Tarım Sigortaları Havuzu TARSİM kapsamında tarım sigortası yaptıran Antalyalı üreticilerin hortum ve fırtına hasarının 20 milyon TL’yi bulabileceği bildirildi. Hortum ve fırtınadan hasar gören sera ve narenciye bahçelerinde incelemelerde bulunan TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, hasar tespit çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Antalya’da Demre başta olmak üzere bazı ilçelerde yaşanan şiddetli yağış, fırtına ve hortum, seralar ve narenciye bahçelerinde büyük hasara yol açtı. Zarar gören sera ve narenciye bahçelerinde incelemelerde bulunan Tarım Sigortaları Havuzu TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, narenciye ürünlerinde yılbaşında don, 17 Ocak’ta da Demre, Aksu, Serik, Manavgat ve Alanya ilçelerinde hortum, fırtına ve dolu hasarları meydana geldiğini hatırlattı.
Yılbaşından itibaren Antalya ve ilçelerinde, Bitkisel Ürün Sigortası alanında 1.727, Sera Sigortası’nda ise 310 olmak üzere 2 binden fazla hasar ihbarı alındığını açıklayan Yusuf Cemil Satoğlu, şunları söyledi:
“Olumsuz hava koşulları yüzünden yılbaşından bu yana 2 bin 800’e yakın hasar ihbarı aldık. Bunlardan 2 bin 500’ü bitkisel ve narenciye ürünlerini kapsıyor. Seralarda da hortumdan kaynaklanan 323 ihbar aldık. Bu hasarların bitkisel sigorta bedeli yaklaşık 76 milyon lira. Hasar miktarı ise 10 milyon TL’yi buluyor. 323 seranın toplam sigorta bedeli ise yaklaşık 91 milyon lira. Seralarda da 7-8 milyon lira hasar ortaya çıkacak gibi görünüyor.
Sera sigortasında hortum ve fırtına hasar ihbarlarına ilişkin ekspertiz işlemleri tamamlandı. Doluda ise eksperlerin hasar tespiti sürüyor. Narenciyedeki hasar tespiti 28 Ocak’ta tamamlanacak. Takiben üreticilere hasar ödemeleri poliçe bitiş tarihlerine göre yapılmaya başlanacak.”
Tarım sigortaları ihmale gelmez
Tarım sigortaları konusunda açıklamalarda bulunan TARSİM Genel Müdür Yardımcısı Zeki Karakurt da, 2016 yılı poliçe tanzimlerinin başladığını belirterek, üreticilere tarım sigortalarını ihmal etmemeleri çağrısında bulundu.
Son yıllarda frekansı ve şiddeti artan doğal afetler ve çeşitli riskler nedeniyle tarımsal faaliyetlerin olumsuz yönde etkilendiğini, geçtiğimiz yıllarda çeşitli tarihlerde etkili olan doğal afetlerden ötürü pek çok ürünün zarar gördüğünü ve bu durumun sigortası olmayan üreticileri zor durumda bıraktığını belirten Zeki Karakurt, üreticilerin tarım sigortasını kesinlikle ertelememeleri gerektiğini söyledi. Karakurt, şunları kaydetti:
“Sistemin başlangıcından itibaren 2015 yılı sonuna kadar tüm bitkisel ürünlerde, Manisa, Malatya, Giresun, Ordu, Mersin ve Bursa illeri başta olmak üzere, dolu, don ve fırtına gibi doğal afetler sebebiyle 1 milyon adede yakın hasar ihbarı alındı. Üreticilerimizin yine mağduriyet yaşamaması için zaman kaybetmeden poliçelerini yaptırmaları gerekiyor. Aksi halde son pişmanlıklar hiçbir derde çare olmuyor.
Tarım sigortası yaptırmak için izlenmesi gereken süreç son derece kolay. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sistemlerine kayıt olunmasının ya da kayıtların güncellenmesinin ardından, TARSİM adına sigorta sözleşmesi yapmaya yetkili 23 sigorta şirketi ve bu şirketlerin yetkili acenteleri aracılığıyla kolaylıkla sigorta yaptırılabiliyor.
Bitkisel Ürün Sigortaları branşında 2016 yılı üretim sezonu, 2 Kasım 2015 tarihi itibarıyla açıldı. Üreticilerimiz, 2016 yılı ekilişleriyle ilgili güncel poliçe son kabul tarihlerini www.tarsim.gov.tr adresinden takip edebilirler.”