Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD) ve Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), mısır üretiminin her yıl önemli miktarda arttığı ve bu yıl 670 bin tonluk mısır rekoltesinin beklendiği Şanlıurfa’da çiftçilere mısır kurutma eğitimi verdi.
Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD) ve Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) iş birliği ile gerçekleştirilen Mısır Kurutma Operatörü Eğitimi, 31 Ekim Perşembe günü gerçekleştirildi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Şanlıurfa İl Müdürlüğü Eğitim Tesisleri’nde gerçekleştirilen ve Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sertaç Özer ile Doç. Dr. Osman Kola tarafından eğitime çok sayıda mısır üreticisi çiftçi katıldı. Eğitimde çiftçilere, mısır kurutmanın püf noktaları aktarıldı. Eğitim konuları arasında, mısırda küf oluşumunun sakıncaları, mısır kurutulurken dikkat edilmesi gereken hususlar, kurutma sistemleri ile kurutucu kullanmanın avantajları gibi önemli konular yer aldı.
Toplantıda konuşan Tarım İl Müdürü Necip Özgökçe, Şanlıurfa’da 2002 yılında 10 bin ton dane mısır üretilirken, bu rakamın 2012 yılında 610 bin tona ulaştığını kaydetti. Mısır üretiminde 10 yılda 60 kat artış görüldüğünü ifade eden Özgökçe, Şanlıurfa’nın 2012 yılı Türkiye dane mısır üretimindeki payının yüzde 13,2’ye yükseldiğini ve mısır üretimi bakımından birinci sıraya yerleştiğini de sözlerine ekledi. “Mısır, Şanlıurfa için gerçekten stratejik bir ürün” diyen Özgökçe, bu ürünün sanayiye kazandırılması ve ekonomik anlamda katma değerinin yükseltilmesi gerektiğini vurguladı.
“Şanlıurfa kendi üretim rekorunu kırıyor”
Eğitimin tamamlanmasının ardından bir yazılı açıklama yayınlayan NÜD Başkanı Rint Akyüz ise Şanlıurfa çiftçisi için mısır üretiminin, artık daha önemli, ekonomik getirisi daha fazla olan bir tarım ürünü haline geldiğine dikkat çekti. Bu yıl beklenen 670 bin tonluk üretimle Şanlıurfa’nın kendi üretim rekorunu kıracağını ifade eden Akyüz, gerçekleştirilen eğitimle mısır kurutmanın daha bilinçli bir şekilde yapılacağı, bu sayede mısırdaki kayıpların ülke ekonomisine kazandırılacağını vurguladı.
Üretimde %100 yerli mısır
Rint Akyüz, mısırın artık Türkiye için olmazsa olmaz tarım ürünleri arasına girdiğini de ifade etti. Mısırın, çıktıları itibariyle birçok sanayi dalı için çok değerli bir ham madde olduğunu dile getiren Akyüz, nişasta ve glikoz üreticileri olarak her yıl 750 bin tona yakın mısırı çiftçiden satın aldıklarını belirtti. Akyüz’ün açıklaması şöyle devam etti:
“Nişasta sanayicileri olarak mısır çiftçimizin karlı ve kazançlı olması için elimizden gelen desteği de yıllardır vermeye çalışmaktayız. Geçmiş yıllarda Adana, Ceyhan ve Diyarbakır’da mısır çiftçisine yönelik eğitimlere destek verdik. Bu yıl Şanlıurfalı çiftçi kardeşlerimizin mısır kurutma konusundaki eğitimlerine destek verdik. Mısır kurutmaya ilişkin hazırladığımız bilgilendirme broşürleri de çiftçimize dağıtılmaya devam ediyor. Bu sayede, mısırın nasıl kurutulacağından, kuruturken nelere dikkat edeceklerine kadar gerekli bilgiyi de vermiş olacağız. Son yıllarda GAP projesi ile birlikte ikinci ürün olarak mısır yetiştiriciliği Şanlıurfa’da büyük önem kazandı. Çiftçimiz mısırın ekonomik getirilerinden yeni yeni yeni faydalanmaya başlıyor. Biz de nişasta üreticileri olarak bu eğitimlere destek vermek suretiyle, onların bu işten daha fazla kazanç elde etmelerini aynı zamanda ülke ekonomisinin de kazanmasını arzu ediyoruz.”