Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Tarım Orman Şurası raporuyla tarımda şirketleşme modelinin yeniden gündeme getirileceğini yazan Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım’a açıklamalarda bulundu. Pakdemirli, “Gündemimde şirket veya holding yok. Semerat Holding’in S’sini bile duymak istemiyorum” dedi.
Pazartesi günü çalışmalarına başlayan 3. Tarım ve Orman Şurası’nın sonuçları, 21 Kasım Perşembe günü Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek toplantıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak.
Şura raporunda şirketleşme sinyalleri!
Tarım Yazanı Ali Ekber Yıldırım, Tarım Orman Şurası ile ilgili oluşturulan 21 Çalışma Grubu’ndan Tarımsal Yapı ve Dönüşüm Grubu’nun raporunda, tarımda öngörülen yapısal değişikliklerin, yeni yapılanma önerilerinin yer aldığını yazmıştı. Yıldırım, “Tarımsal Yapı ve Dönüşüm Grubu raporunda tarımda ülke genelinde 2-3 şirketin kurulacağı, çiftçilerin bu şirketlerde işçi olarak çalışacağı, tarımın bu şirketler eliyle yapılacağı bilgisine yer veriliyordu” demişti.
Yıldırım’ın raporda yer alan bilgileri “Tarım Şurası ile tarımda şirketleşmenin yolu açılıyor” başlığı ile tarimdunyasi.net sitesine taşıması üzerine, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli telefonla arayarak açıklamalarda bulundu. Yıldırım, görüşmeye ilişkin şunları yazdı:
“Kendisinin gündeminde şirketleşme, holding olmadığını, kooperatifçiliği öne çıkaracak bir yol haritası oluşturmak istediklerini anlattı.
“Semerat Holding’in S’sini duymak istemiyorum”
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirlinin anlattıklarını şöyle özetleyebiliriz:
“Bakanlık olarak raporların hazırlanmasında, toplantıların içeriğine yönelik olarak bizim hiçbir yönlendirmemiz olmadı. Bunu samimiyetle söylüyorum. Toplumdan ne çıkıyorsa biz onları belli bir potada eriterek kendimize daha önce de söylediğim gibi 5 yıllık bir yol haritası çizmek istiyoruz. Bu anlamda Tarım Şurası’nın bir mutabakat platformu olmasını arzu ediyoruz.
İzmir’deki görüşmemizde de söylemiştim. Sizin yayınladığınız sunum, bizim 10-12 projeden sadece birisiydi. Benim gündemimde Semerat Holding yok. Arkadaşlarıma da söyledim. Semerat Holding’in S’sini bile duymak istemiyorum. Ne Semerat ne de bir başkası. Tarımda holding olmaz zaten. Dolayısıyla benim gündemimde tarımda şirketleşme, şirket kurma diye bir şey yok. Şura’dan da böyle bir şey çıkacağını sanmıyorum. Arkadaşlar bana getirdiğinde ben Holding olmaz demiştim.
Tarımda Holding olmaz. Doğru olanı kooperatifçiliktir. Biz kooperatifçilikle yolumuza devam etmek istiyoruz. Ama birileri ısrarla holdingi, şirketi gündeme getirmek istiyor olabilir. Ben o raporu okumadım. Ama birileri maksatlı olarak bunu rapora yazmış veya yazdırmış da olabilir. Bakan olarak benim gündemimde ne holding ne de şirket var. Benim gündemimde kooperatif var.”
Öne çıkan 3 konu; girdiler, destekler ve borçlar
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, şuraya sunulan görüş ve önerilere bakıldığında üç konunun öne çıktığını belirterek: “Birileri holdingi, şirketi buraya sokmaya çalışabilir. Bunlar çiftçinin gündeminde yok. Çiftçinin gündeminde üç konu var görebildiğim kadarıyla. Bunlar; girdiler, destekler ve borçlar. Bu konularda atacağımız adımlar olacak. Ama çalışmalar daha devam ediyor. Şura’dan ne çıkacak bende daha tam olarak bilmiyorum. Sayın Cumhurbaşkanımıza yapacağımız sunum bile daha hazır değil. Buradaki sonuçlara göre hazırlanacak.” dedi.
Şura sonrası iş planı hazırlanacak
Tarım Şurası ile son bir defa sektörün tümünün mutabakatıyla bir yol haritası çıkacağını anlatan Pakdemirli sözlerini şöyle sürdürdü: “Bundan önceki şura kararları tamamıyla uygulandı diyemeyiz. Ama uygulanan ve tarıma ciddi katkı sağlayan kararlar da var. Hiç bir şey yapılmamış diyemeyiz. Yapılmış. Biz farklı olarak bu Şura’dan sonra bir iş planı ortaya koyacağız. O plan çerçevesinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Ama bunun için kamuoyunun bu Şura’da alınan kararların yol haritası olacağına ikna etmemiz lazım. Çünkü buradan çıkan kararları uygularsak kamuoyu da bundan tatmin olacak. Şura kararlarının hayata geçirildiğini hissedecek.”