CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, 14 Mart Tıp Bayramı’nda kamu hastaneleri, üniversite hastaneleri ve özel sektörde görev yapan sağlık çalışanlarına yıpranma payı verilmesi için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi sundu. Teklifte, sağlık çalışanlarının sigorta primlerine yılda 90 günlük yıpranma payı eklenmesi öngörülüyor.
CHP’li Serdal Kuyucuoğlu, sağlık çalışanlarının fiili hizmet zammı olarak da anılan yıpranma payından yararlanması için hazırladığı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni, 14 Mart Tıp Bayramı’nda TBMM Başkanlığı’na sundu.

CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu
Teklifte; üniversiteler, Sağlık Bakanlığı Hastaneleri, bakanlıklar ve bağlı kuruluşlar ile özel sağlık kuruluşlarında uzman tabip, tabip, uzman diş tabibi, diş tabibi, uzman eczacı, biyolog, psikolog, ebe, hemşire, laborant, sağlık teknikeri, sağlık memuru ve hasta bakıcı olarak görev yapan sağlık çalışanlarının sigorta primlerine her yıl 90 günlük yıpranma payı eklenmesi öngörülüyor.
“Sağlık çalışanları mesleki risk ile karşı karşıya”
Kanun teklifinin gerekçesinde, sağlık kurumlarının 24 saat kesintisiz hizmet verdiğini, hekimlerin ve yardımcı sağlık çalışanlarının birçok mesleki riskle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Serdal Kuyucuoğlu, şunları kaydetti:
“Sağlık çalışanları kamuoyuna yansıyan ve yansımayan birçok sorunla mücadele etmektedir. Sağlık kurum ve kuruluşlarında yaşananlara baktığımızda; şiddetin ulaştığı boyut malumdur. Sağlıkta şiddet öyle bir hal almıştır ki Türkiye’de ilk defa bir meslek grubuna yönelik şiddetin önüne geçilmesi için TBMM’de bir araştırma komisyonu kurulmuştur.
Binlerce sağlık çalışanı her gün ölümcül hastalıklara yakalanma riski ile karşı karşıya kalmaktadır. Bulaşıcı hastalıklar; teşhis ve tedavisinin her döneminde çalışan sağlığı için risk unsuru oluştur. Ameliyathanelerde kimyasallarla iç içe çalışılmaktadır.
Personel eksikliğinden kaynaklanan yoğun iş yükü, sağlık kurumlarında yoğun iş temposunun ardından bitmek bilmeyen nöbetler, fazla mesailer hekimlerimizi ve diğer sağlık çalışanlarımızı her geçen gün yıpratmaktadır. Kendi sağlıklarını direkt etkileyen birçok unsura maruz kalan sağlık çalışanlarının hastanelerde yaşanan aşırı yoğunluk ve fazla iş yükü nedeniyle psikolojileri olumsuz etkilenmektedir.”
Her yıl için 90 gün yıpranma payı
Hekimler, sağlık personeli ve yardımcı sağlık personelinin çalışma şartları göz önüne alındığında diğer fiili hizmet zammından yararlanan personellerle karşılaştırılamayacak derecede her bakımdan daha fazla risk altında olduklarının altını çizen Kuyucuoğlu, “Kanun teklifiyle, toplum sağlığı için 24 saat canla başla ve kesintisiz hizmet veren hekimlerimize ve yardımcı sağlık personellerimize 5510 sayılı kanunun 40.maddesine ek yapılarak ‘yıpranma payı’ verilmesi amaçlanmıştır” dedi.