Japonya’da bulunan Ulusal Sağlık ve Beslenme Enstitüsü Geriatrik Sağlık ve Beslenme Bölümü tarafından 2000 yılında yapılan araştırmda, sakkarozun stres altında ısı şok protein (HSP) geninin ifadesini değiştirip değiştirmediği incelendi.
Çalışmada, fareler iki gruba ayrılarak 1 hafta boyunca belirli diyetlerle beslendi. Kontrol grubuna %60 bitkisel nişasta, %11mısır yağı, %29 hayvansal protein içeren standart diyet verilirken diğer gruba %60 sakkaroz, %11 mısır yağı ve %29 hayvansal protein içeren diyet verildi.
Diyetlerin ardından fareler, 60 dakika boyunca baş, kol ve bacakları kıstırılmak suretiyle strese maruz bırakıldı.
Araştırma sonucuna göre, farelerin plazma glukoz ve insülin düzeyleri arasında bir fark gözlenmedi. Stresin, her iki grubun plazma glukoz düzeylerini artırdığı belirtildi.
Sakkarozla beslenen farelerde stresle birlikte beyin korteksinde HSP70 mRNA ekspresyonu artmış, HSP27 mRNA ekspresyonu değişmedi. Kontrol grubunda ise stres altında ısı şok protein mRNA’larının ekspresyonu değişmedi.
Sakkarozla beslenen farelerin beyinciğinde stresten önce HSP70 mRNA ekspresyonu önemli oranda baskılandı. Kontrol grubunda stres altında beyincik HSP70 ve HSP27 ekspresyonları değişmezken, sakkarozla beslenen grupta önemli ölçüde arttı.
Stres öncesinde, sakkarozla beslenen farelerin hipotalamusunda HSP27 ve HSP70 mRNA ekspresyonu görülmezken bunların, stresle birlikte arttığı gözlendi. Stres altında ısı şok protein mRNA’larının sentezlenmesine yardım eden sakkaroz diyetinin, stresin iyileştirilmesine öncülük edebileceği belirtildi.