Samoa kızamık salgını nedeniyle acil durum ilan ederken okullar tatil oldu, toplantılar yasaklandı. Pasifik Okyanusunda, Hawaii ve Yeni Zelanda arasında yer alan, 200 bin kişinin yaşadığı Samoa’da kızamığa bağlı ilk ölümler Ekim ayı sonlarında görüldü. O zamandan beri 6 kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken ölenlerin çoğunluğunun 2 yaşın altında çocuklar olduğu ifade edildi.
Kızamık salgını ilan edildikten sonra 716 şüpheli vaka ile karşılaşıldığı, bunların %40’ının hastaneye yatırılmasının gerektiği, Samoa Sağlık Bakanlığı’nın verdiği bilgiler arasında. Geçtiğimiz günlerde aşısız vatandaşların aşı olması yasal zorunluluk ilan edildi. Nüfusun sadece üçte ikisinin kızamık aşısı olduğu ifade edilen Bakanlık açıklamasında daha kötü durumların ortaya çıkmasından endişelenildiği ifade edildi.
Ülkedeki kızamık salgınında hayatını kaybeden 6 çocuğun aşısız olduğu bildirilirken, Yeni Zelanda Dış İşleri Bakanlığı ülkeye yardım amacıyla 3 bin doz aşı ve 12 hemşire gönderildiğini açıkladı.
Kızamık vakaları küresel bazda artış gösteriyor
Verilere göre kızamık vakaları son dönemde küresel bazda bir yükseliş göstermekte. Buna Amerika Birleşik Devletleri, Almanya gibi refah içerisindeki ülkeler de dahil. Bu durumun nedeninin bazı ailelerin felsefik ya da dini nedenlerle veya aşıların otizme neden olduğu söylentisi gibi tıp bilimi tarafından aksi kanıtlanan endişeler yüzünden aşılamaya karşı çıkması olduğu ifade ediliyor.
Aynı bölgede, Samoa’dan 900 km uzakta yer alan Tonga’da da bir salgın başladığı geçen hafta açıklanmıştı. Salgının Tonga’lı bir rugby takımının Yeni Zelanda’da yaptığı maçtan dönmesinden sonrasında başladığı ifade edilmişti. Bu açıklamadan sonra 251 onaylanmış kızamık vakası görüldü.
The Guardian‘ın haberine göre, Samoa’ya komşu bir bölge olan Amerikan Samoa’da da geçtiğimiz Perşembe’den beri acil durum ilan edilmiş durumda. Tonga ve Amerikan Samoa’da halkın %90’ının aşılı olduğu biliniyor. Bu sayede bu iki ülkeden de ölüm haberi gelmiş değil.