Koronavirüs salgınında bir başarı sağlandığını, ancak henüz kesin bir başarının söz konusu olmadığını bildiren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Mayıs ayı boyunca tedbirlere devam edilecek” dedi. Enfekte olan sağlık çalışanlarının sayısının 7 bin 428 olduğunu açıklayan Koca, Bilim Kurulu’nda 65 yaş üzeri için esneklik sağlanmasına yönelik net bir öneri gelmediğini açıkladı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Koca’nın açıklamaları, satır başlarıyla şöyle:
“Türkiye sınavdan yüzünün akıyla çıktı”
“Tedbir, tespit ve hızlı tedavi sayesinde Türkiye, sınavdan yüzünün akıyla çıktı.
Başarıyı getiren üç faktör; tedbirlere uyulması, filyasyon uygulaması ve erken tedavi.
Sahada görev yapan filyasyon ekibi sayısı 5 bin 849’dur. Filyasyon ekiplerimiz 464 bin 434 kişiyi kontrol etti.
Tedavisi hastanede olması gereken hiçbir vaka evine gitmedi.
Çin’den gelen ilaçların kullanımını değiştirip sonuç aldık.
Yoğun bakım hastaları artık erken aşamada entübe edilmiyor.
“Avrupa’da en düşük hasta kayıp oranı Türkiye’de”
Hasta kayıp oranımız azalıyor. Türkiye, yüzde 2,58 ile, Avrupa ülkeleri içinde en düşük vefat oranına sahip. Dünyada ise 80’inci sırada.
Türkiye koronavirüs salgınına karşı bu başarıya nasıl ulaştı? Bir günde iyileşen hasta sayısı yeni tanı konan vaka sayısından iki kat fazladır. Bu, sayıları Avrupa’ya göre daha düşük olan hekimlerimizin, hemşirelerimizin, sağlık personelimizin başarısıdır. Hayatını hastalıktan korunmaya göre tanzim eden 83 milyonun başarısıdır.
Filyasyonla hastalığın kişiden kişiye yayılması önlenmiştir.
“Geldiğimiz nokta, kesin başarı noktası değildir”
Beşinci hafta sonunda elimizdeki veriler bize umut veriyor. Unutmayalım, geldiğimiz nokta kesin başarı noktası değildir. Tedbiri elden bırakmamızı değil, tedbirlere sarılmamızı gerektiren bir başarıdır. Yeni vaka sayısı henüz 0 değildir. Aramızda dolaşıp, yeni tanı konan insanlar var.
Bu süreçte yoğun bakımda vefat oranı yüzde 58’den yüzde 10’a, entübelerde vefat oranı yüzde 74’den yüzde 14’e geriledi.
Normalleşme takvimi
Normalleşmeyle ilgili Bilim Kurulunun tavsiye ve önerileriyle, bütün bakanlıklarımızın hangi tedbirlerle yapılacağına ilişkin değerlendirmeleri alınıyor. Bu yönde bir karar alındığında kamuoyuna açıklanmış olacak. Dolayısıyla bu ay (Mayıs) boyunca birtakım tedbirleri devam ettirerek normalleşmeye yönelik hazırlıklar yapılacak ve zamanı geldiğinde kamuoyuna açıklanacak.
65 yaş üzeri için esneklik talepleri
65 yaş ile ilgili hiç olmazsa birkaç saat, araç kullanmadan gezmeleri, dolaşmaları olabilir mi diye gündem oldu. Bilim Kurulu’nda net bir öneri gelmedi.
Pik döneminde olduğumuzu söyleyebilirim, bir düşüş trendine girdiğini de görüyoruz ama bunun kalıcı olması önemli.
İşyerlerine koronavirüs testi
Bu süreçte açık tutulan işyerlerinde, özellikle OSB’lerde test yapılması gündemimizde. Bununla ilgili Gebze’de sistemi kurduk. Çalışılan bütün sektörlerde bunu yapmayı düşünüyoruz.
Enfekte olan sağlık çalışanları
Enfekte olan sağlık çalışanlarımızın sayısı, birilerinin söylediği kadar değil, daha fazlası.
Sağlık çalışanlarımızda enfekte sayımız 7 bin 428. Ortalama vakalarımız içindeki oranı yüzde 6,5’a yakın. Avrupa’da ortalama yüzde 10-12’lerde…
Gönül hiçbir sağlık çalışanımızın enfekte olmamasını, hayatını kaybetmemesini dilerdi. Sağlık çalışanlarımız ve bütün vatandaşlarımız için ne yapılması gerekiyorsa yapılmıştır, yapılmaktadır.
“Ölümler üzerinden siyaset yapmayalım”
Son dönemde ölümlerin sayısının siyasetin malzemesi yapılmaya başlandığını görüyoruz. Bu salgınla mücadele, rakamların izlenebilirliği, vatandaşlardan saklanarak yapılamaz.
Ölüm raporlarına imza atan hekimlerimize güvenmiyor muyuz? 2019 yılı 1 Ocak-29 Nisan arası dönemde Türkiye’de ölüm sayısı 160 bin 888, 2020 yılı aynı dönemde 163 bin 191. Aradaki fark 2 bin 303. Ortalama yüzde 2,89 artış oranı düşünüldüğünde dahi böyle bir rakam var. Koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 992. O zaman nerede bu hayali ölümler? Lütfen bu konuyu istismar etmeyelim. Ölümlerin kimlerin canını yaktığını unutmayalım. Ölümler üzerinden siyaset yapmayalım. Çünkü bu mücadelenin herkesi kapsayacak şekilde yapılması gerekiyor.
İstanbul için değil ama önümüzdeki günlerde vaka sayılarında düşüş görülen illerimizde tedbirleri azaltabiliriz.”