“Tarım ve Sağlıklı Gıdaya Erişim” başlığıyla gerçekleştirilen İzmir Buluşmaları’nın ikincisinin katılımcıları, tarım sektörü ve sağlıklı gıda adına nasıl bir kent hayal ettiklerini dile getirdiler. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, gıda kontrol laboratuvarı kuracaklarını, önümüzdeki 5 yıl içinde üreticilerden alımları 1 milyar liraya çıkaracaklarını müjdeledi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yaşama geçirdiği İzmir Buluşmaları’nın ikincisi, “Tarım ve Sağlıklı Gıdaya Erişim” başlığıyla gerçekleştirildi. Katılımcılar önümüzdeki 5 yılın sonunda tarım sektörü ve sağlıklı gıda adına nasıl bir İzmir hayal ettiklerini dile getirdi.
Tarım ve gıda sektörü temsilcileri katıldı
Tüketiciler, üretici birlik ve kooperatifleri, ziraat odaları ve ihracatçı birlikleri ile tarım ve gıda sektöründen katılımcıların yer aldığı toplantının açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, üretici veya tüketici olarak tarımla ilgili tüm kesimlerin temsilcilerini İzmir Buluşması’na davet ettiklerini söyledi. Soyer, şöyle devam etti:
“Tarım ve turizm; İzmir’in en temel iki dinamiği. Türkiye’de tarım politikalarıyla ilgili çok sözümüz olabilir. Ama biz biliyoruz ki yerelde bir başka tarım politikası geliştirmek mümkün. 15 yıl boyunca İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başta Sayın Aziz Kocaoğlu ve bürokrat arkadaşlarımız olmak üzere geliştirdiği bir tarım politikası var. 15 yılın hafızasıyla yola çıkıyor olmak, çok kolaylaştırıcı bir şey. Şu anda o çıtayı biraz daha yukarı çıkarmanın mümkün olduğunu biliyoruz. Bu heyecanı taşıdığımız için buradayız.”
“İthalatın önüne üretimle geçebiliriz”
Türkiye’nin çok çeşitli tarım ürünlerini ithal etmek durumunda kaldığına dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ithalatın önüne sadece üretimin desteklenmesiyle geçilebileceğini söyledi. Tüm katılımcılardan 5 yılın sonunda bulunmayı hayal ettikleri konumu anlatmalarını isteyen Soyer, “5 yıl sonrasının hayalini kuralım ve buradan bir hedef ortaya çıkarmaya çalışalım” dedi.
Tarım Bakanlığı’nın yapması gereken bir çalışmayı İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak üstlendiklerini açıklayan Soyer, “Üreticinin hangi havzada, neyi, ne kadar üreteceğini, hangi fiyattan satacağını bilmesini sağlayacak, planlı üretim sürecini başlatıyoruz” diye konuştu.
Gıda kontrol laboratuvarı kurulacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin geçmiş 12 yıl içinde üreticilerden 470 milyon liralık ürün alımı gerçekleştirdiğini ifade eden Soyer, önümüzdeki 5 yıl içinde bu rakamı 1 milyara çıkaracaklarını müjdeledi.
Soyer, katılımcılar arasında yer alan bir üniversite öğrencisinin tarım alanlarının korunması yönündeki görüşlerini dile getirmesi üzerine, “Biz tarım alanlarını imara açmayacağız, tarım topraklarımızı koruyacağız” ifadesini kullandı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak gıda kontrol laboratuvarı kuracaklarını da açıklayan Soyer, laboratuvarın önümüzdeki yıl hizmete açılacağını müjdeledi.
Halde kooperatif kotası uygulanacak
Köy-Koop İzmir Birliği Başkanı Neptün Soyer de üretici kooperatifleri için adına önemli bir girişimde bulundukları bilgisini paylaştı. İzmir’de Türkiye’ye örnek olacak tarımsal kalkınma kooperatiflerinin varlığına dikkat çeken Soyer, “Yasaya göre hallerde yüzde 20 oranında üretici örgütlerine yer verilir. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kaynaklar’daki halinde bu uygulama için hazırlıklarımızı yaptık. Yüzde 20 halde yer almak, üretici kooperatifleri ve tüketici kooperatifleri ile Kaynaklar’daki halde el ele olmak istiyoruz.”
Tarım ve Sağlıklı Gıda için öneriler
Toplantıda gündeme getirilen bazı öneri ve düşünceler ise şöyle:
“Neyi tüketeceğimize şirketlerin karar vermesini istemiyoruz, sağlıklı gıda üreten küçük aile şirketlerinin gelişmesini istiyoruz.
Gıda topluluklarının sayısının artmasını ve güçlenmelerini istiyoruz.
5 yıl sonra bir anne olarak bütün kantinlerde sıfır atık hedefine ulaşılmasını istiyorum. Hazır paketli gıdaları görmek istemiyorum ve çocuklarımızın sağlıksız beslendiğini düşünüyorum.
Gençlerin tarım sektöründe daha yoğun yer alması gerektiğine inanıyorum.
Seferihisar’da kurulan Can Yücel Tohum Merkezi gibi örneklerin ve tohum takas şenliklerinin tüm ilçelerde yaygınlaşmasını istiyorum.
Pazaryerlerinin bitkisel atıklarını tarımsal bitki besin maddesine dönüştürebiliriz.
Agro turizmin geliştirilmesi ve bu kapsamda 50 tematik köy kurulduğunu hayal ediyorum.
Eşrefpaşa Hastanesi’nde tarım işçilerine yönelik hizmet verebiliriz.
Tahtalı Havzası’nda kontrolsüz çoğalan balık popülasyonunun önlenmesi için balıkçılık yapılması mümkün olabilir mi?
İzmir modelinin devlet politikası, Çiftçiliğin güvenli bir meslek haline geldiği bir Türkiye hayal ediyorum. Bütün Türkiye İzmir’i izliyor.
Mevsimlik işçiler için sağlıklı altyapıya sahip çadır kentler kurulmasını istiyorum.”