Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, perakende işletmelerce talep edilen prim ve bedellerin kurala bağlanacağını, üretici ve tedarikçiden temin edilen malların talebini doğrudan etkilemeyen prim ve bedellerin alınmasının önüne geçileceğini açıkladı.
Perakende sektörünün merakla beklediği Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile sektörün görüşüne açıldı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, gelen görüşler doğrultusunda nihai şekli verilecek olan Tasarının, TBMM’ye sevk edilmek üzere Bakanlar Kurulu’na sunulacağını açıkladı.
Bakan Yazıcı taslağa ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, alışveriş merkezi, büyük mağaza ve zincir mağaza sayılarının artışıyla yaşanan dönüşüm sürecinin; bir yandan ülke ekonomisine ciddi katkı sağlarken, öte yandan birtakım ekonomik, sosyal ve çevresel sorunlara neden olduğunu belirtti. İşletmelerin açılışında standardı bulunmayan karmaşık işlemleri, ödeme süreleri ve markalaşmada karşılaşılan sıkıntılar ile haksız ticari uygulamaları, bu sorunların önde gelenlerinden olarak niteleyen Bakan Yazıcı, yaşanan bu sürecin, perakende sektöründeki esnaf ve sanatkâr işletmeleri ile küçük ölçekli ticari işletmeler için pazar kaybı ve piyasada tutunma sorunlarını da beraberinde getirdiğini kaydetti.
“Üretici ve tedarikçiler ile perakendeci ilişkileri yeniden tanımlanıyor” diyen Bakan Yazıcı, tasarı ile gelen yeniliklerden de söz etti. Tasarı ile gelen yeniliklerden bazıları ise şöyle:
İlişkiler daha tanımlı olacak
Üretici ve tedarikçilerin perakende işletmelerle ilişkileri daha tanımlı hale gelecek.
Perakende işletmelerce talep edilen prim ve bedeller kurala bağlanacak, üretici ve tedarikçiden temin edilen malların talebini doğrudan etkilemeyen prim vebedellerin alınmasının önüne geçilmiş olacak.
Alım satım işlemleri nedeniyle üretici ve tedarikçilere yapılacak ödemeler, 60 gün içinde gerçekleştirilecek; bu süre, üretim tarihinden itibaren otuz gün içinde bozulabilen gıda, temizlik ve kişisel bakım ürünlerinde 20 günü geçemeyecek.
Perakende işletmelerin üretici ve tedarikçilerden temin ederek işyerinde kendi ad veya markasıyla sattığı ürünlerin ambalajında, artık üretici ve tedarikçinin markasına tanınırlığını artıracak şekilde yer verilecek.
Alışveriş merkezlerinde esnaf ve sanatkâr işletmelerine belirli oranda yer ayrılacak, faaliyet gösterebilmelerine imkân sağlanacak.
Kavram karmaşasına son
Perakende sektöründe sıklıkla kullanılan alışveriş merkezi, büyük mağaza, zincir mağaza, özel markalı ürün, franchise, bayi gibi kavramlar tanımlanarak yasal bir niteliğe kavuşturulacak ve uygulamada yaşanan kavram karmaşasının önüne geçilecek. Öte yandan Bakanlığın gözetim ve denetiminde, esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşları eliyle tedarik ve dağıtım şirketleri kurulabilmesine olanak tanınıyor.
Bu sayede, esnaf ve sanatkâr işletmelerinin etkin bir organizasyon yapısı altında daha düşük maliyetlerle mal tedarik edebilmesi amaçlanıyor. İşyeri açılış süreçlerinin kolaylaştırılacağını ve bürokrasinin azaltılacağını da dile getiren Bakan Yazıcı bu kapsamda, Bakanlık bünyesinde elektronik ortamda Perakende Bilgi Sistemi (PERBİS) kurulacağını da belirtti. Yazıcı’nın açıklamasında iller bazında stratejik ticari planların hazırlanacağı bilgisi de yer aldı.