Crohn hastalığı, sindirim sisteminin tamamında veya bir kısmında iltihabı içeren kronik bir enflamatuar bağırsak hastalığıdır. Sindirim sisteminin parçaları şişer ve derin yaralar veya ülserler geliştirir. Crohn, bağırsak sisteminde iltihaplanmaya neden olan ve karın ağrısı, ishal, kilo kaybı ve yetersiz beslenme semptomlarına neden olabilecek kronik bir bağırsak durumudur. Crohn hastalığı sindirim sisteminin herhangi bir bölümünü ağızdan anüse kadar etkileyebilir. Crohn hastalığı nedir nasıl oluşur soruları cevaplandıktan sonra bir sonraki bölümde belirtileri nelerdir sorusu cevaplanıyor.
Crohn Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Crohn hastalığının semptomları, gastrointestinal sistemdeki inflamasyonun ciddiyetine ve yerine bağlı olarak bireyler arasında büyük ölçüde değişebilir. Semptomlar, bireyleri sürpriz yaparak yavaş yavaş veya aniden ortaya çıkabilir.
Crohn hastalarının en yaygın, genel belirtileri şunlardır;
- Ağrı veya kramp: Çoğu birey karın bölgesinde, genellikle gastrointestinal yolunun iltihaplandığı yerde ağrılı kramp yaşar.
- Kalıcı ishal: Crohn’lu bireylerin genellikle gevşek, sulu dışkısı sebebi ile acil tuvalet ihtiyacı vardır.
- Kanlı dışkı: Enflamasyon bağırsakta kanamaya neden olabilir. Kanlı dışkı bağırsak kanamasının en yaygın belirtisidir.
Crohn hastalığının bilinen diğer semptomları ise şunlardır;
- İştah kaybı: Crohn’ların bir bölümü ile birlikte gelen problemli mide ve stres, yemek yemeyi zorlaştırabilir, hatta zahmetsiz hale getirebilir.
- Kilo kaybı: Sık görülen ishal ve iştahsızlık, istenmeyen kilo kaybına yol açar.
- Ateş: Bağırsak iltihaplandığında bazen ateş gelişir. Ayrıca Crohn’larla bir enfeksiyon olabilir veya ateş, hastalığın tedavisine yardımcı olan ilaçlardan kaynaklanır.
- Titreme ve gece terlemesi – Enflamasyon vücut ısınızın yükselmesine ve düşmesine neden olarak titreme ve gece terlemesine neden olur.
Crohn Hastalığı Nedenleri Nelerdir?
Crohn hastalığının nedeni bilinmemekle birlikte, otoimmün bir bozukluk olduğuna inanılmaktadır. Bu, genellikle hastalıklarla savaşan bağışıklık sisteminin, gastrointestinal yolundaki sağlıklı hücrelere saldırdığı anlamına gelir. Bu olduğunda, hücre astarı şişer ve ağrılı hale gelir.
Uzmanlar, sindirim sisteminizdeki bakterilerin yanlışlıkla bağışıklık sisteminizi tetikleyebileceğini belirtiyorlar. Crohn hastalığı olan kişilerde, bu normalde zararsız bakteriler tehlikeli istilacılarla karıştırılır ve bağışıklık sistemi bir yanıt verir.
Crohn Hastalığı Teşhisi
Crohn hastalığını teşhisi için birkaç yol vardır. Doktorunuz testlerinizi yapmadan önce belirtilerinizi analiz edecek ve fizik muayene yapacaktır. Crohn hastalığını teşhis ve tedavisi için uygulanan testler şunlardır;
- Kan tahlili
- Baryum X-ışınları / BT taramaları / kolon veya ince bağırsağın MRI taramaları
- Kolonoskopi / sigmoidoskopi / video kapsül endoskopi ve biyopsi
- Dışkı analizi
Crohn Hastalığı Tedavisi
Crohn hastalığı tedavi edilemez, ancak semptomlar hastanın mümkün olduğunca normal bir yaşam sürdüğünden emin olmak için yönetilebilir ve tedavi edilebilir. Hastalar hafif ila şiddetli arasında geniş bir semptom yelpazesine sahip olduğundan, Crohn hastalığı ile başa çıkmanın çeşitli yolları vardır. Egzersiz yapmak, sağlıklı bir diyet ve sigara içmekten kaçınmak, semptomların çoğunu hafifletmeye yardımcı olabilir. Crohn hastalığı için kullanılan ilaçlar şunlardır;
- Antienflamasyon ilaçları: Ön ilaç tedavisi, inflamasyonu kontrol etmeye yardımcı olan bir ilaç olan mesalamini içerir. Olası yan etkiler mide bulantısı, kusma, mide ekşimesi, ishal ve baş ağrılarını kapsar.
- Kortizon veya steroidler: Kortizon ve steroidler genellikle çok etkilidir. Başlangıçta, hastalık en şiddetli olduğunda, prednizon genellikle büyük bir dozda reçete edilir. Semptomlar kontrol altına alındığında dozaj düşürülecektir. Enfeksiyon potansiyeli, bu ilaçla ilişkili bir sorundur.
- Bağışıklık Sistemi Bastırıcılar: Bağışıklık sistemini baskılayıcı maddeler olarak adlandırılan bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar, iltihaplanmaya katkıda bulunan bağışıklık reaksiyonunu bloke ederek çalışır. Olası yan etkiler mide bulantısı, kusma, ishal ve bir kişinin enfeksiyona karşı direncini azaltır.
- İnfliksimab(Remicade): İnfliksimab, Crohn hastalığını tedavi etmek için özel olarak onaylanan ilk ilaçtır. Vücudun iltihap tepkisini engelleyen birkaç kişiden ilki.
- Antibiyotikler: Antibiyotikler, darlık, fistül veya önceki cerrahinin neden olduğu ince bağırsakta bakteriyel aşırı büyümeyi tedavi edebilir.
- Anti-ishal ve sıvı replasmanları: Enflamasyon azaldığında diyare ve karın ağrısı genellikle hafifletilir. İshal nedeniyle susuz kalan hastalar sıvı ve elektrolitlerle de tedavi edilecektir.
Crohn hastalığı belirtilerini kendisinde gören kişi vakit kaybetmeden hastanenin Gastroenteroloji bölümüne gitmesi gerekmektedir. Belirtiler dikkate alınmadığında Crohn hastalığı komplikasyonlara yol açıp ameliyat gerektirebilir. Bu gibi durumda doktorlar hastayı kadın doğum uzmanına yönlendirmektedir. Gastroenteroloji doktorları kişiyi muayene ettikten sonra hastalığın durumuna göre müdahelede bulunur ya da altta yatan hastalıkların uzmanlarına yönlendirir.