Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’ye ait 14 fabrikanın satış yöntemiyle ayrı ayrı özelleştirilmesi ilanına çıktı, Şeker-İş Sendikası yargıya gitti.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) yüzde 100 hissesine sahip olduğu Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’ye ait 14 fabrikanın, satış yöntemiyle ayrı ayrı özelleştirilmesine ilişkin ilan, 21 Şubat 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.
Pazarlık usulü ile satış
İlana göre, 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesine ilişkin ihaleler pazarlık usulü ile yapılacak, ancak pazarlık görüşmesine devam edilen teklif sahiplerinin katılımıyla “açık artırma” yoluyla sonuçlandırılabilecek.
Gerçek ve tüzel kişilerle yatırım fonları ve ortak girişim gruplarının (OGG) katılabileceği ihalelerde istekliler, ayrı ayrı olmak koşuluyla birden fazla ihaleye teklif verebilecek.
İhale şartnameleri, 26 Şubat’ta ÖİB’den temin edilebilecek.
İstekliler son tekliflerini, Bor, Çorum, Kırşehir ve Yozgat şeker fabrikaları için 3 Nisan’a, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu ve Turhal şeker fabrikaları için 11 Nisan’a, Afyon, Alpullu, Burdur, Elbistan ve Muş şeker fabrikaları için ise 18 Nisan’a kadar verebilecek.
Şeker-İş Sendikası dava açtı
ÖİB’in 14 şeker fabrikasının özelleştirme ihalelerine ilişkin ilanın yayımlanmasının ardından Şeker-İş Sendikası tarafından Danıştay’da dava açıldı.

Konuya ilişkin olarak Anadolu Ajansı’na açıklamalarda bulunan Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ’ye ait 25 şeker fabrikasından 14’ünün özelleştirilmesine ilişkin ilanın Resmi Gazete’de yayımlandığını hatırlatarak, “Bor, Çorum, Kırşehir, Yozgat, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu, Turhal, Afyon, Alpullu, Burdur, Elbistan ve Muş şeker fabrikalarının ayrı ayrı özelleştirilecek. Şeker fabrikası işçileri bu kararı üzüntüyle karşıladı.” dedi.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığının strateji planında, şeker fabrikalarının portföy grupları halinde özelleştirileceği bilgisinin yer aldığını aktaran Gök, şöyle konuştu:
“İlanda fabrikaların tek tek özelleştirileceği belirtiliyor. Strateji planına ne oldu? Hangi amaçla söz konusu fabrikalar için ilana çıkıldı, bunu bilmiyoruz. Daha da önemlisi burada Özelleştirme Yüksek Kurulunun bir kararının olması lazım. Bu nedenle Özelleştirme İdaresi Başkanlığının söz konusu ilanıyla ilgili Danıştay’da dava açtık. Ayrıca, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında yaptığımız başvurunun yanıtsız bırakılması sebebiyle, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı hakkında suç duyurusunda bulunduk.”