“Tavuk Eti Üretiminde Bilimsel Gelişmeler ve İnsan Sağlığına Etkileri” toplantısında, piliç etinin hormonla birlikte anılmasının büyük bir haksızlık olduğu vurgulandı.
Ege İhracatçı Birlikleri’nin İstanbul’da düzenlediği toplantıda konuşan Veteriner Tavukçuluk Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ergün, etlik piliç yetiştiriciliğinde kesinlikle hormon kullanılmadığını, kullanılmasının da gereği olmadığını belirterek, piliç etinin hormonla birlikte anılmasının büyük bir talihsizlik ve beyaz ete yapılan bir haksızlık olduğunu söyledi.
Hayvanların beslenmesinde antibiyotik kullanımının hem AB’de hem de Türkiye’de yasaklandığını hatırlatan Ergün, tedavi amaçlı antibiyotik kullanımının ise kesimden bir hafta önce sonlandırıldığını bildirdi. Ergün, protein değeri yüksek olan beyaz etin rahatlıkla tüketilebileceğini, kişi başına düşen yıllık tüketimin de 25 kilograma çıkartılmasının hedeflendiğini kaydetti.
Bilimsel Tavukçuluk Derneği Başkanı Prof. Dr. Rüveyda Akbay da bir tavuğun 24 ila 27 saatte bir yumurtlayabildiğini, genetik ve ıslah çalışmaları sonucu piliçlerin yaklaşık 6 haftada kesim aşamasına geldiğini söyledi. Akbay, Türkiye’de kişi başına düşen yıllık beyaz et tüketiminin 20,5 kilogram ve yumurta tüketiminin ise 185 adet olduğunu ifade etti.
Türk Pediatri Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı ise yumurtanın anne sütünden sonra biyoyararlılığı en yüksek besin maddesi olduğunun altını çizerek, alerjisi olmayan her çocuğun günde 1 yumurta tüketmelerini tavsiye etti, Türkiye’deki yumurta tüketiminin hak ettiği yerde olmadığını kaydetti. Yağcı, yumurta ve tavuk etinin diğer protein kaynaklarına göre daha ekonomik olduğunu ve dar gelirli aileler için vazgeçilmez protein kaynakları olduğunu vurguladı.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur da, ekonomik yetersizlik ve bilinçsizlikten dolayı yeterli ve dengeli beslenilmediğini, yumurta ve piliç etinin dengeli beslenme açısından oldukça önemli olduğunu söyledi. “Yetersiz ve dengesiz beslenme çok önemli bir halk sağlığı sorunudur.” diyen Akdur, yetersiz beslenmede hayvansal proteinlerin ilk sırada yer aldığını söyledi. Akdur, çocukların 10’da 1’inin yeteri kadar protein alamadığını, Türkiye’nin beyaz ve kırmızı et tüketiminde gelişmiş ülkelerin gerisinde olduğunu kaydetti.
Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez ise tavuk ve yumurtanın zaten organik besinler olduğunu belirterek, “Çiftlik tavuklarına hormon vermek teorik ve pratik olarak mümkün olmadığı gibi ekonomik de değildir. Derisinin yenilmemesi şartıyla tavuk eti, diyet için en uygun protein kaynağıdır. Tavuk, içinde radyoaktivite ve ağır metal zehirlenmesi olmayan tek protein kaynağıdır.” diye konuştu.
Gıdahattı.com/24.02.2014