İngiltere’de Kerry Group Nutrition Technical Center tarafından gerçekleştirilen yeni bir araştırma, 10 gram gum arabic alımının bağırsak ve midedeki özel bakterileri artırarak prebiyotik bir etki oluşturduğunu gösteriyor. British Journal of Nutrition dergisinde yayınlanan sonuçlara göre gum arabic Bifidobacteria, Bacteroides ve Lactobacilli bakterilerinde önemli bir artış sağlıyor.
Kerry Group Nutrition Technical Center’dan Wim Calame, NutriScience BV ve Kerry Ingredients ile işbirliği içinde yaptıkları araştırmanın sonucunda gum arabic’in en az inulin kadar iyi prebiyotik yarar sağladığı sonucuna vardıklarını belirtiyor.
Araştırma gönüllü olarak katılan 54 sağlıklı kişi ile gerçekleştirildi (yaş ortalaması 30,9). Bu kişilere günlük olarak içinde 5, 10, 20 ve 40 gram şeklinde çeşitli miktarlarda gum arabic olan su verildi. Kontrol grubuna içinde gum arabic olmayan su verildi.
Dört haftanın sonunda Bifidobacteria ve Lactobacilli adlı yararlı bakterilerin sayılarında çok önemli bir artış görüldü ve en uygun günlük alım miktarı 10 gram olarak belirlendi.
Afrika’da akasya ağacından elde edildiği için akasya zamkı olarak da bilinen gum arabic’in AB’de tedariki Sudan ve Nijerya gibi üretici ülkelerdeki politik ve iklimsel çeşitli faktörlere bağlı olarak sağlanıyor ve bu durumda fiyat artışlarına neden oluyor.
Sakızların vazgeçilmezlerinden gum arabic, gıda ve içecek endüstrisi tarafından yaygın olarak kullanılıyor ve Sudan gibi önde gelen üreticiler her yıl pazara yaklaşık 50.000 ton gum arabic sağlıyor.