Brezilya’da bile iç fiyatlar rekor seviyede
Merkezi Londra’da bulunan Uluslararası Şeker Örgütü’nün toplantısında, rekor düzeye ulaşan dünya şeker fiyatlarında kısa dönemde büyük bir düşüşün beklenmediği açıklandı.
Uluslararası Şeker Örgütü’nün (ISO) her yıl Kasım ayında Londra’da yapılan ve bu yıl 29 Kasım – 03 Aralık 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilen 2010 Yıllık Olağan Toplantısı’nda; 2020 dünya şeker talebi projeksiyonları, şekerin endüstriyel ve doğrudan tüketimi, şeker ve etanol fiyatları hakkında değerlendirmeler yapıldı. Genel değerlendirmede, dünya genelinde şeker maliyetlerindeki artışlara ve kurlardaki değişikliklere bağlı olarak yurt içi şeker fiyatlarında artış olduğu tespiti yapılırken, dünya şeker borsa fiyatlarında kısa dönemde çok büyük düşüşlerin beklenmediği belirtildi.
Değerlendirmeler göre, Rusya, Çin ve hatta dünyanın en büyük şeker üreticisi Brezilya’da iç fiyatlar rekor seviyelere çıktı. Brezilya’da iç fiyatlar 900 $/ton’a yaklaştı. Şeker ihracatında açık ara ile önde olan Brezilya, halen dünya şeker piyasasındaki en rekabetçi ülke. Ancak giderek diğer ülkelere göre kar marjı azalmakta. ABD’de ise iç fiyatlar 1200 $/ton’a yükseldi. Avrupa Birliği’nde şeker reformu sonrasındaki fiyatlar, dünya borsa fiyatlarının altında kaldı.
Konuk: “NBŞ sektörü ile rekabet, sektörümüze dinamizm kazandırdı”
ISO toplantılarına ülkemiz adına Şeker Kurulu Başkanı Mehmet Azmi Aksu, Kurulun Dış Ticaret Müsteşarlığını temsilen üyesi Hacı Mehmet Sönmez ve Şeker Kurumu Genel Sekreteri M. Jale Leblebici katıldı. Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Sayınataç ile NÜD Genel Sekreteri Sami Mücaz da toplantıyı izleyenler arasındaydı. Toplantıda düzenlenen “Şeker ve Biyoenerji” konulu 19’uncu ISO Semineri’nde ise Pankobirlik ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk tarafından “Türkiye’de Şekerin Geleceği-AB’nin Genişlemesi veya Diğer Seçenekler” başlıklı bir sunum yapıldı.
Konuk; üye ülke delegasyonları ile firma temsilcilerine hitaben yaptığı konuşmada, “Türkiye istatistikî verilerden ibaret değildir. Türkiye, AB’ye mana katacak derinlikte bir ülkedir” dedi. Konuşmasının Türk şeker piyasası hakkındaki bölümünde Konuk, “Türk şeker sektörünün tek ürünü pancar şekeri değildir; Kanun ile tanımlanmış başka bir ürün daha mevcuttur. Sektör paydaşı olarak pazara dâhil olan nişasta bazlı şeker üreticilerine ait beş şirketin altı fabrikası vardır. Bunların kurulu kapasitesi, 0,9 milyon ton/yıl; üretimleri ise 2008/2009 kampanya döneminde, 418.000 tondur. Kanuna göre, NBŞ kotası, ülke A kotasının %10’unu geçemez; ancak bunu %50 arttırmaya veya eksiltmeye hükümet yetkilidir. Kanunun uygulanmaya başlandığı 2002 yılından bu yana ise teamül, arttırılmasından yana olmuştur.
Burada bir parantez açmak istiyorum. Bizler, NBŞ üreticileri ile aynı sektörün paydaşlarıyız. Aynı tehditlerle karşı karşıyayız. Sektör içindeki rekabetimiz, bu gerçeği değiştirmez. Bir diğer gerçeği de itiraf etmeliyim: Bu rekabet, sektöre dinamizm kazandırmıştır. Sektör paydaşlarımız, bizim onlarca yıllık konvansiyonel üretim tarzımızı, iç rekabetin getirdiği dinamizmle yeniden gözden geçirmemize imkân tanımışlardır. Sıvı şeker, invert şeker gibi sanayinin taleplerine göre yeni ürünler üretmemiz için bizi teşvik etmişlerdir. Biz bu durumdan rahatsız değiliz ve sektör paydaşlarımızla, kurallar dâhilinde yaşanan rekabetin, bir teknolojik üretim yarışına dönmesinden de memnunuz” dedi.
Akyüz: “Pozitif bir gelişme”
Dergimize, ISO 2010 Yıllık Olağan Toplantısı ve sonuçlarını değerlendiren NÜD Başkanı Rint Akyüz, özellikle iki yıldır dünya şeker fiyatlarının son 30 yılın zirvelerinde dolaştığını, buna rağmen Türkiye’deki iç piyasa fiyatlarının uzun zamandır yüksek seyrettiğini belirtti. Akyüz; “Şeker fiyatlarındaki bu son gelişme, dünya fiyatlarının bizim yurt içi fiyatlarımıza yaklaştığını gösteriyor. Her ne kadar dünya şeker fiyatlarının uzunca bir süre düşmeyeceği beklentisi varsa da bu durumun devam etmesi, uluslararası rekabetimiz açısından da fırsatlar barındırıyor” dedi.
Aynı zamanda Şeker Kurulu üyesi olan Pankobirlik Başkanı Recep Konuk’un ISO’da yaptığı konuşmaya da değinen Akyüz; “Konuk’un dünya şeker arenasında sergilediği yaklaşımı, hem Türk şeker sektörünün gelişimi hem şeker sektörüyle yakından ilişkili olan gıda ve içecek sektörümüzün dünyadaki rekabetçi yapısının korunması adına pozitif bir gelişme olarak değerlendiriyorum” dedi.