Tarımsal işletmelere tarımsal danışmanlık hizmeti sunan kişi ve kuruluşlara, belirlenen işletme sayısının yüzde 80’inin altına düşmemesi ve hizmet sunması koşulu ile bir tarım danışmanı için 46 bin TL ödeme yapılacak.
Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerine Destekleme Ödemesi Yapılması Hakkında Tebliğ (No: 2020/35), 1 Aralık 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.
Tarımsal yayım ve danışmanlık sisteminin çoğulcu, etkin ve verimli bir yapıya kavuşmasını sağlamak üzere tarımsal işletmelere tarımsal danışmanlık hizmeti sunan kişi ve kuruluşların desteklenmesi amacıyla yayımlanan Tebliğle; destekleme kapsamında tarımsal danışmanlık hizmeti alacak tarımsal işletmelere danışmanlık hizmeti verecek tarım danışmanları ile kuruluşlar ve sorumlulukları, desteklemeye başvuracak kişi ve kuruluşlar, başvuru iş ve işlemleri, destekleme ödemesi kriterleri, denetime ilişkin görev ve yetkiler, desteklemenin geri alınması ve desteklemeden yararlanamayacaklar ile cezai sorumluluklar düzenlendi.
Tarımsal danışmanlık hizmeti alacak tarımsal işletmeler
Destekleme kapsamında tarımsal danışmanlık hizmeti alacak tarımsal işletmelerin;
ÇKS’ye ve/veya hayvan kayıt sistemine ve/veya örtü altı kayıt sistemine ve/veya su ürünleri kayıt sistemine ve/veya arıcılık kayıt sistemine ve/veya hayvan kayıt sistemine ve/veya OTBİS’e kayıtlı olmak,
Örtü altında en az iki dekar alanda üretim yapmak ile Bağ-bahçede en az on dekar alanda üretim yapmak kriterlerinden en az birisini karşılamak,
Tarla ziraatında; kuruda en az yüz dekar veya yarısından fazlası kuru olmak kaydıyla kuru ve sulu toplam en az yüz dekar, suluda en az elli dekar alanda üretim yapmak.
Hayvancılıkta; süt sığırcılığı yapan işletmelerde en az onu sağmal olmak kaydıyla en az yirmi baş sığır, besi sığırcılığı yapan işletmelerde en az yirmisi erkek hayvan olmak kaydıyla en az elli baş sığır ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde en az yüz küçükbaş hayvana sahip olmak.
Arıcılıkta en az elli adet arı kolonisine sahip olmak.
Su ürünleri üretim tesisine sahip olmak.
Kanatlı hayvan yetiştiriciliğinde; yumurta üretiminde 5000 adet, et üretiminde 10.000 adet ve üzeri kapasitede yetiştiricilik yapmak.
Organik tarım alanında belirtilen işletme büyüklüklerinin yarısına sahip olmak,
Koşullarını karşılamaları gerekecek.
Kimler desteklemeden yararlanacak?
Tarımsal yayım ve danışmanlık desteğinden, Tebliğ ekinde yer alan Tarım Danışmanlarının Sertifika Bölümlerine uygun sertifikaya sahip serbest tarım danışmanları, Tarım danışmanı istihdam eden ziraat odaları ve üretici örgütleri yararlanabilecek.
Tarımsal danışmanlık hizmeti verecek kişi ve kuruluşlar, Başkanlıkça hazırlanan hizmet sözleşmelerini esas alarak tarımsal işletmeler ile sözleşme imzalayacaklar.
2019 yılı TYDD kapsamında olan tarımsal işletmelerin sözleşmeleri 31/12/2021 tarihini kapsıyorsa sözleşmeleri geçerli olacak, kapsamıyorsa 1/1/2021-31/12/2021 tarihleri arasını kapsayacak şekilde yenilenecek. Tebliğin yayımlandığı tarihten sonra yapılacak sözleşmeler 1/1/2021-31/12/2021 tarihleri arasını kapsayacak şekilde düzenlenecek.
Tarımsal danışmanlık hizmeti verecek kişi ve kuruluşların denetimi
Tarımsal danışmanlık hizmeti sunan kişi ve kuruluşların denetlenmesi için ilde koordinasyon ve tarımsal veriler şube müdürü, ilçede ilçe müdürü başkanlığında üç kişilik bir denetleme komisyonu oluşturulacak.
Komisyon, tarımsal danışmanlık hizmeti sunan kişi ve kuruluşları; şikâyet, ihbar gibi olağan dışı durumlarda yapılacak denetimler hariç birinci ve ikinci dilim ödeme işlemi gerçekleşmeden önce, Tebliğin uygulama süresince altı ayda bir olmak üzere yılda en az iki defa denetleyecek.
Başvurular
Tarımsal işletmeler ile imzalanan sözleşmelerine istinaden belirtilen kişi ve kuruluşlardan yetki belgesine sahip olan ya da Tebliğin yayımlandığı tarihten itibaren yedi gün içinde il/ilçe müdürlüğüne eksiksiz olarak yapılan başvurular sonucu yetki belgesi alan kişi ve kuruluşlar TYDD’ye başvurabilecek.
TYDD’den faydalanmak isteyen kişi ve kuruluşlar, Tebliğin yayımlanmasından itibaren on beş gün içinde, son başvurunun tatil gününe gelmesi halinde takip eden ilk iş günü mesai bitimine kadar istenen belgeler ile birlikte, tarımsal danışmanlık hizmet bürosunun bulunduğu yerdeki ilçe müdürlüğüne, ilçe müdürlüğü bulunmayan yerde il müdürlüğüne başvuracak.
Ödeme tutarı
TYDD’ye başvuran kişi ve kuruluşlara, Uygulama Esaslarında belirlenen işletme sayısının %80’inin altına düşmemesi ve hizmet sunması koşulu ile bir tarım danışmanı için 46.000 TL TYDD ödemesi yapılacak.
Bakanlık tarafından yetkilendirilerek tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti sunan; üretici örgütü, ziraat odası ve bunların şubeleri de dahil olmak üzere bünyelerinde çalıştırdıkları en fazla beş tarım danışmanı için TYDD ödemesi yapılacak.
Kişi ve kuruluşa her bir tarım danışmanı için yıllık 46.000 TL TYDD, 12 aylık hizmet sunumu zorunluluğu saklı kalmak kaydıyla, 30/4/2021 tarihinden sonra 23.000 TL ve 30/11/2021 tarihinden sonra 23.000 TL olmak üzere iki dilim halinde Bakanlıkça belirlenen tarihlerde ödenecek.
Bakanlık, doğal afet, salgın hastalık gibi olağanüstü durumlarda Tebliğ kapsamında belirtilen hizmetlerin yürütülmesine yönelik yeniden düzenleme yapmaya yetkili olacak.
Tebliğ, yayımı tarihinde yürürlüğe girdi.