• Hakkımızda
  • Site İçi Arama
  • Bize Yazın!
Gıda Hattı
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Gıda Hattı
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Editör

Sinüzit nasıl geçer?

25 Temmuz 2016
Süre:3dk Okuma
hasta-gidahatti
FacebookTwitterLinkedinPinterestWhatsappEposta

Oldukça yaygın olan kronik sinüs enfeksiyonu, tedavisi zor olan bir rahatsızlık. İngiltere’de yapılan yeni bir çalışmaya göre tuzlu su ile burun yıkamak bazı sinüzit belirtilerini hafifletebilir.

Su buharı solumak bazı hastalar için etkili olurken, bazıları için pek faydalı değil.

Burun yıkamak nasıl bir uygulama?

Bu, her şeyden önce evde kendi başınıza uygulayabileceğiniz bir yöntem.

Burun yıkamak için, hafifçe yan durarak burnun üstte kalan deliğinden tuzlu su çözeltisi dökülüyor, dökülen su diğer burun deliğinden çıkıyor.

Bunun için özel üretilmiş çaydanlığa benzer ticari bir ürün kullanılabiliyor. Dökülecek suya tuz karıştırmanın faydalı olduğu düşünülüyor.

burun-yikama-gidahatti

Canadian Medical Association Journal dergisinde yayınlanan bu yeni araştırmanın başında, Southampton Üniversitesi temel bakım araştırması profesörü olan Dr. Paul Little bulunuyordu.

Dr. Paul Little, “Önceki çalışmalar burun yıkamanın faydalı olduğunu göstermişti. Ancak sözü edilen çalışmalar çok daha küçük ölçekteydi ve hastalara yönelik yoğun bir rehberlik ve destek vardı. Aynı zamanda, bizim uğraştığımız temel bakım ortamındakilere benzer öğretici müdahaleler kullanılmıyordu” şeklinde konuştu.

Burun yıkamanın hastalar için küçük bir fayda sağladığını aktaran Dr. Paul Little, şunları söyledi: “ancak kısa bir müdahale ile bile dahi hastaların belirtileri hafifledi, hastalar reçetesiz ilaçları daha az kullandı ve daha az doktora gitme ihtiyacı hissetti.”

Araştırmacılara göre kronik sinüs enfeksiyonu (sinüzit) ABD’de her yıl 25 milyon bireyi etkiliyor. Antibiyotik kullanımı ise genellikle etkili olmuyor.

sinus-sinuzit-hasta-gidahatti

Araştırma detayları

Sıkça tavsiye edilen ev tedavilerinin etkilerini denemek isteyen araştırmacılar, İngiltere’deki temel sağlık uygulamalarından 871 yetişkin hastayı çalışmaya dahil etti. Devam eden sinüs inflamasyonu sorunu olan bu bireylerin yaşam kalitesinin orta ve yüksek şiddette etkilendiği biliniyordu. Araştırmacılar hastaları 4 gruba ayırdı.

Bir gruba normal tedaviye devam etmesi, bir gruba gösterilen eğitici bir videoya göre her gün burun yıkaması, bir gruba su buharı soluması, bu gruba ise hem burun yıkaması hem de su buharı soluması söylendi.

burun-yikama-gidahatti (2)

Burun yıkamak için tuzlu su

Burna su çeken grup, dökülecek suya tuz ve sodyum bikarbonat karıştırdı.

Tüm gruplardaki belirtilerin azaldığı görüldü. Ancak burun yıkaması yapmayan gruba kıyasla yapan grupların belirtilerinde daha büyük azalma görüldü.

En çok fayda, hem burun yıkama hem de buhar soluma uygulamasını yapan grupta görüldü.

Dr. Paul Little, burun yıkamanın tıkalı burun hissine, inflamasyona ve ağrıya neden olan enfeksiyonlu salgıları vücuttan atmaya yardımcı olduğunu söyledi.

 

Etiketler: buhar solumakburun yıkamaburun yıkamaksinüs enfeksiyonusinüzitsinüzit nasılsinüzit tedavisu buharı solumaktuzlu su
PaylaşTweetPaylaşPinGönderGönder

İlgiliYazılar

Maskeyle nefes almakta güçlük çekiyorsanız, burundaki 4 soruna dikkat!
Sağlık

Maskeyle nefes almakta güçlük çekiyorsanız, burundaki 4 soruna dikkat!

7 Aralık 2020
Hastalanan çocuk okula gönderilmeli mi?
Sağlık

Çocuklarda sinüzit belirtilerine dikkat!

1 Kasım 2018
Islak saç ile dışarı çıkmayın! Sinüzit riskini arttıyor
Sağlık

Islak saç ile dışarı çıkmayın! Sinüzit riskini arttıyor

13 Ekim 2018

Bağlantıda Kalalım

Sıcak Haberler

Johnson & Johnson’ın koronavirüs aşısı ABD’de onaylandı!

Japonya’da koronavirüs aşısında yan etkiler görüldü!

8 Mart 2021
Son dakika… Cumhurbaşkanı açıkladı: Kademeli normalleşme il bazında Mart’ta başlayacak

Meclis’te yeni bir komisyon oluşturulacak! Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı…

8 Mart 2021
Diş fırçaladıktan sonra ağız çalkalanmalı mı?

Florür çocuklarda zekâ geriliğine yol açıyor mu?

8 Mart 2021
Meteoroloji yarın için uyardı! Kuvvetli sağanak geliyor

Meteoroloji tahminleri | 9 Mart 2021 Salı (yarın) hava durumu

8 Mart 2021
Gidahatti Logo

Gıdahattı.com, başta gıda olmak üzere hayatın her alanına ilişkin okuyucuların merak edebilecekleri, istedikleri konularda mümkün olduğunca yalın ve net bilgi alabilecekleri yeni nesil dijital medya platformudur.

Gıdahattı.com‘un insana ve hayata dair her konuda söyleyecek bir sözü, araştıracağı bir konu mutlaka vardır. Ayrıca sitemiz, eli kalem tutan ve hayata dair söyleyecek sözü olan herkese açık bir yayın platformdur.

Bizi Takip Edin

  • Hakkımızda
  • Site İçi Arama
  • Bize Yazın!

Copyright © 2019 - Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK

Copyright © 2019 - Tüm hakları saklıdır.