Doğanın bir kanunu olarak, tüm virüsler zamanla mutasyon geçiriyor. SARS-CoV-2 içinde aynı durum geçerli…
SARS-CoV-2, bir yıl önce çıkarılan orijinal genetik diziliminden bugüne, binlerce mutasyon geçirdi. Bu mutasyonlar çoğu zaman virüsün davranışını değiştirmiyor ve “yolcu” mutasyonlar olarak anılıyor.
Ancak bazen mutasyonlar virüsün faydasına olacak değişiklikler sağlıyor. Gerçekleştiği yere göre, mutasyon virüsün daha bulaşıcı olmasına ve daha hızlı yayılmasına yardımcı oluyor. Veya virüsün tespit edilmesini zorlaştırarak bağışıklık sisteminden daha kolay kaçmasını sağlıyor.
Yakın dönemde tespit edilen bazı SARS-CoV-2 varyantları, virüsün orijinalinden farklı davranması nedeniyle endişe yarattı. Görünen o ki bu varyantlar virüsün daha kolay bulaşmasını ve daha zor tespit edilmesini sağlıyor.
| Koronavirüs salgını mutasyon ile bitebilir mi? |
Bağışıklık sisteminin virüsü tanıdığı proteinler değişiyor
Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, SARS-CoV-2 genetik diziliminden virüs için önemli parçaları (yüzeyindeki diken proteinlerini) seçici olarak siliyor. Diken proteinleri virüs tarafından hücrelere tutunmak ve enfekte etmek için kullanılıyor. Aynı zamanda bu dikenler bağışıklık sisteminin virüsü tanıyarak hedef almasını sağlıyor.
Science dergisinde yayınlanan bir araştırma ise, genetik kodda bulunan, diken proteinin yapısından sorumlu bazı küçük parçaların silinmesinin, virüsün nötrleştirici antikorlara direnç kazanmasını sağladığını öne sürüyor.