünya KOAH Günü öncesinde, TBMM’deki Vergi yasa teklifine eklenen madde ile bacalarına filtre takmadığı için yılbaşında kapatılması gereken termik santrallare 2,5 yıl daha ek süre verilmesine tepki geldi. Ülkemizde 40 yaş üzerindeki her 7-8 kişiden 1’inin KOAH hastası olduğunu belirten TÜSAD KOAH Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Arzu Mirici, “KOAH ülkemizde ciddi bir tehditken, kapatılması gereken termik santrallere ek süre verilmemeli” dedi.

Türkiye’nin en köklü uzmanlık derneği olarak 49 yıldır solunum sağlığı alanında faaliyet gösteren Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), 20 Kasım Dünya KOAH Günü öncesinde termik santral ve hava kirliliği uyarısında bulundu.

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’nın (KOAH) Türkiye’de ciddi bir sağlık sorunu olduğunu vurgulayan TÜSAD KOAH Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Arzu Mirici, hal böyleyken termik santraller konusunda çok daha denetleyici yasalar gerektiğini söyledi.

Türkiye’de 5 milyon KOAH hastası bulunuyor

Vergi yasa teklifine eklenen madde ile gerekli çevresel yatırımları yapmadıkları için yılbaşında kapatılması gereken termik santrallere 2.5 yıl daha ek süre verilmesinin doğru olmayacağını dile getiren Mirici, şu değerlendirmeleri yaptı:

“Kasım ayı Dünya Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı, 20 Kasım da Dünya KOAH Günü olarak kabul ediliyor. Çünkü solunum sağlığı günümüzde çok önemli bir problem. Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) özellikle 40 yaşından sonra görülen ve yaşın ilerlemesiyle birlikte sıklığı giderek artan bir halk sağlığı sorunu olarak karşımızda duruyor.

Ülkemizde yapılan saha çalışmaları 40 yaş üzerindeki her 7-8 kişiden 1’inin KOAH hastası olduğunu gösteriyor. 2016 yılı itibarı ile ülkemizde tanı konulmuş 3.3 milyon KOAH hastası bulunuyor, bugün bu sayının 5 milyonu bulduğu belirtiliyor.

Her yıl 150 bin insanımız KOAH nedeniyle hayatını kaybediyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, KOAH dünya genelinde 2000’li yıllarda en sık görülen 4’üncü ölüm nedeni olarak saptandı ve 2020 yılında da 3’üncü sıraya çıkacağı öngörülüyor. Araştırmalara göre KOAH ülkemizdeki en sık görülen 3’üncü ölüm nedeni. Türkiye’de her yıl yaklaşık 150 bin kişinin KOAH nedeniyle hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.”

“Termik santraller, solunum sağlığını tehdit ediyor”

“Bu yüksek rakamlara rağmen, biz hekimler ısrarla KOAH’ın önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu anlatmaya çalışıyoruz” diyen Mirici, sözlerine şöyle devam etti:

“Bunun için bireylere sigaradan ve tüm tütün ürünlerinden uzak durmalarını önerirken, ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkelerde iç ve dış ortamın hava kalitesi, işyeri ortamı ve hava kirliliğine kadar başka faktörlere de dikkat edilmesi gerektiğini sık sık dile getiriyoruz. Bu noktada kanun yapıcılara da önemli görevler düşüyor. Kamu otoriteleri çevrenin doğrudan hastalık nedeni olabileceği gibi mevcut hastalıkların gidişatını ve sonucunu etkileyebileceğini de dikkate alarak kararlarını ona göre almalı. Üstelik kömürlü termik santraller başka KOAH olmak üzere halkın solunum sağlığını tehdit etmekle birlikte, tarım alanları ve ormanları da olumsuz etkilediği için iki kere zarar veriyor. Bu noktada kapatılması gereken termik santrallere ek süre verilmesi yeniden düşünülmesi gereken bir karar.”

“Toplum için en doğru olan tercih edilmeli!”

Dünya Sağlık Örgütü’nün bu yılki 20 Kasım Dünya KOAH Günü için sloganının “KOAH’ı hep birlikte yenebiliriz” olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Arzu Mirici, “Öyleyse biz de hep birlikte, endüstrileşme, sanayileşme ve doğal yaşamın bilinçsiz tahrip edilmesinin yarattığı hava kirliliği ve iklim değişikliğine karşı tüm sivil ve resmi kuruluşlar olarak işbirliği yapmalı, ülkemiz ve toplumumuz için en doğru olanı tercih etmeliyiz. Ayrıca günümüzde kalkınmanın sadece ekonomik büyüme ile sağlanamayacağı biliniyor. İnsanın ve doğanın uyum içerisinde olduğu, biyoçeşitliliği ve yaşam kalitesinin yükselmesini amaç edinen sürdürülebilir bir kalkınma ve geleceğimiz için hep birlikte çalışmalıyız” ifadelerini kullandı.

Etiketler: Dünya KOAH GünüKOAHkömürlü termik santrallerProf. Dr. Arzu Mirici
PaylaşTweetPaylaşPinGönderGönder

İlgiliYazılar

Ayşen Gruda solunum cihazına bağlandı
Güncel

Ayşen Gruda solunum cihazına bağlandı

13 Ocak 2019
Sigarayı bırakmak için atılması gereken ilk adım ne?
Sağlık

KOAH nedir? KOAH belirtileri ve tedavisi nasıl olur?

13 Ocak 2019
Tuz mağarasının faydalarını biliyor musunuz?
Günün Manşetleri

Tuz mağarasının faydalarını biliyor musunuz?

4 Ocak 2018

Bağlantıda Kalalım

Sıcak Haberler

tum-burclar-gunluk-burc-yorumlari-17-ocak

Günlük Burç Yorumları | Aşk – Sağlık – İş | 17 Ocak 2021

17 Ocak 2021
Bilim adamları DNA’larını değiştirerek sivrisinekleri yok etti!

Japonlardan çığır açan buluş: Sivrisineklerden kanser dedektörü geliştirildi!

16 Ocak 2021
Rusya’nın yüzde 95 etkili Sputnik V aşısının fiyatı 10 dolardan az olacak!

Dünya Sağlık Örgütü: Aşılar koronavirüsün bulaşmasını önlemeyebilir!

16 Ocak 2021
ABD Başkan adaylarının ilk düellosu: Trump mı, Biden mı?

Biden’dan 100 günde 100 milyon aşı sözü!

16 Ocak 2021
Gidahatti Logo

Gıdahattı.com, başta gıda olmak üzere hayatın her alanına ilişkin okuyucuların merak edebilecekleri, istedikleri konularda mümkün olduğunca yalın ve net bilgi alabilecekleri yeni nesil dijital medya platformudur.

Gıdahattı.com‘un insana ve hayata dair her konuda söyleyecek bir sözü, araştıracağı bir konu mutlaka vardır. Ayrıca sitemiz, eli kalem tutan ve hayata dair söyleyecek sözü olan herkese açık bir yayın platformdur.

Bizi Takip Edin

  • Hakkımızda
  • Site İçi Arama
  • Bize Yazın!

Copyright © 2019 - Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK

Copyright © 2019 - Tüm hakları saklıdır.