SUDER, sektörel iş birliğini en üst düzeye çıkarmayı amaçlıyor
Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) tarafından düzenlenen ‘Su İçin’ konferansı, sektörü bir araya getirdi. SUDER Başkanı Adnan Çavuş, sektör temsilcileri ile hedef ve beklentilerini paylaştığı konferansta, ambalajlı su hakkındaki asılsız iddialara da yanıt verdi.
Tüketicilerin bilinç ve refah düzeyinin yükselmesi ambalajlı su pazarını büyütüyor. Bu büyümeye paralel olarak sektörde yer alan işletme sayısı da artıyor. Bugün Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış toplam 288 su işletmesi bulunuyor. Bu firmaların 224’ü doğal kaynak suyu, 50’si doğal mineralli su ve 14 adedi de içme suyu işletmesi olarak faaliyet gösteriyor. Sektör, 11 bini direkt, 85 bini dolaylı olmak üzere 96 bin kişiye istihdam sağlıyor.
Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) 25’i su üreticisi toplam 38 üyesiyle ambalajlı su pazarının %70’ine hitap ediyor. Sektörel iş birliğini en üst düzeye çıkarmayı amaçlayan SUDER, sektör oyuncularını bir araya getirmek amacıyla 6 Haziran’da İstanbul’da ‘Su İçin’ konferansını düzenledi. SUDER Başkanı Adnan Çavuş, derneğin 2011 yılı sektörel hedef ve beklentilerini paylaştığı konferansta ambalajlı su hakkındaki asılsız iddialara da yanıt verdi. 2010’da %3 büyüyen sektörün bu yıl %5 büyüyeceğini tahmin ettiklerini açıklayan Çavuş, bu büyümeye paralel olarak cironun 3,45 milyar TL’ye ulaşacağını belirtti. Adnan Çavuş, 2010 yılında 128 litre olan kişi başı tüketimin önceki yıllara oranla daha fazla bir artışla 135 litreye, toplam ambalajlı su tüketiminin de 9,8 milyar litreye ulaşacağını tahmin ettiklerini de sözlerine ekledi.
Ambalajlı Sular hakkında yanlış algılara sebep olan iddialar ve haberlere de değinen SUDER Başkanı Çavuş, bunların başında damacanalar ile su arıtma cihazlarının tanıtım süreçlerinde uygulanan ve tüketiciyi yanıltan yanlış uygulamaların geldiğini kaydetti. SUDER olarak iddialara bilimsel yanıtlar verebilmek için Hacettepe Üniversitesi Gıda Araştırma Merkezi (HÜGAM) tarafından gerçekleştirilen damacana sularda BPA migrasyonu ile ilgili araştırmayı desteklediklerini hatırlatan Çavuş, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Ana Bilim Dalı’nın hazırladığı raporla da su arıtma cihazlarının satışı esnasında ambalajlı suları karalayan iddiaların boşa çıkarıldığını kaydetti.
Suyun ‘canlılığın kaynağı’ olduğunu belirten İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Ana Bilim Dalı Prof. Dr. M. Zeki Karagülle de yaptığı sunumda, ambalajlı suyun ‘her zaman göz önünde ve gözde’ olduğunu vurguladı. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Çevre Sağlığı Daire Başkanı Dr. Tacettin Kakillioğlu’nun da açılışında konuştuğu konferansa çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.