Yerli ve milli pancar tohumu geliştirmek için Ar-Ge merkezi kurduklarını belirten Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, “Gelişmeler oldukça ümit verici. Sonuç olumlu olursa, yurt dışına giden yıllık 300 milyon TL ülkemizde kalacak. Bizim Kayseri Şeker’de yıllık 40-45 milyon TL bünyemizde kalacak” dedi.
Kayseri Şeker Fabrikası, yerli pancar tohumu üretmek için kurduğu Ar-Ge Merkezi’nde yerli kabak çekirdeği, sarımsak tohumları da geliştirilmeye başlandı.
Yerli ve milli pancar tohumu üretimi hedefleniyor
Yüzde 100 dışarı bağlı olunan tohumlarda yerli üretim geliştirmek için çalışmaların devam ettiğini aktaran Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, merkezin çalışmalarına ilişkin olarak şunları söyledi:
“Biz öncelikle yerli ve milli pancar tohumunu geliştirmek için Ar-Ge merkezini başlattık. Arkadaşlarımız diğer tohumlarla ilgili çalışmalarını da sürdürüyorlar. İlk başta Kayarge ve Keykubat isimli kabak çekirdeği tohumları geliştirildi. Önümüzdeki seneden itibaren, çiftçilerimiz vasıtasıyla ekilmeye başlayacak. Sarımsakla ilgili tohum çalışmalarımız var. Başka ürünlerle de olacak. Bu arada geliştirdiğimiz, diyet rifte, pektin ürünleri var. Şeker pancarı posasından, gıda sektöründe kullanılmak üzere bu diyet rifte, pektin Türkiye’de üretilen ürünler değil, tamamen yurt dışından ithal edilen ürünler.
Bunların yanında bizim için en önemli konu, pancar tohumu geliştirilmesi. 4 senedir bu işi sürdürüyoruz. Tabii bir tohumu, özelikle pancar tohumunu kısa bir sürede geliştirmek çok mümkün değil. Bunun normal süresi 15 seneye kadar uzayabiliyor. 4 senede önemli bir mesafe kat ettiğimizi düşünüyoruz ve inşallah önümüzdeki 5-6 yıllık süre içerisinde kendi sahalarımızda, çiftçilerimize eker hale getireceğiz.”
“Yurt dışına giden 300 milyonumuz ülkemizde kalacak”
Sonucun olumlu olması halinde 300 milyonun ülkede, 45 milyon TL civarında bir rakamın da Kayseri Şeker’de kalacağının altını çizen Başkan Akay, şu bilgileri verdi:
“Türkiye’de tohumculuk önemli bir mesafe kat etti ama pancar tohumunda yüzde 100 dışarıya bağlıyız. Ya dışardan ithal ediyoruz tohumu ya da yurt dışının patentiyle burada üretim yapıyoruz. 5-6 tane kuruluş bunu gerçekleştiriyor. Türkiye’de pancar tohumu, yılda aşağı yukarı 800 ton kullanılıyor. Pancar ekimi 3 milyon 400 bin dekar alanda gerçekleştiriliyor. 100 bin çiftçi bu üretimi gerçekleştiriyor. Bu 800 binlik tohuma, Türkiye olarak bizim ödediğimiz bedel 300 milyon TL civarı bir rakama tekabül ediyor. Kur arttıkça, bedel de artıyor. Bizim de Kayseri Şeker olarak bunun için aşağı yukarı ödediğimiz bedel, 40-45 milyon TL civarında bir rakama tekabül ediyor ve biz bunu tamamen yurtdışı kaynaklı pancar tohumuna vermek durumunda kalıyoruz.
“Tohum verim için de önemli”
Yurt dışı kaynaklı pancar tohumu ne ifade ediyor? Bu çok önem ifade ediyor, aynı tohumu biz ekiyoruz. Şeker oranı yüzde 16 dekardaki verimi 6 ton, Avrupa’da bu şeker oranı yüzde 18 dekardaki verim 9 ton. Yani verimlilikte ciddi bir fark var. Gerek şeker oranı itibariyle gerekse üretim verimliliği itibari ile, artı o tohum Avrupa’da ilave sulamaya ihtiyaç olmadan -çünkü oranın yağmur rejimi, sistemi buna uygun- üretiliyor ama bizde sulama mecburiyeti ortaya çıkıyor. Bizdeki sulama maliyeti toplamda, pancar maliyetinin en az yüzde 20’sine tekabül ediyor. Dolayısıyla biz hem maliyetler açısından hem de verimlilik açısından yurt dışından getirdiğimiz tohumlarla üretim yaptığımız zaman böyle sonuçlar elde ediyoruz ve onların gerisinde kalıyoruz. Bu manada rekabet etme şansımız yok. O nedenle biz bu yola çıkarken ‘bizim Türkiye’nin toprak ve iklim yapısına uygun tohum geliştirmemiz gerekiyor. Bunu yapmamız lazım, bunu yapmamız milli bir görevdir’ dedik. Bunun tabii bir bedeli var, bir maliyete katlanıyoruz ama elde ettiğimiz sonuç olumlu olursa, o zaman yurt dışına giden yıllık 300 milyonumuz ülkemizde kalacak. Bizim Kayseri Şeker’den çıkan yıllık 40-45 milyon TL bir bedel bünyemizde kalacağı gibi, aynı zamanda onlarla bir rekabet edebilmeyi ümit ettiğimiz tohumu geliştirmiş olacağız. Onun için bu Ar-Ge merkezi çok önemli. Biz bunu gerek Kayseri’de, gerekse sektörde ilk Ar-Ge merkezi olarak gerçekleştirdik. İnşallah ülkemize bu manada bir başarı kazandırmış olacağız.”
İHA