ABD Tarım Bakanlığı (USDA), Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) ve Federal Araştırma Bürosu (FBI) tarafından organize edilen ve Minnesota Üniversitesi Gıda Korunması ve Savunması Ulusal Merkezi – NCFPD” tarafından yönetilen “Gıda Savunması Hakkında Ortak Değişim Programı”, 19-23 Ağustos 2013 tarihinde Minnesota Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Programda gıda savunması metodolojisi, pratikleri ve araçları ele alındı.
NCFPD tarafından yürütülen araştırma ve eğitim programı, gıda tedarik zincirinin herhangi bir noktasında ortaya çıkabilecek potansiyel kontaminasyonun ve yıkıcı potansiyel halk sağlığı ve ekonomiye olan etkilerinin azaltılmasını amaçlıyor.
Programa Türkiye’den ODTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hami Alpas, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu Mevzuat Direktörü Nazan Maraş ve Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği’nden Uzman Selçuk Bağcı katıldı. “Gıda sistemleri kompleks yapıları nedeniyle kasıtlı kontaminasyon riskine karşı savunmasız bir hedeftir” diyen Prof. Dr. Hami Alpas, Gıda Savunması programının, gıda tedarik zincirinde kasıtlı kontaminasyon sonucu ortaya çıkabilecek gıda kaynaklı hastalıklar riskini azaltacak stratejiler oluşturulması ve kontaminasyon vakalarını belirlemek için doğru ve hızlı metodların geliştirilmesine odaklandığını açıkladı.