Sıra dışı kış koşulları sosyal medyanın en çok konuşulan konularından biri oldu. İklim değişikliği konusundaki endişeleri gittikçe artan Y kuşağı da sosyal medya hesaplarında hava koşullarıyla ilgili paylaşımlar yaptı.
Y kuşağı; X kuşağından sonra ve Z kuşağından önce gelen demografik bir gruptur. Kuşağın başlangıç ve bitiş tarihleri kesin olmasa da birçok araştırmacı 1980 ile 2000’li yılların başında doğanları Y kuşağına dâhil etmektedir.
Akıllı telefonlarda kullanılan ve Y kuşağı arasında oldukça popüler olan konum esaslı bir sosyal medya uygulaması olan Yik Yak yaptığı ankette katılımcıların %70’inin iklim değişikliği nedeniyle kaygılı olduğunu belirledi.
New York’ta Noel günü en az 18 derece olması tahmin edilen hava sıcaklığı, 1982 yılının Noel’indeki 17 derecelik rekoru kırabilir. Avrupa’da Alp kayak alanları kayıtlara geçen en sıcak Aralık aylarından birini geçirmektedir, kışları oldukça soğuk geçen Moskova’da ise sıcaklıklar zaman zaman sıfırın üzerine çıkmaktadır. Bu gelişmeler üzerine iklim değişikliği konusu sosyal medyanın gündemine oturdu.
Anket detayları
Popüler konuları tartışmak amacıyla yapılan Yik Yak anketlerine, iklim değişikliği konusunda 21.000 civarında kullanıcı katıldı.
Katılımcıların %30’u iklim değişikliği konusunda endişeli olmadığını, %18’i konuyu bilmediğini ve umursamadığını söylerken yalnızca %9’u iklim değişiminin bir söylenti olduğunu düşündüğünü ifade etti. Katılımcıların %6’sı ise sıra dışı hava koşullarının dünyanın doğal süreçlerinden biri olduğunu söyledi.
Çevre koruma grubu NextGen Climate’e göre Amerika Birleşik Devletleri’nde 35 yaşın altındaki seçmenlerin %74’ü iklim değişikliğiyle mücadele etmek isteyen bir başkan adayına oy vermek istediğini söyledi.
İklim konferansı ve Paris Anlaşması
30 Kasım ile 12 Aralık 2015 tarihleri arasında Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen 21. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı iklim değişikliği konusunun ne kadar ciddiye alındığını gösterdi. Kyoto Sözleşmesi’nin ardından iklim değişikliği ile mücadele konusunda dünyanın üzerinde mutabakat sağladığı ikinci metin olan Paris Anlaşması, 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’na katılan ülkeler tarafından kabul edildi. Paris Anlaşması’nda, küresel ortalama sıcaklık artışının 1,5 ile 2˚C arasında sınırlandırılması, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı hazırlıklı olunması ve sera gazları salınımını azaltan çevreci ve sürdürülebilir ekonomilerin desteklenmesi gibi maddeler öne çıkıyor.