Sağlık STK’ları Avrupa Komisyonu ’na açık bir mektup göndererek Nisan ayında yapılan Kronik Hastalıklar Avrupa Konferansı konusunda eleştirilerini iletti.
11 Sivil Toplum Kuruluşu (STK) tarafından imzalanan, ‘Kronik Hastalıklar Konusundaki AB Girişimleri ve İlerleme’ başlıklı mektup 5 Temmuz tarihinde gönderildi.
Mektupta 21 Nisan’da gerçekleşen ‘Kronik hastalıkların daha etkili bir şekilde önlenmesi ve yönetimi’ konulu paydaş konferansını düzenlediği için Avrupa Komisyonu’na teşekkür edildi.
Ancak mektupta, sınırlı kapsama sahip özel projeler ve faaliyetler dışında, Komisyon’un kronik hastalıklar konusunda kapsamlı bir yaklaşım göstermediği ve konferansta yeni bir teklif sunmadığı belirtildi.
Kronik hastalıkların Üye Ülkeler üzerindeki yükü düşünüldüğünde, Avrupa Komisyonu’nun çok daha fazlasını yapabileceği de mektupta vurgulandı.
Mektupta, kronik hastalıkların insanların sıkıntı çekmesine, iş gücünün azalmasına, sosyal dışlanmaya, sağlık eşitsizliğine ve sağlık bakım sistemleri üzerinde çok büyük bir mali yüke yol açtığı aktarıldı.
Mektuba göre bu yük, Avrupa Birliği’ne yılda 700 milyar avroya mal oluyor.
Üstelik hemen müdahale edilmemesi halinde durum daha kötüye gidecek ve söz konusu maliyet daha da artacak.
STK’ları kaygılandıran konular
Mektupta, STK’ları derinden endişelendiren konular da sıralandı. Bunlardan ilki, güçlü bir politik kararlılık eksikliği ve Avrupa Komisyonu’nun yapılan çağrılara yeterli ilgiyi göstermemesi.
Endişe yaratan bir diğer konu, Avrupa Komisyonu’nun Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri konusunda yeterli farkındalığı göstermemesi.
Bir alkol stratejisi oluşturulması, endüstriyel trans yağların yasaklanması, tuz azaltma programlarının ortaya koyulması ve WHO Hava Kalitesi Kılavuz değerlerinin benimsenmesi başlıkları da endişeye neden olan diğer bir konu olarak aktarıldı.
Mektupta, kronik hastalıklar konusunda daha çok çaba ve politik kararlılık gösterilmesi gerektiği ifade edildi.
Mektubun arkasındaki STK’lar şu şekilde: European Chronic Disease Alliance, Eurocare, European Federation of Allergy and Airways Diseases Patients’ Associations, Eurocarers, European Federation of Nurses Associations, Smoke Free Partnership, European Lung Foundation, United European Gastroenterology, European Network of Smoking and Tobacco Prevention, European Union of Medical Specialists ve European Public Health Alliance.