Tarım ve Orman Bakanlığı, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince tarımsal üretim için kullandırılan düşük faizli kredilerde düzenlemeye gitti.
T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Uygulama Esasları Tebliği (Tebliğ No: 2020/4)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (No: 2021/2), 26 Mart 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.
Islah amaçlı yetiştirici birlikleri de kapsama alındı
Tebliğin tanımlara ilişkin 3’üncü maddesinin birinci fıkrasının tarımsal amaçlı üretici birliklerinin tanımlandığı (uu) bendi değişikliği ile, 5200 sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanunu kapsamında kurulan ve faaliyet gösteren tarımsal üretici birliklerinin yanı sıra 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununa göre kurulmuş ıslah amaçlı yetiştirici birlikleri de kapsama alındı.
Sütçü ve kombine sığır yetiştiriciliğine 7 ilde daha kredi verilecek
Tebliğin 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinde yapılan değişiklikle de, süt ve kombine sığır yetiştiriciliği konusunda üreticilerin öncelikli bölge yatırımı özellikli kriterinden yararlanacağı iller arasına, “Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Muş ve Tunceli” illeri de eklendi.
Tarım araçları ve traktörler için yatırım kredisi kullandırılacak
Tebliğin 21’inci maddesi birinci fıkrası değişikliğine göre de, Tarım Makineleri ve Tarım Teknolojisi Araçlarının Deney ve Denetim Esaslarına İlişkin Yönetmelik kapsamında değerlendirilen, kredi uygunluk belgesi veya geçerlilik süresi devam eden zirai kredilendirme belgesi olan tüm tarımsal mekanizasyon araçları için yatırım kredisi kullandırılabilecek. Maddenin ikinci fıkrasında yer alan “zirai kredilendirme belgesi” ibaresi de “kredi uygunluk belgesi” olarak değiştirildi.
22’nci maddenin birinci fıkrasının birinci cümlesinde yapılan değişiklikle de, Tarım Makineleri ve Tarım Teknolojisi Araçlarının Deney ve Denetim Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre kredi uygunluk belgesi veya geçerlilik süresi devam eden zirai kredilendirme belgesi olan traktörler için yatırım kredisi kullandırılabilecek.
Sulama ekipmanları yatırım kredileri
Tebliğin 23 üncü maddesinin altıncı fıkrası da değiştirilerek, “Kredi talep konusu olan ve Tarım Makineleri ve Tarım Teknolojisi Araçlarının Deney ve Denetim Esaslarına İlişkin Yönetmelik esaslarına göre kredi uygunluk belgesi veya geçerlilik süresi devam eden zirai kredilendirme belgesi olan sulama ekipmanları için yatırım kredisi kullandırılabilecek.
24 üncü maddenin altıncı fıkrasına göre de, kredilendirilecek tarım makinelerinden Tarım Makineleri ve Tarım Teknolojisi Araçlarının Deney ve Denetim Esaslarına İlişkin Yönetmelik kapsamında değerlendirilenlerin kredi uygunluk belgesi veya geçerlilik süresi devam eden zirai kredilendirme belgesinin bulunması gerekecek.
Tebliğin, sütçü ve kombine sığır yetiştiriciliği için 7 ilde daha kredi verilmesine ilişkin maddesi yayımı tarihinde, diğer maddeleri ise 1/1/2020 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girdi.