Bitkisel yağ sanayinin ham madde ihtiyacının karşılanması amacıyla sıfır gümrükle 100 bin ton yağlık ayçiçeği tohumu ithalatı için tarife kontenjanı açıldı. Söz konusu ithalat, 30 Haziran 2019 tarihine kadar yapılacak.
Yağlık Ayçiçeği Tohumu İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı (Karar Sayısı: 1021), 3 Mayıs 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.
Sıfır gümrükle yağlık ayçiçeği tohumu ithalatı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı Kararla, çerezlik olan dışında 100 bin ton yağlık ayçiçeği tohumu ithalatı için sıfır gümrükle tarife kontenjanı açıldı. Tarife kontenjanı kapsamında ithalat 30 Haziran 2019 tarihine kadar yapılabilecek.
Karar ile açılan tarife kontenjanı, 497 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Yağlık Ayçiçeği Tohumu İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar çerçevesinde ithal lisansı düzenlenen sanayici firmalara, söz konusu ithal lisanslarının bu Kararın yayımı tarihindeki (bu tarih dahil) kullanım oranları dikkate alınarak tahsis edilecek.
İthal lisansı üçüncü kişilere devredilemeyecek
Tarife kontenjanı çerçevesinde yapılacak ithalatta sıfır gümrük, bunun dışında yapılacak ithalatta ise İthalat Rejimi Kararı çerçevesinde söz konusu maddeler için tespit edilecek gümrük vergisi uygulanacak.
Karar çerçevesinde yapılacak ithalat için Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenecek olan ithal lisansı, üçüncü kişilere devredilemeyecek.
Yayımı tarihinde yürürlüğe giren Karar çerçevesinde tespit edilen tarife kontenjanın dağıtım yöntemi ile başvuru ve kullanım esasları Ticaret Bakanlığınca yayımlanacak tebliğle belirlenecek.
Yağlık ayçiçeği tohumu ithalatı tebliği de yayımlandı
Ticaret Bakanlığının, Kararda belirtilen tarife kontenjanın dağıtım yöntemi ile başvuru ve kullanım esaslarını içeren Yağlık Ayçiçeği Tohumu İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanmasına İlişkin Tebliğ de aynı Resmi Gazete’de yayımlandı.
Tarife kontenjanı başvuruları ve dağıtımı
Yağlık Ayçiçeği Tohumu İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar uyarınca yağlık ayçiçeği tohumu ithalatında açılan 100.000 ton miktarındaki tarife kontenjanının dağıtımı, 497 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan “Yağlık Ayçiçeği Tohumu İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar” çerçevesinde ithal lisansı düzenlenen sanayici firmalara, bu Tebliğin yayımı tarihindeki (bu tarih dahil) ithal lisansı kullanım oranları dikkate alınarak yapılacak. Kullanım oranlarının tespitinde Bakanlığın İthal Lisanları Sistemindeki kayıtlar esas alınacak.
Tarife kontenjanı taleplerine ilişkin başvuruların, bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren 5 iş günü içerisinde, Bakanlık web sitesinde (www.ticaret.gov.tr) yer alan “E-İşlemler” bağlantısı altında bulunan “İthalat İşlemleri” kısmından elektronik imza ile yapılması gerekecek.
Tarife kontenjanı taleplerine ilişkin başvurularda, “İthalat İşlemleri” sayfasında bulunan “Başvuru İşlemleri” ana başlığı altındaki “Başvuru Girişi” ekranında Belge Türü olarak “TPS-0954-İthal Lisansı (Tarım-Otonom)”, Tebliğ/Karar olarak da bu Tebliğ seçilecek. Başvuru formunun elektronik olarak doldurulup tam ve eksiksiz bir şekilde sisteme yüklenmesinden sonra yetkili kullanıcı tarafından elektronik imza atılması suretiyle başvuru tamamlanacak.
Tebliğ kapsamında yapılan beyanın doğruluğuyla ve ithal mallarla ilgili incelemeleri yapmaya veya yaptırmaya Bakanlık yetkili olacak. Gerekli görülmesi halinde, elektronik ortamda sunulan bilgi ve belgelerin asılları ile ilave veya açıklayıcı bilgi ve belge istenebilecek.
Başvuru süresi içerisinde yapılmayan veya belirtilen nitelikte olmayan firmalar tarafından yapılan başvurular olumsuz sonuçlandırılacak.
İthal lisansının süresi
Tebliğde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde tarife kontenjanı tahsisatı yapılan firmalar adına Bakanlıkça elektronik olarak ithal lisansı düzenlenecek ve başvuru formunda yer alan e-posta adresine bildirilecek.
Tebliğ kapsamında Bakanlıkça düzenlenen ithal lisansları, 30/6/2019 tarihine (bu tarih dahil) kadar geçerli olacak ve bu süre uzatılmayacak.
İthal edilecek maddelere ilişkin gümrük beyannamesinin, ithal lisansının geçerlilik süresi içerisinde tescil edilmiş olması şartı aranacak.
Tebliğ kapsamında düzenlenen ithal lisansıyla yapılacak ithalatta sadece ithal lisansında kayıtlı miktar kadar ithalat için indirimli gümrük vergisi ve/veya diğer mali yükler uygulanmak üzere ithalat yapılabilecek.
İthal lisansı kapsamındaki ithalatın doğrudan ithal lisansı sahibi firma tarafından yapılması gerekecek. İthal lisansı üçüncü kişilere devredilemeyecek.
Yaptırım
Tebliğ kapsamında yapılacak ithalat işlemlerine esas olan belgelerde tahrifat yapıldığının, sahte belge kullanıldığının, yanlış veya yanıltıcı bilgi verildiğinin, ithal lisansının üçüncü kişilere devredildiğinin veya ithal işlemlerinde Tebliğ ile belirtilen diğer hususlara aykırı davranıldığının tespiti halinde, yapılan tarife kontenjanı tahsisatı iptal edilecek.
Tebliğ, tarife kontenjanı kapsamında ithalatı gerçekleşecek eşyanın ithalatının tabi olduğu diğer mevzuat hükümlerinin uygulanmasını engellemeyecek.
Bakanlık Tebliğ hükümlerine istinaden, genelgeler çıkarmaya, izin ve talimat vermeye, özel ve zorunlu durumları inceleyip sonuçlandırmaya ve uygulamada ortaya çıkacak ihtilafları idari yoldan çözümlemeye yetkili olacak.
Yayımı tarihinde yürürlüğe giren Tebliğ hükümlerini Ticaret Bakanı yürütecek.