2016 IDFA Süt Ürünleri Forumu’nda yapılan McKinsey & Company sunumunda büyüyen küresel piyasadan faydalanmak isteyen süt ürünleri işletmelerinin dünyanın büyüyen piyasalarına ulaşması gerektiği ifade edildi.
Uluslararası Süt Ürünleri Birliği (IDFA) küresel bir endüstri lobi girişimidir. Tüm dünyada yönetim danışmanlığı hizmeti veren McKinsey & Company’de ortak olan Paul Carbonneau ve uzman müdür yardımcısı olan Ludovic Meilhac sürekli değişen endüstri ortamında ABD firmalarının nerede büyüyebileceğini bulmak için bir süre önce IDFA süt ürünleri kuruluşları ile anket yapmaya ve konuşmaya başladı. İkili 3 üst düzey yöneticiyle, 61 süt işletmesiyle ve McKinsey’de süt ürünleri ve perakende uzmanı olan 10 kişiyle görüştü.
Araştırmayı yapan ikili süt işletmelerinin %40’ının ABD dışında büyüme planı olduğunu belirledi.
Buna göre işletmelerin %60’ının ABD dışında bir büyüme planı yoktur. Peki, bu neden bir sorun yaratabilir?
Carbonneau ve Meilhac “azalan tüketim” ifadesinin yapılan görüşmelerde en çok kullanılan cümlelerden biri olduğunu söyledi. 2010 ile 2014 arasında nüfus %0,8 büyüse de son 4 yılda ABD’de kişi başına düşen süt ürünü tüketim miktarı artmadı. Öte yandan aynı dönemde kişi başına düşen süt ürünü tüketimi Çin’de %6,1, Hindistan’da %3,6 arttı. Bu piyasaların büyümesiyle ilgili konuşan Carbonneau varlıklı tüketicilerin yeni gıdalar tüketmeyi tercih ettiğini söyledi.
Carbonneau bazı firmaların işe büyüme ile başladığını, diğer piyasalarda faaliyet gösteren firmaların %25’inin yurt dışında tesis sahibi olduğunu ifade etti. Bu firmaların yaklaşık %68’i 5 yıl öncesine kıyasla kapasitesinin arttığını söyledi. Kapasiteyi arttırmak büyümekte olan piyasalara hizmet verebilmek için önemlidir.
Bu durum nasıl düzeltilir?
Carbonneau ve Meilhac süt işletmelerinin büyümesine yardım edecek 3 stratejik hamle olduğunu söyledi:
- Küresel büyüme.
- Geleneksel iş modellerinin ötesinde büyüme.
- Kavramaya dayalı inovasyon.
Bir süt işletmesi olarak küresel büyümeyi yakalamak, yurt içi ve uluslararası piyasalara farklı bakmak anlamına gelebilir. Carbonneau ABD’deki en büyük 5 süt işletmesinin gelirlerinin yalnızca %5’inin uluslararası piyasalardan geldiğini, kalan %95’in yurt içi piyasalardan geldiğini ifade etti. IDFA firmaları için ise uluslararası gelirlerin oranı %15’tir. Avrupa Birliği’ndeki (AB) en büyük 5 firmanın gelirlerinin %49’u uluslararası işlerden, yani AB dışından gelmektedir. Carbonneau bunun büyük bir değişiklik olduğunu, ABD firmaları küresel işlerin cazibesini gördükçe bu oranların değişeceğini söyledi.
Carbonneau firmaların küresel büyümeyi başarması için önemli piyasalardaki eğilimleri nasıl bulacağını, kurumların yeni piyasalara kaynak yatırmaya ne kadar hazır olduğunu, uluslararası ortaklık ihtiyacı olup olmadığını, emtia ve kur riskinin ve dalgalanmasının nasıl yönetileceğini belirlemesi gerektiğini sözlerine ekledi.