BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Japonya tarafından sağlanan finansal destekle, Suriyeli sığınmacılar ve Türk ev sahibi toplulukların geçim kaynaklarına erişimlerini ve becerilerini güçlendirmeye yönelik eğitimlerde yeni dönemi başlattı.
Japonya tarafından finanse edilen ve FAO uygulayıcılığında gerçekleştirilen “Geçim Kaynaklarına Erişim Fırsatlarının ve Sosyal Uyumun Güçlendirilmesi Yoluyla Suriyeli Mültecilerin ve Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklılıklarının Arttırılması” projesi, yerel tarımsal işgücü piyasasının yaygın olarak işgücü talep eden alanlarında, katılımcıların beceri ve bilgilerini geliştirmeyi hedefliyor.
Türkiye’de gerçekleştirilmiş girişimlerin başarısı üzerine geliştirilen proje, tarımda çalışan ya da tarım konusunda deneyime sahip Suriyeli sığınmacılardan ve ev sahibi topluluklardan seçilecek katılımcılara, kendi kendine yeterlilik açısından önem taşıyan, beslenme, sağlık, iletişim ve sosyal destek gibi alanlarda yaşamsal beceriler edinmelerinde destek olacak.
150 kişiye 6 hafta eğitim verilecek
Proje kapsamında her iki topluluktan seçilecek en az 50’si kadın olan toplamda 150 kişiye, 6 haftalık teorik, pratik ve iş başı eğitimler verilecek.
Kilis’teki katılımcılar için arıcılık, sebze üreticiliği, fıstık ve zeytin yetiştiriciliği, Şanlıurfa’daki katılımcılara da, hayvancılık, sürü yöneticiliği ve geleneksel yemekler konusunda eğitilecek. AAR Japan tarafından, 50 kadın katılımcıya sağlıklı beslenme üzerine de ek eğitimler verilecek.
Japonya Büyükelçisi de katıldı
Suriyeli sığınmacılar ve onları ağırlayan Türk toplulukları için, tarımın büyük oranda iş imkanı sağladığı Şanlıurfa ve Kilis illerinde gerçekleştirilecek mesleki eğitim programlarının açılış töreni, Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima, FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi Koordinatörü ve FAO Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, Şanlıurfa Vali Yardımcısı Bahadır Güneş, Tarım ve Orman Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı A. Volkan Güngören ve yetkililerin katılımıyla yapıldı.
“Suriyeli sığınmacıların yeni işlere ihtiyaçları var
Şanlıurfa GAP Tarımsal Eğitim Merkezi’ndeki törende konuşan FAO Türkiye Temsilcisi Gutu, “Suriyeli sığınmacılar ve ev sahibi topluluklar için özellikle de tarımla geçimin sağlandığı bölgelerde yeni işler ve iş bulma imkanları yaratmaya ihtiyaç var. Tarımsal üretim alanında mesleki eğitimler iki topluluğun da ekonomik fırsatlarını geliştirmeye yardımcı olabilir” dedi.
Japonya Hükümeti’ne projeye sağladıkları finansal destek için teşekkür eden Viorel Gutu, “Japonya bu fon ile, Suriyeli sığınmacılar ve ev sahibi topluluklara gerçekten faydalı olabilecek bir programın uygulanmasını sağladı” ifadelerini kullandı.