DSİ Kanunu’nda değişiklik öngören tasarının TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’ndaki görüşmelerinde, su kaynaklarının DSİ tarafından kişilere ya da şirketlere tahsisine olanak sağlayan maddesi kabul edildi.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’ndaki görüşmeleri sürüyor.
Su kaynakları kişi ya da şirketlere devredilebilecek
Sulama birlikleri temsilcilerinin de izlediği görüşmelerde, bir veya birden çok havzadaki su kaynaklarının DSİ tarafından kişilere ya da şirketlere tahsisine olanak sağlayan maddesi tartışmalar arasında kabul edildi. Buna göre DSİ, halen sulama birlikleri tarafından işletilen sulama tesislerini hizmet alımı veya işletme hakkı devri yöntemiyle şirketlere devredebilecek.
Komisyonda görüşülen tasarı ile getirilen düzenlemeler şöyle:
Üreticilerin kullandığı su kaynakları özelleştirme yoluyla kişi veya şirketlere devredilecek. Özel şirketler hiçbir sınırlama olmaksızın su bedelini ve tahsis zamanını belirleyebilecek.
Bir ya da birden fazla havzadaki suların tamamı ya da bir kısmı DSİ’nin alacağı kararla tek bir şirkete verilebilecek.
Sulama birlikleri meclis yönetim kurulu ile denetim kurulunun lağvedilmesi sonucu, DSİ tüm yönetim ve denetim yetkilerini devralacak.
Arazi toplulaştırma yetkisi DSİ’ye
Tasarıdaki en önemli düzenlemelerden birisi de, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen arazi toplulaştırması çalışmalarının DSİ’ye bırakılması. Bu amaçla, DSİ bünyesinde bir birim oluşturularak Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’ne bağlı personel ve veriler bu birime aktarılacak.
Sulama birlikleri ve CHP tasarıya karşı
Tasarının aynen yasalaşması halinde, yapılacak düzenlemelerden 14 bin 487 meclis üyesi bulunan 378 sulama birliği etkilenecek. 1 milyon 300 bin dolayındaki çiftçinin, seçimle göreve gelen sulama birlikleri aracılığıyla kullandığı su kaynaklarının yönetimi, kişi ya da şirketlere geçecek.
Komisyondaki görüşmeleri izleyen sulama birlikleri temsilcilerinin yanı sıra muhalefet de düzenlemeye karşı çıkıyor.

“Su kaynakları elden gidiyor”
Komisyonda söz alan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, su kaynaklarının özeleştirilmesinin yolunu açan maddenin tasarından geri çekilmesini istedi. Gürer, “Özelleşecek suyla ilgili düzenlemede su kaynağının verimli, yeterli olduğu, getirisi olan, tahsilatı kolay, tarla başına saati koyduğunuzda iştah kabartan yerlerde özel sektör devreye girecek, yoksa gidip de Van’daki yeri kimse özelleştirme için gelip almaz, su tahsil edemeyeceğini o da biliyor” diye konuştu.

Tasarıya karşı çıkan CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci de, “Ülkemizde suların özelleştirilmesi hakkında açıklama yapmak zorunda bırakılmamız çok manidar bir durum. Türkiye, 2040 yılında ciddi anlamda su kıtlığı yaşayacak ülkeler arasında 27. sırada gösterilmektedir. Su kaynaklarımız üzerinde kurulan özelleştirme planının perde arkasında ne gibi hesaplar vardır, sormak gerekir” ifadelerini kullandı.