Sayıları her geçen gün artan sosyal medya platformlarında doğru platformları seçip, doğru stratejilerle tüketicilere ve potansiyel müşterilere ulaşmak isteyen şirketler için dijital ajans Krombera’nın Kurucu Ortağı ve Ajans Başkanı Alper Afşin Özdemir önemli ipuçları verdi.
Sosyal medyadaki varlığını doğru şekilde yönetmek isteyen markaların, öncelikle hedeflerine uygun medya platformları seçmesi gerektiğini belirten Özdemir, “Şirketin hedeflerine uygun platformlarda bulunması odaklanmayı kolaylaştırır ve etkinliği artırır. Doğru kitlelere yönelik olarak doğru şekilde iletişim yapmak da büyük önem taşıyor. Bu noktada, bir şirkete ya da markanın sosyal ağ hesaplarının kontrollü ve bilinçli bir şekilde yönetilmesi de şart. Aksi bir durum markanın ya da şirketin itibarına telafisi çok güç olacak zararlar verebilir” diye konuştu.
Bir markanın hangi sosyal medya platformlarında bulunacağına karar verilirken o markanın dijital iletişim stratejisinin büyük rol oynadığına değinen Özdemir, her sosyal ağın kendi karakteri olduğuna dikkat çekti.
Facebook’u en aktif kullanan ülkelerden biri olan Türkiye’de pek çok firmanın tüketicilerle buluşmak ve onlarla bağ kurmak amacıyla Facebook’un sunduğu fırsatlardan yararlandığını hatırlatan Özdemir, artık kurumsal kimliğin bir parçası haline gelen Facebook’un yanı sıra Twitter ve Pinterest gibi değişik platformların da mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Sosyal medyanın, dinamizmi ve değişkenliği göz önüne alınarak dikkatli yaklaşılması gereken bir mecra olduğunu vurgulayan Özdemir, bu mecraya özel bir ‘sosyal müşteri ilişkileri’ yönetiminin sürdürülmesinin şart olduğunu belirtti.
Sosyal medya yönetiminin, içerisinde içerik yönetimi, rapor ve takipleme, dijital proje geliştirme, müşteri yönetimi, şikayet ve kriz yönetimi gibi birçok birimi barındırdığına değinen Özdemir, sosyal medya yönetimi konusunda uzman bir ekipten destek alınmasının gerektiğini söyledi.
Markalar için, ‘beğeni’ ya da ‘takipçi’ sayılarının değil sayfada bulunan topluluğun markayla iletişime geçmesinin önemli olduğunu söyleyen Özdemir, “Bu sayılara odaklanmak sosyal medyanın ruhu diyebileceğimiz etkileşimin ikinci plana itilmesine neden oluyor. Oysa önemli olan, sayfalarda bulunan topluluğun marka ile etkileşime geçiyor olması. Bunun olabilmesi için de sosyal medya aracılığıyla kullanıcılara dokunarak marka ile dijital bir deneyim yaşamalarını sağlamak ve bunun karşılığında marka ile ilgili tecrübelerini paylaşmalarını tetiklemek gerekiyor.” diye konuştu.
Gıdahattı.com/15.08.2012