• Künye
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Site İçi Arama
Gıda Hattı
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • KORONAVİRÜS
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • KORONAVİRÜS
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Gıda Hattı
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Güncel

Şimdi Sırada “Reklamlar”

4 Ekim 2018
Süre:5 mins read
FacebookTwitterLinkedinPinterestWhatsappEposta

Sektör reklam liginde de üst sıralarda

Reklam birçok sektörün iletişim ve pazarlama stratejilerinin ayrılmaz bir parçası. Son yıllarda internetin de dahil olduğu çeşitli mecralarda, ürün ve marka reklamlarını sıklıkla görüyoruz. Gıda sektörü de reklam unsurunu sıkça kullanan sektörlerin başında geliyor.

Reklam bütçeleri, şirketlerin belki de en fazla kesintiye uğrayan bütçeleridir. Birçok firma için reklama verilen para “boşa giden para” olarak görülür. Oysa tüketicinin karar alma mekanizmalarını harekete geçiren en önemli unsurlardan biridir reklam. Günümüzde vizyon sahibi firmalar, marka ve ürünlerinin tüketici ile kurduğu bağı devam ettirmek ve güçlü marka imajı yaratmak için reklam seçeneğini çok iyi kullanıyorlar. Gıda sektörüde bu seçeneği çok iyi kullanıyor ve birçok konuda olduğu gibi reklamverenler liginde de üst sıraları zorluyor.

1 Aralık 2006 ile 30 Kasım 2007 tarihleri arasında reklam mecralarında yapılan ölçümler sonucunda, firmaların reklam ligindeki durumu da ortaya çıkmış oldu. Şubat 2007’de Nielsen Media Research tarafından satın alınan Bileşim Medya, ülkemizde yayın yapan birçok tv, gazete, dergi, radyo ve açıkhava mecrasını takip ediyor. 2007 yılı ölçümlerinde bu mecralar baz alındı ve firmaların reklam harcamalarıda bu mecraların geçerli reklam tarifeleri üzerinden hesaplandı. Bileşim Medya’nın ölçümlemelerinden çıkan sonuçları da kullanarak, yeni yılın ilk sayısında geniş bir reklam dosyası hazırlayan Pazarlama İletişimi Dergisi Media-Cat, reklam sektöründe reklamverenlerin 2007 yılındaki durumunu da ortaya koydu.

Gıda devleri reklamda lider

2007’nin En Büyük Reklamverenleri sıralamasında ilk 50 firma arasına 12 büyük gıda üreticisi girdi. Sektörün en büyük reklamverenleri sırasıyla Unilever (2), Ülker (4), CocaCola (5), Eti (7) ve Frito Lay (9) oldu. Sıralamada ilk 5 firmayı Nestle (14), Danone (16), Kraft (28), Numil gıda (30), Atlantik Gıda (39), Has Gıda (43) ve Kent (44) takip etti.

Sektörün tüketici tarafından en çok tanınan markalarına sahip olan bu firmalar, reklam mecrası olarak ağırlıklı televizyonu kullandılar. Televizyonu kullanan gıda reklamverenleri arasında, liderlikte 2006 yılına göre bir değişim yaşandı. Bu kategoride birinciliği Coca Cola’dan devralan Ülker; Cafe Crown, Kalbim Benecol, Chewy ve Alpella gibi ürünlerinin reklam kampanyalarıyla en çok televizyon reklamı veren marka oldu. Ülker geçen yıl televizyon kanallarına 6.855.445 sn. reklam verdi. TV kategorisinde ilk 10 sıralamasında Ülker’i, Eti (6) ve Algida (8) takip etti.

Ülker, 56.561 adetlik kullanımla açıkhava reklamlarında da liderliği elden bırakmadı. Raketlerde yer alan yeni ürün ilanlarıyla açıkhavayı kullanan en büyük firma oldu.

Etkin reklam mecralarından biri olan radyoda da 1.510.530 sn. reklamla birincilik yine Ülker’in oldu. CocaCola 1.404.345 sn. ile bu kategoride ikincilik koltuğunda yer aldı.

Bileşim Medya’nın ölçümlemelerinde 2007 yılında gıda sektöründen dergilerin fazla reklam payı alamadığı ortaya çıktı. Bu kategoride ilk 50 arasında sadece 2 firma var. Dergi reklamlarında gıda sektörü olarak 528,25 sayfa kullanımla Ülker birinci olurken, onu 228,50 sayfa kullanımla Efes Pilsen takip etti.

Markalar reklam ajanslarının hazırlamış olduğu reklam kampanyalarıyla tüketiciyle buluşurken, reklam ajansları da Mart ayında kampanyalarıyla ödüllerini aldılar. Reklamcılar Derneği ve Reklamverenler Derneği tarafından geçen yıl ikincisi düzenlenen ve AGB Nielsen, Akbank, Arçelik, Coca-Cola, Danone, Garanti, GFK, KMG, P&G, Sütaş, Turkcell, Unilever’in sponsorluğunda gerçekleşen Effie 2007 Reklam Etkinliği Ödülleri Yarışması’nda ödül alan kampanya ve reklam ajansları düzenlenen bir törenle ödüllerini aldılar. 17 kategori ve geçen yıl ilave olan 4 özel kategoride, toplam 34 kampanyanın Effie almaya hak kazandığı gecede, gıda ve içecek kategorisinde Altın, Gümüş ve Bronz olmak üzere 9 kampanya ödüle değer bulundu.

ALTIN EFFIE 2007

Pınar Süt – Pınar,

Alametifarika

Eti Çikolata Keyfi – Eti,

Güzel Sanatlar Saatchi&Saatchi

Cafe Crown – Ülker,

Alametifarika

GÜMÜŞ EFFIE 2007

Knorr Çorba – Unilever,

Medina Turgul DDB

Rodeo – Ülker,

Manajans JWT

Sütaş Ayran – Sütaş,

Güzel Sanatlar Saatchi&Saatchi

BRONZ EFFIE 2007

Danino – Danone,

Y&R Reklamevi

Deren – Gıdasa,

Alice BBDO

 

Ruffles – Frito Lay,

Alice BBDO

Kaynak: Bileşim Medya (1 Aralık 2006 – 30 Kasım 2007), MediaCat – Ocak 2008 sayısı

PaylaşTweetPaylaşPinGönderGönder

İlgiliYazılar

Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığına atanan son isim kim?
Güncel

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin kimdir?

21 Nisan 2021
Marketlerde paralı poşet satışı geliyor
Güncel

Ticaret Bakanı Mehmet Muş kimdir?

21 Nisan 2021
Yaşlılık aylıklarına alt sınır, kira bedellerine TÜFE artışı geliyor!
Güncel

Son dakika… Gece yarısı kabine operasyonu: Pekcan gitti, Mehmet Muş geldi

21 Nisan 2021

Bağlantıda Kalalım

Sıcak Haberler

Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığına atanan son isim kim?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin kimdir?

21 Nisan 2021
Marketlerde paralı poşet satışı geliyor

Ticaret Bakanı Mehmet Muş kimdir?

21 Nisan 2021
Yaşlılık aylıklarına alt sınır, kira bedellerine TÜFE artışı geliyor!

Son dakika… Gece yarısı kabine operasyonu: Pekcan gitti, Mehmet Muş geldi

21 Nisan 2021
Çalışma Bakanlığı’ndan milletvekiline skandal cevap!

Son dakika… Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ikiye bölündü!

21 Nisan 2021
Gidahatti Logo

Gıdahattı.com, başta gıda olmak üzere hayatın her alanına ilişkin okuyucuların merak edebilecekleri, istedikleri konularda mümkün olduğunca yalın ve net bilgi alabilecekleri yeni nesil dijital medya platformudur.

Gıdahattı.com‘un insana ve hayata dair her konuda söyleyecek bir sözü, araştıracağı bir konu mutlaka vardır. Ayrıca sitemiz, eli kalem tutan ve hayata dair söyleyecek sözü olan herkese açık bir yayın platformdur.

Bizi Takip Edin

  • Künye
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Site İçi Arama

Copyright © 2019 - Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • KORONAVİRÜS
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK

Copyright © 2019 - Tüm hakları saklıdır.