İngiltere’deki Leeds Üniversitesi’nden araştırmacılar şaşırtıcı bir sonuca ulaştılar. Deneye göre daha yüksek oranda şeker tüketen fareler diğerlerine göre daha az kilo aldı.
Leeds Üniversitesi Davranışsal Farmakoloji Araştırma Laboratuvarı’ndan Dr. Simon Goodson ve ekibinin fareler üzerinde yaptığı deney beklenmeyen bir sonuca ulaştı. Yüksek oranda yağ ya da şeker diyeti uygulanan farelerden yüksek oranda şeker tüketenler, diğerlerine göre daha az kilo aldı.
Sonuçlar bilim camiasında şaşkınlıkla karşılanırken çalışmanın yayınlandığı Appetite dergisinde de çalışmanın sonuçları üzerinde karşılıklı görüş alışverişi yapıldı. Orijinal çalışmanın yapıldığı 2001 yılından yazarlar 2003 yılında sonuçları doğrulamak için ikinci bir araştırma yaptı. Farelere uygulanan diyetteki protein oranları değiştirilen çalışmada şaşırtıcı şekilde yeniden aynı sonucaulaşıldı.
İki yıl arayla yapılan şeker, yağ ve obezite deneyleri aynı sonucu verdi
Son çalışmaya göre proteinden gelen enerji oranı %5, 8 ve 10 olarak ayarlanan, yüksek oranda şeker veya yüksek oranda yağ içeren diyetlere 60 gün boyunca maruz bırakılan fare grupları arasında enerji tüketimi arasında fark görülmedi.
Deneyde iki temel sonuç ortaya çıktı: 1) yağ açısından zengin diyette kilo alımı, şeker açısından zengin diyete göre daha fazla oldu, 2) %5 protein içeren diyette kilo alımı, %8 oranında protein içerene göre daha düşük oldu.
Sebep vücudun ısı üretimi
Yazarlar yüksek şeker/düşük protein diyetindeki farelerin daha az kilo almalarının sebebi olarak 1999’da Stock tarafından ortaya atılan iddia üzerine yoğunlaştı. Buna göre dengesiz beslenmede besin öğeleri dengesinin sağlanabilmesi için vücut beslenme ile tetiklenen bir termojenez (ısı üretimi) sürecini başlatıyor. Titremesiz ısı üretimi olarak adlandırılan ve kahverengi yağ dokusunda meydana gelen bu olay, yetersiz besin öğelerinden bol miktarda tüketilirken, bunlarla beraber alınan fazla enerjinin ise yağ olarak depolanmak yerine ısı olarak harcanmasını sağlıyor.
Obezite ile mücadeleye ışık tutacak
Bunun yanında yüksek şeker/düşük protein diyetindeki farelerin daha az dinlendikleri, arka ayakları üzerine daha fazla yükseldikleri de çalışmanın gözlemlerinden biri. Titremesiz termojenez ve fiziksel aktivite yolu ile enerjinin harcanmasının alınan fazla enerjinin tüketilmesi ve kilo alımının daha düşük olması ile sonuçlandığı düşünülüyor.
Çalışma obezite ile mücadeleye ışık tutabilecek bilgiler içeriyor.