Ankara ve Diyarbakır’da iki çocuğun yaşamını yitirmesine neden olan içinde sıvı çikolata olan oyuncak şırıngadan ölümleri aydınlatacak önemli bir gelişme yaşandı. Ankara’da ölen Mert Yağız Köksal’ın Adli Tıp’taki otopsisinde, Mert’in nefes borusuna kaçarak ölümüne neden olan kapak çıkartıldı. Aile firmayı dava edeceğini açıklarken, firma yetkilileri Adli Tıp Raporu’nu bekliyor.
Okul kantinleri ile bakkallarda satılan içinde sıvı çikolata olan oyuncak şırıngalardan ölümlerin nedenlerine dair ilk önemli bilgi, Ankara’da yaşamını yitiren Mert Yağız Köksal’ın Adli Tıp’taki otopsisinden geldi.
Mert’in ölümüne neden olan kapak çıkartıldı
Ankara’da okul kantininden aldığı oyuncak şırınga şeklindeki sıvı çikolatayı yerken, fenalaşarak hayatını kaybeden Mert Yağız Köksal’ın (7) nefes borusuna kaçarak ölümüne neden olan şırınga kapağı, Adli Tıp Kurumu’nda yapılan otopside çıkarıldı. Şırınga kapağı yürütülen soruşturma kapsamında incelenecek.
Mert’in ailesi, üretici firmadan şikayetçi olacak
Ankara’daki olayda iki çocuklarından birini kaybeden Köksal çifti, büyük üzüntü yaşadı. Evde eşi ile birlikte taziyeleri kabul eden anne Şükran Köksal, olay günü sabah Mert’i okula bıraktıktan sonra işe gitmek üzere yola çıktığını belirterek, “Yolda öğretmeni aradı, ‘Mert Yağız bahçede düştü, gelebilir misiniz?’ dedi. ‘Geri dönmem uzun sürer’ diye annemi aradım. İş yerine girdim annem aradı, ‘Mert’i ambulansla götürüyorlar’ dedi. Gittiğimizde müdahale ediliyordu, kalp masajı falan yapıyorlardı. 40 dakika falan bekledik. ‘Boğazında bir şey yok’ dediler. Arkadaşları, ‘Çikolatanın kapağını yuttu’ demişler. Çocuklar masum. Gidip alıyorlar, bilmiyorlar” dedi.
Gözyaşları içinde konuşan acılı anne, “Aklıma hiç böyle bir şey gelmezdi. Ben daha önce çantasında bu şırıngadan görmüştüm, şekil vermek için kullanılan oyun hamuru aparatlarından sanmıştım. ‘Çikolata anne, kantinden aldım’ dedi. Ben de ‘Bir daha böyle pis şeyler alma’ diye kızdım; ama gitmiş almış yine. Diğer annelerin babaların canı yanmasın, yetkililer ne gerekiyorsa yapsın. Gitti ciğerimiz söküldü. Çocuğum nefessiz kaldı” diye konuştu.
Olayla ilgili şikayette bulunacaklarını belirten anne Köksal, “Öncelikle bu çikolatayı üreten firmayı şikayet etmeyi düşünüyoruz. Olay sırasında o katta nöbetçi öğretmen de yokmuş, aslında olması gerekiyor. Sağlık ocağına götürmüşler ama orada hiçbir şey yapamamışlar. Belki zaman kaybı oldu. Ambulansta kalbi durmuş zaten” dedi.
“Ciğerimiz yanıyor”
Baba Faruk Köksal ise, “Ciğerimiz yanıyor sadece. Ölüyoruz, bir gün değil her gün ölüyoruz. Gitti benim kuzum. Satılmaması gereken şeyleri satıyorlar. Para için değmez. İnsan canı her şeyden daha önemlidir. Müdahalede bir eksiklik olduğunu düşünüyoruz. Hastanede bile görememişler, otopside çıktı zaten. Hastanede bile müdahale edemediler, ‘boğazında bir şey yok’ dediler. Filmde gözükmemiş ama adli tıpta çıkardılar parçayı” dedi. Baba Köksal, ayrıca okullarda ilk yardım yapacak bir görevlinin bulunması gerektiğini söyledi.
‘Şırınga çikolata’ firmasının müdürü: Adli Tıp raporunu bekliyoruz
Kocaeli’nin Gebze ilçesindeki ‘şırınga çikolata’ üretimi yapılan firmanın mali işler müdürü Yüksel Uçkun da, Mert Yağız Köksal’ın (7) ölümünün ardından ürünle ilgili açıklama yaptı.
Uçkun, “Öncelikle olaydan duyduğumuz üzüntüyü belirtmek istiyoruz. Ailenin acısını paylaşıyoruz. Konuyla alakalı tam bir açıklama yapmak için Adli Tıp raporunu bekliyoruz. Her ne kadar savcılık, ölümü çikolataya bağlasa da çocuğun ağzında ve gırtlağında yediği çikolatadan dolayı olduğuna dair bulguya rastlanamadığı bilgisi var elimizde. Ayrıca bu ürünü birkaç firma daha üretiyor. Yüzde 100 bizim ürünümüz olduğuna dair net bilgi yok” diye konuştu.
Tarım ve Orman Bakanlığının izniyle üretiliyor
Şırınga çikolatayı yurt dışına da ihraç ettiklerini belirten Yüksel Uçkun, “Ürünümüz Tarım ve Orman Bakanlığı’nın izni ile üretilmektedir ve birçok ülkeye ihraç edilmektedir. Üzerimize düşen ne var ise yapmaya hazırız, sorumluluğumuzdan kaçmayacağız. Avukatlarımız konuyu yakından takip etmeye devam ediyor. Bu üzücü olay çocuklarımızı teslim ettiğimiz okullarda ilk yardımı bilen hiç kimsenin olmadığını ortaya çıkarmıştır. Okulda öğretmenlerden bir kişi ilk yardımı bilmiş olsaydı belki çocuğumuz yaşıyor olacaktı. Okulun hemen karşısında sağlık ocağı olmasına rağmen olaya zamanında müdahale edilmediği ortadadır. Şirket olarak altını çizerek söylemek istiyoruz ki Adli Tıp raporları netleştikten sonra sorumluluğumuzun arkasında durarak, kamuoyuna gerekli açıklamayı yapacağız” dedi.
Kantinciler Odası Başkanı: Öğrenciler dışarıdan alıyor
Ankara ve Diyarbakır’da iki çocuğun şırınga şeklindeki çikolatanın kapağı nedeniyle hayatını kaybetmesi sonrası okul kantinlerinde satılan ürünler ve denetimler tartışılıyor. Bazı veliler okullara gelerek kantinlerde bu ürünün satılıp satılmadığını sordu ve denetimlerin artırılmasını istedi.
İstanbul Kantinciler Esnaf Odası Başkanı Vahap Osmanoğlu ise öğrencilerin bu ürünleri dışarıdan aldığını belirterek, şunları söyledi:
“Bizim yaptığımız araştırma neticesinde; bu ürünün kantinde satılmadığı, dışarıdan geldiği, okulda kamera da var kantinde, öğrencinin kantine uğramadığı aşikar. Kantincinin beyanı da ortada. Dışarıdan, gelmiş, dışarıdan kaynaklanan bir olay. Okul kapıları açık olduğu sürece bu ürünleri dışarıdan, bakkaldan, marketten alabilirler. Şu anda soruşturma aşamasında. Ben kantincimizin o ürünü satmadığına inanıyorum. Kendisinin beyanatı da var. Önemli olan bu olayların yaşanmaması, tedbir alınması. Tedbiri almak isteyen sadece kantinlerle ilgili değil, okul çevreleriyle ilgili bir seferberlik ilan edilmesi gerekir. Aynı ürünü öğrenciler dışarıda rahatlıkla çantasına koyup gelebiliyorlar.
Bu ürünleri satmak mümkün değil. Çünkü Milli Eğitim Bakanlığı’nın göndermiş olduğu genelge doğrultusunda bu ürünleri satmıyoruz. Genellikle anında üretim, tüketim mantığıyla kendimiz üretip, kendimiz satıyoruz. Kantin denetimleri genellikle okulun belirlediği bir komisyon var 15 günde bir bu komisyon yapıyor. Ayda bir kez de Tarım Bakanlığı denetime gelir. Ayrıca Tarım Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’ndan bir kişi ayda bir defa kantinleri denetliyorlar. Şimdiye kadar yapılan denetimlerde herhangi bir olumsuz vaka yaşanmadı. Ben diyorum ki ‘okul kapılarını kapatın’. Okul kapıları açık olduğu sürece bu vakalar yaşanır, faturası da kantinciye çıkar.”
Zabıta kantin denetledi, şırınga çikolata okul çevresindeki bakkallarda satılıyor
Ankara ve Diyarbakır’da okul kantininde satılan şırınga çikolatanın neden olduğu ölümler sonrası, Esenyurt Belediyesi zabıta ekipleri ilçede bulunan okullara giderek, öğrencilerin alışveriş yaptığı kantinleri denetledi. Ekipler tarafından, ürünlerin son kullanma tarihleri ve TSE damgasının olup olmadığı tek tek kontrol edildi. Kantinlerde şırınga çıkolataya rastlanmadı. Ancak okul çevresinde ve birçok bakkalda şırınga çikolata olduğu görüldü. Bu çikolatalar 1 liraya satılıyor.
Okul yakınındaki bakkalda satılan şırınga çikolatalar toplatıldı
Ümraniye Belediyesi Zabıta ve Ruhsat Müdürlüğü ekipleri de okul kantinleriyle, okullara yakın bakkal ve kırtasiyelerde denetim gerçekleştirdi. Denetimlerde şırınga çikolata satışı yapılıp yapılmadığı araştırılırken diğer ürünler de incelendi. Kantinlerin ruhsatları da kontrol edildi.
Denetim sırasında okul yakınında bulunan bir bakkala giren ekipler ‘şırınga çikolata’ satışı yapıldığını tespit etti. Bakkalın ruhsatı incelenirken, şırınga çikolatalar yapılan yasal işlem sonrası yediemine götürüldü. Zabıta müdürlüğü ekipleri, satışın yapıldığı yer hakkında ilgili kurumlara bilgi verileceğini belirtti.
Slime oyun hamuru için de işlem yapıldı
Zabıta müdürlüğü ekipleri, denetim sırasında bir okulun karşısında bulunan kırtasiyede satılan ‘slime oyun hamuru’ hakkında da yasal işlem yaptı. Satışının zararlı olduğu gerekçesiyle hamurlar toplanarak yediemine götürüldü.
DHA