Dr. Yalçın Güçer’in “Suyun Öte Yanından Miras Lezzetler” kitabında, Lozan Antlaşması ile Yunanistan’dan Türkiye’ye gelen mübadillerin yaşadıkları Grebene ve Nasliç bölgelerinde yetiştirdikleri ürünlerden yaptıkları geleneksel yemekler, malzemeler ve tarifler yer alıyor.
“Suyun Öte Yanından Miras Lezzetler”, Sidas Yayınları’ndan çıktı.
Mübadillerin mirası lezzetler!
Ankara Üniversitesi Kalecik Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Yalçın Güçer’in yazdığı kitapta, Lozan Antlaşması ile Yunanistan’dan Türkiye’ye gelen mübadillerin yaşadıkları Grebene ve Nasliç bölgelerinde yetiştirdikleri ürünlerden yaptıkları geleneksel yemekleri, malzemeleri ve tarifleri bulacaksınız.
Kitapta; 12 Çeşit Çorba (Çurvas), 27 çeşit Yemek (Faya), 21 Çeşit Börek (Pıtıs), 12 Çeşit Kurabiye-Ekmek-Mantı (Lukumna-Psumna-Mantya), 21 Çeşit Tatlı (Ğlika), 9 Çeşit Aperatif (Aperatis), 18 Çeşit Kışlık Erzaklar (Himunatku Zahres) teferruatı ile anlatılıyor.
Niğde Yeşilburç’taki mübadillerin çocukları ve torunları anlattı
Mübadil yemek kültürünün unutulmaması için kitabı yazdığını belirten Dr. Yalçın Güçer, şunları söylüyor:
“Kitabımızın içeriğini, Lozan Antlaşmasıyla 1924 yılında Rumeli Serfice Sancağı’na bağlı Grebene Kazası Krifçe Köyü’nden (yeni adı Kivotos Köyü) mübadeleyle gelen ve Niğde Merkez’e bağlı Yeşilburç Köyü’ne yerleşen mübadillerin çocukları ve torunlarıyla, kültürün en önemli miras değerleri arasında bulunan geleneksel gıdalara yönelik olarak yapılan görüşmeler ve çalışmalardan elde edilen bilgiler oluşturmuştur.
“Geleneksel yemeklerin temelinde, yokluk ve zorlu yaşam koşulları var”
Lozan Antlaşması ile Yunanistan’dan Türkiye’ye gelen mübadillerin yaşadıkları Grebene ve Nasliç bölgelerinde yetiştirdikleri ürünlerden yaptıkları geleneksel gıdalar incelendiğinde, kısıtlı imkanlara rağmen çok zengin bir mutfağa sahip oldukları ve ellerindeki kısıtlı mevcut her malzeme ile çok güzel lezzetler ortaya çıkardıkları görülmektedir. Bir başka deyişle temelinde yokluk ve zor yaşam koşulları olan geleneksel yemeklerimiz incelendiğinde, mübadelenin bıraktığı derin izler net olarak görülmektedir. Geleneksel mübadil yemeklerimiz özelinde kültürel mirasımızın ilelebet var olması ve unutulmamasını diliyorum.”
Tamamı renkli 144 sayfalık kitap için: [email protected] WhatsApp: 05555307712